banner359

Korona virüs tedavisinde yanlış bilinen gerçek

DOÇ. DR. ARI, “KARDİYOVASKÜLER SİSTEMİ İLGİLENDİREN HASTALIKLARIN MORTALİTE HIZI YÜKSEK OLDUĞU İÇİN BU HASTALARIN İLAÇLARINI DEĞİŞTİRMEMELERİNİ ÖNERDİK. ÇIKAN BAZI YAYINLARIN ÜZERİNE ZATEN DÜNYA KARDİYOLOJİ CAMİASI KAYITSIZ KALMADI VE 48 SAAT İÇERİSİNDE YANIT VERDİ. BAZI YAYIN ORGANLARI DA BU İLAÇ GRUBUNUN OLUMSUZ DEĞİL TAM TERSİNE OLUMLU ETKİLERİNİN OLABİLECEĞİ ŞEKLİNDE YAYINLAR YAPTI. BU BİLGİLER DOĞRULTUSUNDA BİZİM DE ELİMİZDE ÇEŞİTLİ VERİLER OLUŞUNCA İLAÇ DEĞİŞİKLİĞİ YAPMANIN GEREKLİ OLMADIĞINI GÖRDÜK” ŞEKLİNDE KONUŞTU.

09 Haziran 2020 Salı 11:01
Korona virüs tedavisinde yanlış bilinen gerçek

Bursa Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde görevli Kardiyolog Doç. Dr. Hasan Arı, bazı tansiyon ilaçlarının Covid-19 tedavisini olumsuz etkilediğine dair çıkan tartışmaların bilimsel bir dayanağının olmadığını belirtti.

Dünya genelinde salgın haline gelen Covid-19 hastalığında en yüksek risk grubunu kronik kalp hastaları oluştururken, bu hastalıkların tedavisinde kullanılan bir takım ilaçların Covid-19 tedavisini olumsuz etkilediğine dair ortaya atılan iddialar, bazı hastaların ilaçlarını bırakmasına sebep oldu.

Bu kapsamda açıklamalarda bulunan Bursa Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde görevli Kardiyolog Doç. Dr. Hasan Arı, eldeki veriler doğrultusunda hipertansiyon hastalarının ilaçlarını kullanmaya devam etmeleri gerektiğini vurguladı.

Bu tarz iddiaların sosyal medyada yayılmasının ardından kendi hastalarını gözlemlediklerini dile getiren Doç. Dr. Arı, “Bunun üzerine bazı hastaların ilaçlarını değiştirdiğini gördük ve bununla ilgili araştırma yaptık. Hastalarımızın yüzde 10’unun ilaç değişikliği yaptıklarını gördük” dedi.

Üzerinde tartışmalar yaşanan ilaçları sadece hipertansiyon hastalarına değil; kalp yetmezliği, böbrek fonksiyon bozukluğu ve diğer bazı özel durumlarda olan hastaların da kullandığını dile getiren Doç. Dr. Arı, “Kardiyovasküler sistemi ilgilendiren hastalıkların mortalite hızı yüksek olduğu için bu hastaların ilaçlarını değiştirmemelerini önerdik. Çıkan bazı yayınların üzerine zaten dünya kardiyoloji camiası kayıtsız kalmadı ve 48 saat içerisinde yanıt verdi. Bazı yayın organları da bu ilaç grubunun olumsuz değil tam tersine olumlu etkilerinin olabileceği şeklinde yayınlar yaptı. Bu bilgiler doğrultusunda bizim de elimizde çeşitli veriler oluşunca ilaç değişikliği yapmanın gerekli olmadığını gördük” şeklinde konuştu.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
<