Kurban Bayramı’nda beslenmeye dikkat

BAYRAMLAR GÜNLÜK BESLENME ALIŞKANLIKLARININ RUTİNİ DIŞINA ÇIKILABİLEN, HEM ÖĞÜN İÇERİKLERİNİN HEM DE ÖĞÜN DÜZENİNİN DEĞİŞTİĞİ GÜNLER OLDUĞUNU İFADE EDEN DİYETİSYEN EZGİ YAŞAR, DİR. KURBAN BAYRAMI’NDA DA KIRMIZI ETİN YANI SIRA ŞEKERLEME, ÇİKOLATA, ŞERBETLİ TATLILAR VE YÖRESEL HAMUR İŞLERİ NORMAL ZAMANLARA KIYASLA ÇOK DAHA FAZLA TÜKETİLİYOR.

30 Temmuz 2020 Perşembe 10:35
Kurban Bayramı’nda beslenmeye dikkat

Bayramların günlük beslenme alışkanlıkları dışına çıkılabilen günler olduğunu ifade eden Diyetisyen Ezgi Yaşar, Kurban Bayramı’nda kırmızı etin yanı sıra şekerleme, çikolata, şerbetli tatlılar ve yöresel hamur işleri gibi yiyeceklerin bol miktarda tüketildiğini söyleyerek uyarılarda bulundu.

banner380

Son dönemde tüm dünyayı etkisi altına alan korona virüs salgını nedeniyle bu bayramda aile ve akraba ziyaretleri azalacak olsa da beslenme düzeninin pek değişmediğini belirten Bursa Özel Hayat Hastanesi Diyetisyeni Ezgi Yaşar, bayram süresince beslenme konusunda dikkat edilmesi gerekenleri sıraladı. Yaşar, “Birkaç gün süren bayram süresince değişen beslenme düzeninin dengeli sürdürülebilmesi bireyin sağlık durumu için oldukça önemlidir. Özellikle çocuklar, gebeler, emziren kadınlar, kronik hastalığı olan bireyler ve yaşlılar beslenmeleri konusunda daha dikkatli olmalıdır. Bayram sabahında güne mutlaka kahvaltı ile başlanması ve kahvaltının da tek tip yiyecekler yerine farklı çeşitlerde gıdalar ile yapılmasına dikkat edilmelidir. Protein kaynağı olarak yumurta, peynir, kurban eti, karbonhidrat kaynağı olarak esmer ekmek ve yağ kaynağı olarak zeytin ya da ceviz tercih edilebilir. Kahvaltıya mutlaka mevsime uygun olarak domates, salatalık, biber, yeşillikler gibi posa kaynağı eklenmelidir. Bu şekilde yapılan kahvaltı ile güne sağlıklı bir öğün yaparak başlanacaktır" dedi.

Eğer akşam kurban eti tüketilecekse gün içerisindeki öğünde sebze tercih edilmesini öneren Yaşar, “Yapılan akraba ziyaretlerinde ikram edilen ya da evde bayram için hazırlanmış olan hamur işleri de porsiyonuna dikkat edilerek ve yanına mutlaka yoğurt/ayran gibi protein kaynağı eklenerek bir öğle yemeği şeklinde tüketilebilir. Sıcak yaz günlerine denk gelen bayram günlerinde meyve suyu, limonata ya da asitli içecek tüketimi yerine mutlaka yeterli miktarda su içilmesi; terle kaybedilen minerali tamamlamak için ise günde 1-2 su bardağı sade maden suyu tüketilmesi gerekmektedir” şeklinde konuştu.

Etin doğru pişirilmesi için eğer mangal tercih edilecekse kömür ile et arasında en az 30 santimetre olmasına dikkat edilmesi gerektiğini söyleyen Yaşar, “Et eğer tencerede pişirilecekse yağda kızartma yerine kendi yağında pişirme veya haşlama yöntemleri tercih edilmelidir. Etin içerisinde bulunan demirin emilimini kalsiyum içeren besinler azaltırken, limon gibi C vitamini kaynağı olan besinler arttırmaktadır. Bundan dolayı etin yanında ise kalsiyum kaynağı olan yoğurt/ayran gibi besinler yerine limonlu ve yeşillikli salata tüketilmelidir. Bayramların olmazsa olmazı tatlıların tüketiminde de gün içerisinde bir-iki tane şeklinde farkında olmadan tüketilen çikolata ve şekerlemelerin günlük kalori alımını arttırdığı unutulmamalıdır. Şerbetli tatlılar ise yüksek un, yağ ve şeker içeriğinden dolayı mutlaka porsiyonuna dikkat edilerek ve günde 1-2 adedi geçmeyecek şekilde tüketilmelidir” uyarısında bulundu.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner366

<