banner359

Her Sekiz Kadından Biri Risk Altında!

21 Ekim 2016 Cuma 11:28 2016-10-21 11:30:52
Her Sekiz Kadından Biri Risk Altında!
 Türkiye´de her 3 dakikada bir kadına meme kanseri teşhisi konulduğunu belirten Op Dr. Oktay Çelik, "40 yaşından sonra mutlaka doktora gidin. Meme kanseri vakalarının üçte biri erken dönemde teşhis ve tedavi edilebiliyor" derken, meme kanseri taramalarında liderlik bayrağı, bir merkezi de İnegöl´de bulunan Bursa´nın elinde.
Bursa Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği çeşitli etkinliklerle vatandaşları kanser konusunda bilgilendirmeye devam ediyor. Dünya Sağlık Örgütü´nün verilerine göre yılda ortalama 7 milyon kişi kanserden ölüyor, bunların 740 bini ise meme kanseri sebebiyle hayatını kaybediyor. Amaçlarının daha çok insana ulaşarak meme kanseri taraması ve muayenesi için çalışmak olduğunu anlatan Op.Dr.Çelik, meme kanserinden korunma, belirti ve tedavi konusunda uyarılarda bulundu.

FARKINDALIĞIN ARTMASI ÖNEMLİ

2004 yılından itibaren 1-31 Ekim Meme Kanseri hakkında etkinlikler düzenlendiğini belirten Op.Dr. Oktay Çelik, “Farkındalığın artması önemli. Her 11 dakikada 1 kadın meme kanserinden hayatını kaybederken, her 3 dakikada 1 kadına ise meme kanseri teşhisi konuluyor. Türkiye´de her 8 kadından birisi meme kanserine yakalanıyor" dedi.

KATKI MADDELERİNDEN KAÇINILMALI

Meme kanseri vakalarının üçte birinin erken dönemde yakalanıp ilerlemesinin durdurulduğunu kaydeden Çelik, "Diğer üçte birlik kısmı ise uygun tedavi ve destekleyici tedaviden yararlanarak daha uzun yaşayabilir. Halkın meme kanserinin nedenleri ve belirtileri ile hastalıktan korunma ve erken tanı konularında bilgilendirilmesi, hastalıkla mücadelede çok önemli bir rol oynar. Korunmak için doğal ve lifli gıdalar tüketilmeli, alkol ve sigara kullanılmamalı. Kansere genetik ve kişisel faktörlerden çok çevre ve beslenme bozukluğu sebep olur. Özellikle doğal gıdalar tüketilmesi ve endüstriyel katkı maddelerinden kaçınılması gerekir" diye konuştu.

EV YOĞURDU FAYDALI

Bol posalı ve lifli bitkisel gıdalar ve taze meyve yenilmesini tavsiye eden Çelik, ev yoğurdunun çok faydalı olduğunu, obezitenin de kansere zemin hazırlayacak metabolik faktörleri tetiklediğini kaydetti. Op.Dr.Çelik, “Memesinde sert çevreye yapışmış kitle, kanlı meme başı akıntısı, meme cildinde portakal kabuğu görünümü ve meme başında çökme olan kadınların paniklemeden en yakın ilgili uzmana müracaat etmeleri gerekir. Meme kanserinden korunmak için 20 yaşından sonra her kadın, her ay 10 dakika kendi kendini muayene etmeli ve 3 yılda bir hekim muayenesine gitmeli. Özellikle 40 yaşından sonra mamaografi ile meme kontrolü için KETEM ve hastanelere müracaat etmelerini öneriyoruz" diye konuştu.

