banner359

Romatologlardan “Şarlatan” Uyarısı

Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Romatoloji Bilim Dalı öğretim üyeleri, son dönemlerde “romatizmaya kesin çare” vaat ederek tedavi umutlarını suiistimal eden kişilerin arttığını belirterek, bu tür “şarlatanlar”a inanılmaması...

30 Ekim 2015 Cuma 16:04
Romatologlardan “Şarlatan” Uyarısı
Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Romatoloji Bilim Dalı öğretim üyeleri, son dönemlerde “romatizmaya kesin çare” vaat ederek tedavi umutlarını suiistimal eden kişilerin arttığını belirterek, bu tür “şarlatanlar”a inanılmaması gerektiğini vurguladı.
Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Romatoloji Bilim Dalı Öğretim Üyeleri Doç. Dr. Ediz Dalkılıç ve Doç. Dr. Yavuz Pehlivan, romatizmal hastalıklarla ilgili halkı bilgilendirme toplantısı yaptı. Çok sayıda hasta ve hasta yakınının katıldığı bilgilendirme toplantısında konuşan Doç. Dr. Ediz Dalkılıç, “romatizma” olarak adlandırılan tek bir hastalığın bulunmadığını, vücudun hareketini sağlayan kas, kemik, eklem ve bu yapıları birleştiren bağlarda ağrı, hareket kısıtlığı, şişlik ve şekil bozukluğuna sebep olan yüzden fazla hastalığa genel olarak “romatizmal hastalık” adı verildiğini anlattı.
Dalkılıç, romatoloji bilim dalının romatizmal hastalıkların özellikle iltihabi olan kısmıyla ilgilendiğini, bu hastalıkların sadece kas-iskelet sistemini değil deri, göz, akciğer, böbrek, sinir sistemi, kalp gibi hayati organları da etkileyebileceğini belirtti. Erken teşhis ve tedavinin hastalığın seyrini değiştirebileceğini ve günümüzdeki yeni tedavi yöntemlerinin Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’nde de kullanılmaya başlandığını söyledi.
ŞARLATANLARA DİKKAT
Son dönemlerde özellikle sosyal medya üzerinden bitkisel, organik gibi kelimelerle ilaç ve benzeri maddelerin pahalı fiyata "romatizmaya kesin çare" sloganıyla pazarlandığına, hastaların parası ve sağlığıyla oynandığına dikkat çeken Dalkılıç, vatandaşların tıp dışındaki bu dolandırıcılara itibar etmemeleri gerektiğini vurguladı.
140 BİN ROMATİZMAL HASTAYA 6 ROMATOLOG DÜŞÜYOR
Doç. Dr. Yavuz Pehlivan da, romatizmal hastalıklar yaygın olmasına rağmen ülkemizde romatolog sayısının ABD ve Avrupa’nın çok gerisinde olduğuna işaret ederek, “Türkiye’de 200 romatolog var. Bunun 6-7 tanesi Bursa’da. Halbuki sadece Bursa’da 140 bin romatoloji hastası bulunuyor. Hasta fazla uzman sayısı az olunca hastalığın teşhis ve tedavisinde hastaya gerekli zamanı ayırmak zor oluyor. Dilerim önümüzdeki yıllarda romatolog sayısı artar ve hastalara daha çok zaman ayrılır” diye konuştu.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
<