Ramazan Bayramı'na dikkat edin! Uzmanlardan beslenme uyarısı

02 Haziran 2019 Pazar 04:38 2019-06-02 04:43:05
Ramazan Bayramı'na dikkat edin! Uzmanlardan beslenme uyarısı

"Ramazan ayında verdiğiniz kiloları bayramda geri almayın" uyarısında bulundan Beslenme ve Diyet Uzmanı Gizem Tümay, porsiyon kontrolüne dikkat edilmemesinin sağlık sorunlarını da beraberinde getireceğini söyledi

Ramazan Bayramı süresince yemekten egzersize kadar bir çok konuda bilgi veren Beslenme ve Diyet Uzmanı Gizem Tümay, kilo alımı konusunda uyardı.

banner380

Bayramda kalorili ürünleri tüketmeye başlayacağımızı dile getiren Tümay, şu şekilde konuşmasına devam etti:

“29 günlük ramazan ayı döneminden çıkıyoruz. Ramazan ayı boyunca bir öğün veya iftar ve sahur olmak üzere 2 öğün besleniyorduk. Şimdi bir anda 3 öğün ve daha fazla yüksek kalorili ürünler tüketmeye başlayacağız. Bayram süresinin uzun olması, hareketsizlik ve yeme isteği, kilo alımının yanı sıra diğer sağlık sorunlarına da davetiye çıkarabilir. Bu sürede yediğimize içtiğimize çok dikkat etmeliyiz. 29 günlük süreçte mide kapasitemiz ve fonksiyonları yavaşlamış, metabolizma hızımız yavaşlamış olacak. Bir anda yemeğe yüklenmek, çok büyük porsiyonlar tercih etmek, istenmeyen yeme davranışlarındandır”

Bayramda dikkat edilmesi gerekenler
Dikkat edilmesi gereken en önemli şeyin, besin dengesi ve çeşitliliği doğrultusunda tercihlere yön vermek olduğunu belirten Gizem Tümay, “Bayram süresince gelen veya gidilen misafirlikler çok fazla olunuyor. Gün içerisinde 5 veya 6’dan daha fazla ziyaret olması, ikramında fazla olmasını beraberinde getiriyor. Bu ikramları her seferinde geri çevirmek doğru olmayacaktır. Ancak bir tanesinde çay, bir tanesinde tatlı, bir tanesinde ise daha sağlıklı yiyecekler tercih edilmelidir. Şerbetli ve hamur işi gıdalardan muhakkak uzak durmalı, tadımlık olarak tüketebiliriz” dedi.

Şeker hastaları, kalp hastaları...
Bu süreçte özellikle kalp hastası, şeker hastası, tiroid hastasında fonksiyonların çok daha hızlı bozulduğunu belirten Tümay, “Bu bizim istemediğimiz bir şeydir. Sağlıklı birey olsak dahi, 29 günlük ve günde 16 saatlik açlık olan bir süreçten çıktığımız için bayramda porsiyon kontrolüne dikkat etmeliyiz. Misafirliklere de aç gidilmemesine özen göstermeliyiz."

"Bayram süresince olabildiğince ziyaretlere yürüyerek gitmek sağlık açısından çok önemli olacaktır. Şayet araba kullanmak zorundaysak, gün sonunda 1 saatlik egzersiz yapmakta fayda vardır. Ramazan bayramında yapılacak olan egzersiz, alınan kaloriyi doğru bir şekilde yakmayı sağlayacaktır” şeklinde konuştu. 

Son Güncelleme: 02.06.2019 04:43
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner366

<