LİDER BURSA

Öte yandan, birisi İnegöl´de olmak üzere 4 KETEM birimi ve bir mobil mamografi aracıyla 22 bin 491 kadına meme kanseri taraması yapılırken, bu rakam Bursa´nın meme kanseri taramalarında zirvede yer almasını sağladı. Bursa Halk Sağlığı Müdürü Dr. Özcan Akan, kanserin günümüzde önemli bir halk sağlığı sorunu olarak gündemdeki yerini koruduğunu belirtti. Meme kanserinin dünyada olduğu gibi ülkemizde de kadınlarda en sık görülen kanser olduğunun altını çizen Dr. Akan, "Yılda yaklaşık 15 bin kadını etkilemektedir. 2000´li yıllardan beri tüm kanser istatistiklerimizde kadın kanserlerinin yüzde 20-25´i meme kanseridir yani kanser olan her 4 kadından biri meme kanseridir" dedi.

TARAMALARDA ZİRVEDE OLMAK

Bursa´nın meme kanseri tarama hizmetlerinde Türkiye birincisi olduğu bilgisini veren Dr. Akan, "İlimizde 2016 yılının ilk 9 ayı itibariyle 22 bin 491 kadına mamografi hizmeti sunuldu. Bu taramaların 15 bin 751 tanesi 4 KETEM birimine, 6 bin 470 tanesi mobil mamografi aracımıza ait. Geçtiğimiz yıl Osmangazi Döne Ocak KETEM ve Yıldırım KETEM´de 14 bin 513 kadına mamografi çekilmiş olup, 35 kadın meme kanseri tanısı aldı. Bu yıl KETEM sayımızın artması ve mobil aracımızın da tarama hizmetlerine katılmasıyla yılın 9 ayı itibariyle geçtiğimiz yılın tarama verilerinin oldukça üzerine çıktık. Hedefimiz yılsonuna kadar sayıyı daha da arttırıp, taramalarda her zaman zirvede olmak" şeklinde konuştu.

NİLÜFER VE İNEGÖL KETEMİ HİZMETE SUNDUK

Şubat ayında hizmete giren mobil mamografi aracının taramalarda önemli rol oynadığını dile getiren Dr. Akan, "Bir yıl içinde tüm ilçelerimize hizmet götürmeyi planladığımız mobil aracımızla şu ana kadar 10 ilçemizde tarama yaptık. Aracımız sayesinde KETEM´lere uzak olan vatandaşlarımızın oturduğu bölgelere giderek kanser taramalarını gerçekleştiriyoruz. Bunun yanı sıra bu yıl Nilüfer ve İnegöl KETEM birimlerimizi hizmete sunduk. Önümüzdeki süreçte de sayılarını arttırmak için çalışmalar yürütüyoruz. KETEM birimleri sadece kanser taraması değil, vatandaşlarımızın bilinçlenmesine yönelik çalışmalar yapan önemli merkezlerdir. Bu yüzden sayıyı ne kadar arttırabilirsek o derecede kanserle mücadele etme sansımız olacaktır" ifadelerini kullandı.

TARAMALARINIZI YAPTIRIN

Kanser taramaları gönüllülük esasına dayandığına ve vatandaşların katılımı ile başarıya ulaşabileceğine dikkat çeken Dr. Akan, "Bu nedenle kadınların meme kanseri nedenleri, belirtileri, korunma, tarama, taramanın ne zaman ve nasıl yapılacağı hakkında bilgilendirilmesi ve bilinçlendirilmesi önemlidir. Meme kanseri tedavisi erken evrelerde yüzde yüz sağlanabilir. Bizler 40-65 yaş arası tüm kadın vatandaşlarımızı taramalarını yaptırmak üzere KETEM birimlerimize ve mobil mamografi aracımıza davet ediyoruz. Unutmamalıyız ki kanserden değil, geç kalmaktan korkmalıyız" diye konuştu.

Ekim ayının Meme Kanseri Bilinçlendirme ayı olduğunu ifade eden Dr. Akan, ay boyunca çeşitli etkinliklerle konuyla ilgili farkındalık oluşturmaya devam edeceklerini söyledi.

Son Güncelleme: 21.10.2016 11:30
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
<