banner359

Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu:

Organ bağışı konusunda en büyük engelin ailelerin tutumu olduğuna dikkat çeken Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, aile engeli olmasa bugün en az 4 katı fazla organ elde edilebileceğini söyledi.Merinos Kongre ve Kültür Merkezi’nde Organ...

06 Kasım 2015 Cuma 16:48
Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu:
Organ bağışı konusunda en büyük engelin ailelerin tutumu olduğuna dikkat çeken Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, aile engeli olmasa bugün en az 4 katı fazla organ elde edilebileceğini söyledi.
Merinos Kongre ve Kültür Merkezi’nde Organ Bağış Haftası münasebetiyle vatandaşlarla bir araya gelen Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, organ bağışı hususunda vatandaşların daha hassas olmaları gerektiğini belirtti. Müezzinoğlu, canlıdan alınan organ bağışıyla kadavradan alınan organ bağışı arasında ciddi bir çelişki olduğuna dikkat çekti. Canlıdan yüzde 75, kadavradan ise alınan bağışın yüzde 25 olduğunu ifade eden Müezzinoğlu, ”Bursa’da beyin ölümü gerçekleşten 183 vaka var. Ama aile onayı alabildiğimiz 65 vaka var. Normalde 183 vakanın hepsini alsak 100’den fazla vatandaşımızı yaşatma imkanı bulacağız. Bursa’daki sonuç aslında bizim başarılı dediğimiz sonuç. Ama burada 3’te bir rıza var, 3’te 2 rıza yok. Rıza göstermeyen eş, evlat, yakın akraba, acaba vefat eden için hayırlı bir iş mi yaptı, yoksa onun hayır sayfasını mı kapattı? İzmir’de 240 beyin ölümü gerçekleşti, ama 78 aile organ bağışına onay verdi. Samsun’da 155 beyin ölümü var, ikna edilen aile 36. Antalya’da 121 beyin ölümü gerçekleşti, 27 kişi ikna edildi. Şu anda önümüzde aile engeli olmasa bugünün en az 4 katı fazla organ elde edeceğiz" dedi.
"GÜNAHI İŞLEYEN KARACİĞER DEĞİL”
Vatandaşların kendisine yönelttiği ilginç sorulardan örnek veren Müezzinoğlu şöyle devam etti:
"Ben karaciğerimi veya bütün organlarımı bağışlamak istiyorum. Ama benim karaciğerim benden sonra alkol alan birine takılırsa ne olur sorusuyla karşılaşıyoruz. Şimdi bu vatandaşımız kendisinin sorduğu soruyu kendince olumsuz cevap veriyor. Çünkü inancında alkol almak haram. Böyle bakınca kendince benim organım alkolü süzecek yorumunu yapıyor. Kendi inandıklarına göre bu yorumu yaparak hemen defterini kapatıyor. Halbuki günahı işleyen karaciğer değil. Günahı işleyen kalp böbrek değil günahı işleyen günahkarın iradesidir. Günahkarın iradesini günahkara bırakacağız. Biz ona karışamayız. Allah ona da günah işlememe iradesini nasip etsin. Her yıl bin 500 vatandaşımızı organ nakli gerçekleştiremediğimiz için hayatını kaybediyor."
Konuşmaların ardından Müezzinoğlu, sağlık çalışanlarıyla bir araya gelerek sohbet etti. Müezzinoğlu, organ bağışı konusunda gayret gösteren sağlık çalışanlarına teşekkür etti.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
<