banner359

Kurban kesiminde sağlıklı koşullara dikkat

Bursa Büyükşehir Belediyesi, Kurban Bayramı’nın sağlıklı bir şekilde geçirilmesi için gereken tedbirleri alırken, vatandaşları sağlıklı koşullarda kurban kesmeleri konusunda dikkatli olmaya çağırdı.Kurban Bayramı’nda kurban kesecek...

06 Eylül 2016 Salı 16:05
Kurban kesiminde sağlıklı koşullara dikkat
Bursa Büyükşehir Belediyesi, Kurban Bayramı’nın sağlıklı bir şekilde geçirilmesi için gereken tedbirleri alırken, vatandaşları sağlıklı koşullarda kurban kesmeleri konusunda dikkatli olmaya çağırdı.
Kurban Bayramı’nda kurban kesecek vatandaşları dikkatli olmaya çağıran Bursa Büyükşehir Belediyesi Veteriner Hizmetleri Şube Müdürü Veteriner Hekim Barbaros Cihangir, Kurban Bayramı’nda halkın manevi görevlerini yerine getirirken, kimsenin zarar görmemesi açısından, vatandaşların kurban kesimi için mezbahaları ya da belediyelerce gösterilen sağlıklı kurban kesim yerlerini tercih etmelerini tavsiye etti. Kurban Bayramı’nda sıklıkla karşılaşılan olumsuzlukların bu yıl yaşanmaması için daha dikkatli davranılması gerektiğine dikkati çeken Cihangir, kurbanlık seçim ve kesimi ile etin tüketilmesi ve saklanmasında dikkatli olmaya çağırdı.
Büyükşehir Belediyesi Veteriner Hizmetleri Şube Müdürü Veteriner Hekim Barbaros Cihangir, kurban edilecek hayvanın ‘Veteriner Sağlık Raporu’ ile ‘Kulak Küpesi’ ve ‘Hayvan Kimlik Kartı’ olması gerektiğini ifade ederek, “Kurbanlıkların bakışları ve dış görünüşü canlı olmalı, yüksek ateş, salya akıntısı olmamalı, kuyruğu, kulağı kesik, gözü kör olmamalı, çok zayıf ve yeni doğum yapmış veya gebe olmamalı. Çevreye karşı aşırı tepkili ve agresif olmamalı” diye konuştu.
Kurbanlar hijyenik ortamda kesilmeli
Vatandaşların kurbanlık hayvanları mezbahalar ve belediyelerce izin verilen kesim yerlerinde veya kapalı kendi özel mülkiyetlerinde uygun hijyenik koşullar sağlanarak kesim yapabileceklerini belirten Cihangir, “Kurban kesiminden önce, hayvanlar dinlendirilmeli ve kesimden 6 saat önce yem verme işlemi bırakılmalıdır. Kesilen hayvanlarda bol miktarda kan akıtılmalıdır. Bu sayede etin dayanıklılık süresi ve kalitesi artacaktır. Kurban atıkları uygun bir şekilde gömülmeli veya iyi muhafaza edilen torbalarla çöp toplama alanlarına bırakılmalıdır. Kurban atıkları hiçbir şekilde hayvanlara verilmemelidir. Kurban Hizmetleri Komisyonunca alınan kararlar ve yürürlükteki yasal mevzuatlar gereği umuma açık yerlerde parklar, yol kenarları, açık arsa ve araziler, cadde ve sokak kenarlarında veya çocuk oyun alanlarında kurban kesilmesi yasaktır” diye konuştu.
Cihangir, kurban kesiminden sonra da etlerin mutlaka gıda maddesi taşımaya uygun poşetler içinde ve temiz araçlarla nakledilmesi gerektiğine işaret ederek, “Kurbanda kesilen etler; sıcak ve taze olduğu için 14-20 derecede 5-6 saat dinlendirilmelidir. +4 derecede (buzdolabında) mutlaka 24 saat olgunlaştırıldıktan sonra tüketime başlanmalıdır. Aksi halde işlenmesi zorlaşır, iyi pişmez ve lezzeti az olur. Kısa sürede tüketilecek olan etler buzdolabının +4 derecelik bölümünde 3-4 gün bekletilebilir. Uzun süreli muhafaza edilmek istenen etler ise; kullanım ihtiyacına göre ambalajlanıp buzdolabının -18 derecelik derin dondurucu kısmında 6 ay saklanabilir. 24 saat sonra tüketilmeyen etler derin dondurucuda veya kavurma yapılarak saklanmalıdır. Etler sakatatla beraber aynı ortamda bulundurulmamalıdır. Etler çiğ veya az pişmiş olarak tüketilmemelidir. Ette koku, renk ve görünüm açısından şüpheye düşüldüğünde mutlaka Veteriner Hekim tarafından kontrol edilmelidir” şeklinde konuştu.
Kurban kesimi ve sonrası
Büyükşehir Belediyesi Veteriner Hizmetleri Şube Müdürü Veteriner Hekim Barbaros Cihangir, Kurban Bayramı öncesi ve sonrasında çevre temizliği ve halk sağlığı açısından, tüm hayvansal atıkların büyük kalın poşetlerde veya kapalı bidonlarda biriktirilmesi gerektiğini de kaydetti. Kurban atıklarının kanalizasyon kanallarına dökülmemesi ve sokak hayvanlarının erişemeyeceği şekilde derin çukurlara gömülmesi gerektiğini vurgulayan Cihangir, “Kurban kesim alanı ve çevresinin kolay ve kaliteli dezenfeksiyon için 5 lt suya 1 çay bardağı çamaşır suyu eklemek yeterli olur. Kontrolsüz çöp alanları aşırı karasinek üreterek insan sağlığını olumsuz yönde etkileyeceğinden; lütfen çöplerimizi sağlam poşetlerde muhafaza edelim” dedi.
Kurban Bayramı süresince, kurban etlerinden şüphe eden vatandaşların etlerini, Demirtaş Cumhuriyet Mahallesi Çevre Yolu Caddesi No 1’deki Veteriner Hizmetleri Şube Müdürlüğü’ne getirdiğinde etlerin sağlık yönünden kontrolü için nöbetçi veteriner hekimlere danışabileceklerini söyleyen Cihangir, “Bursa Büyükşehir Belediyesi Sağlık İşleri Dairesi Başkanlığı Veteriner Hizmetleri Şube Müdürlüğü ekipleri, kent merkezinin yanı sıra 17 ilçede kurulan kurban satış alanlarında ve adaklık kurban satım yerlerinde gerekli ilaçlama ve dezenfeksiyon çalışmalarını aralıksız sürdürecektir” diye konuştu.
Vatandaşlar, her türlü soru ve sorunları için 0224 248 88 70 numaralı telefondan Veteriner Hizmetleri Şube Müdürlüğü’nden bilgi alabilecekler.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
<