banner359

Hastalıklardan korunmanın en basit yolu elleri yıkamak

El yıkamanın çeşitli hastalıklardan korunmada en basit yöntem olduğunu belirten Bursa Halk Sağlığı Müdürü Dr. Özcan Akan, ellerin her temastan sonra düzenli olarak yıkanması gerektiğini vurguladı.Bursa Halk Sağlığı Müdürü Dr. Özcan...

14 Ekim 2016 Cuma 13:52
Hastalıklardan korunmanın en basit yolu elleri yıkamak
El yıkamanın çeşitli hastalıklardan korunmada en basit yöntem olduğunu belirten Bursa Halk Sağlığı Müdürü Dr. Özcan Akan, ellerin her temastan sonra düzenli olarak yıkanması gerektiğini vurguladı.
Bursa Halk Sağlığı Müdürü Dr. Özcan Akan, ’Dünya El Yıkama Günü’yle ilgili açıklamalarda bulundu. El yıkamanın, birey ve toplum sağlığının korunması açısından basit, toplumun her kesimi tarafından uygulanabilir olduğuna dikkat çeken Dr. Akan, “Günümüzde toplumda hijyen uygulamalarının yaygınlaştırılması, önemli koruyucu sağlık hizmetlerinden biri olarak değerlendirilmektedir. Yapılan tahminlere göre sadece el yıkamakla Dünya’da her yıl bir milyon çocuğun hayatının kurtarılabileceği hesaplanmıştır” dedi.
Yeterli el hijyenin besin kaynaklı hastalıkların azaltılmasında önemli rol oynadığını dile getiren Dr. Akan, “Okullarda sıklıkla görülen gastroenteritler, dışkı ile bulaşan hastalıklar, parazit ve mantarların gelişiminin önlenmesinde de basit ancak en etkili koruma yöntemidir. Günlük yaşamda en fazla kirlenen organların başında eller geliyor, eller temiz görünseler de üzerlerinde gözle görünmeyen bakteri, virüs ve parazit yumurtaları gibi pek çok hastalık yapıcı etken taşıyabiliyor. Kirli ellerin her santimetrekaresinde 4 bin ile 6 bin bakteri bulunabiliyor” şeklinde konuştu.
“Her işlemden önce ve sonra”
Yemek hazırlamadan önce muhakkak ellerin yıkanması gerektiğine işaret eden Dr. Akan, “Yemek yemeden önce ve sonrasında el yıkama işlemi aynen yapılmalıdır. Ayrıca hastaya temastan önce ve sonra, tuvaleti kullandıktan, çocukların altını değiştirdikten, steril eldiven kullanmadan önce, kullandıktan sonra, pişmemiş gıdalara temas ettikten sonra da eller yıkanmalıdır. Yine hapşırma, öksürmeden sonra, bozulmuş gıda ve çöplere dokunduktan sonra, saçlar tarandıktan ve ellendikten sonra, toplumda ortak kullanılan araçların kullanımından sonra, kedi, köpek ve diğer tüm hayvanları elledikten sonra da mutlaka doğru yöntemle yıkanmalıdır” diye konuştu.
“En az 20 saniye sabun ile yıkanmalı”
El yıkamada doğru yöntemleri sıralayan Dr. Akan, sözlerini şu şekilde sürdürdü:
“Eller akan su altında iyice ıslatılmalıdır. Sıvı sabun veya süzgeçte duran temiz-kuru bir sabun iyice köpürtüldükten sonra, ellerimizin bütün yüzeyleri sabunlanmalıdır. Ellerin her yeri, bilekler, avuç içleri, parmak ve parmak araları, el sırtı ve tırnak içleri yaklaşık 20 saniye köpük ile iyice ovuşturularak yıkanmalıdır. Eller akan su altında iyice durulanmalıdır. Temiz-kuru-kişisel havlu veya kağıt havlu ile kurulanmalıdır.”

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
<