Sıgara İçenlerde Akciğer Kanseri Riski 20 Kat Artıyor

Uzmanlar sigara içen insanların akciğer kanserine yakalanma riskinin 20 kat daha fazla olduğunu belirti.Dünyada kanserlerin yaklaşık yüzde 13’ünü akciğer kanserinin teşkil ettiğine dikkat çeken uzamanlar, sigara içen insanların 20 kat daha...

07 Kasım 2015 Cumartesi 08:51
Sıgara İçenlerde Akciğer Kanseri Riski 20 Kat Artıyor
Uzmanlar sigara içen insanların akciğer kanserine yakalanma riskinin 20 kat daha fazla olduğunu belirti.
Dünyada kanserlerin yaklaşık yüzde 13’ünü akciğer kanserinin teşkil ettiğine dikkat çeken uzamanlar, sigara içen insanların 20 kat daha fazla risk altında olduğunu söyledi. Akciğer kanseri sigarayla birlikte dünyada en sık görülen kanserlerden biri haline geldi. Akciğer kanseri, kanserden ölümler içinde birinci sırada yer alıyor. Kasım ayı “Akciğer Kanseri Farkındalık Ayı” olarak belirlendi.
Akciğer kanserlerinin yüzde 90’ından sigaranın sorumlu olduğunu belirten Özel Hayat Hastanesi Göğüs Hastalıkları ve Tüberküloz Uzmanı Dr. Fulya Gürkan, “Gelişmiş ülkelerde sigara tüketimindeki azalmayla birlikte akciğer kanserleri azalmaya başladı, fakat gelişmekte olan ülkelerde sigara tüketimindeki artışla birlikte akciğer kanserleri de arttı. Sigaraya erken yaşta başlanması, günde içilen sigara miktarının fazlalığı ve içilen sürenin uzunluğu akciğer kanseri riskini daha da arttırmaktadır. Sigara içenlerde akciğer kanseri riski yaklaşık 20 kat artmaktadır. Sigara içmeyip de dumanına maruz kalan pasif içicilerde de akciğer kanseri riski 3 kat artmaktadır. Ayrıca pipo, nargile ve puro gibi tütün mamullerini içeren maddeler kullananlar, light sigara içenler de aynı şekilde risk altındadır. Hava kirliliği de yine akciğer kanserine sebebiyet verebiliyor. Fren tamiri, izolasyon ve gemi inşaatı gibi asbest maruziyeti olan iş yerlerinde çalışanlarda da akciğer kanseri riski fazla. Ailede akciğer kanseri varsa risk artmaktadır. Daha önce geçirilmiş akciğer hastalıkları, verem ve KOAH geçirmiş olmak da riski arttırır” dedi.
Akciğer kanserinin emarelerinin genelde erken dönemde ortaya çıktığını belirten Gürkan, “Tesadüfen çekilen akciğer filmleriyle genellikle teşhis konulabilir. En sık görülen şikayetler yüzde 75 öksürük, yüzde 60-70 kilo kaybı, yüzde 60 nefes darlığı, yüzde 45 göğüs ağrısı ve yüzde 35 kan tükürmedir. Bunların dışında ses kısıklığı, hırıltılı soluma, yutma güçlüğü, ateş yüksekliği, tekrarlayan akciğer enfeksiyonları, kas ağrıları, yüz ve boyunda şişlik gibi pek çok şikayet de görülebilir. Özellikle sigara içen kişilerin bu tip şikayetleri olduğunda geciktirmeden bir göğüs hastalıkları uzmanına baş vurmaları lazım” diye konuştu.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner366

<