banner359

Bakanlık, Iddialarına Yanıt Verdi

Gençlik ve Spor Bakanlığı, Beşiktaş Jimnastik Kulübü Başkanı Fikret Orman’ın iddialarına yönelik basın açıklaması yayımladı. Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından yayımlanan açıklamada, “Beşiktaş Jimnastik Kulübü Başkanı...

01 Kasım 2014 Cumartesi 08:56
Bakanlık, Iddialarına Yanıt Verdi

Gençlik ve Spor Bakanlığı, Beşiktaş Jimnastik Kulübü Başkanı Fikret Orman’ın iddialarına yönelik basın açıklaması yayımladı.

Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından yayımlanan açıklamada, “Beşiktaş Jimnastik Kulübü Başkanı Sayın Fikret Orman’ın 30 Ekim 2014 tarihinde BJK Nevzat Demir Tesisleri’nde yaptığı basın toplantısında; ‘Türkiye’de 25 stadyum yapılıyor. 2. 3. Lig kulüplerine yapılıyor. Bir tek stadyumunu biz yapıyoruz. Geçenlerde Spor Genel Müdürü açıklama yapmış. Beşiktaş’a 20 milyon TL para verdik. Spor Totodan isim haklarından dolayı verilmiş. O listelerde kim varsa ona verilmiş. Stadımızı yapmamızdan niye rahatsız oluyorlar anlamıyorum’ yönündeki iddialarına ilişkin olarak, kamuoyunun doğru bilgilendirilmesi amacıyla açıklama yapılması zorunluluğu doğmuştur” denildi.

Açıklamada, Beşiktaş Jimnastik Kulübü Başkanı Orman’ın 16 Ağustos 2014 tarihinde İstanbul’da gerçekleştirilen Kulübün olağan divan kurulu toplantısında; ülkemizde bütün şehirlere yatırımlar yapıldığını, üçüncü lig takımlarının olduğu yerlere 35 bin kişilik stat yapılmasına karşın, kendi statları için şu ana kadar bir kuruş katkı görmedikleri yine 27 Eylül 2014 tarihinde yayınlanan birçok gazetede yer alan açıklamalarında da; ‘Devletten destek almayan tek kulübüz. Stadı biz yapıyoruz. Stada gelen millet, parayı harcayan millet, ama biz devlete para ödüyoruz. Stadın sponsorluk gelirlerinin yüzde 25’ini Spor Genel Müdürlüğü’ne veriyoruz. Aziz Yıldırım ile Başbakan’a gidip bu statların tapusunu isteyeceğiz. Neyse parasını verip tapusunu alacağız’ dediği, buna karşın 27 Eylül 2014 tarihinde Gençlik ve Spor Bakanlığının resmi internet sitesinde Bakanlık tarafından basın bildirisi yayımlanarak gerekli açıklamalarda bulunulduğu belirtildi.

Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın yayımladığı açıklamada, şu ifadeler yer aldı:

“Daha önce yapılan açıklamalarda da belirtildiği üzere diğer kulüpler şehir merkezlerinde kalan Stadyumlarının nispeten şehir dışında yapılmasına rıza göstermiş ve mevcut stadyumların değerlendirilmesinden elde edilen gelirlerle de yeni yapılan stadyumların finansmanı karşılanmıştır. Yani Bakanlığımızca kulüplere yardım yapılarak ya da mevcut stadyumların yıkılarak aynı yerinde yeni stadyum uygulaması yapılmamıştır.

Ayrıca Spor Toto tarafından oynatılan müşterek oyunlarının çok büyük kısmı yabancı ülke takımlarının oynadıkları müsabakalar üzerinde oynanmasına karşın, Spor Toto tarafından isim hakkı bedellerinin tamamı Türk takımlarına ödenmektedir. Ayrıca diğer ülkelerde müşterek üzerinden isim hakkı bedeli olarak spor kulüplerine herhangi bir ödeme yapılmamasına karşın Ülkemizde bu ödemeler yapılmaktadır. Bu konuda bütün takımlara avantaj sağlanmıştır. Doğal olarak Beşiktaş Jimnastik Kulübüne farklı bir uygulama yapılması söz konusu değildir. Gerek görülmesi halinde bu kapsamda tüm kulüplere ödenen isim hakkı bedelleri de açıklanabilir.

Bakanlık olarak mülkiyeti devlete ait bir taşınmaz üzerinde kulüplerimizin kendi stadyumunu yapmasına her zaman destek olunmaktadır. Beşiktaş Jimnastik Kulübüne gerekli izinler konusunda her türlü kolaylık gösterilmiştir. Hal böyle iken Sayın Fikret Orman’ın yaptığı açıklamada ‘Stadyumumuzu yapıyor olmamızdan neden rahatsızlık duyuluyor’ şeklindeki beyanatları insaf sınırlarını zorlamaktadır.

Ayrıca Sayın Orman’ın önceki açıklamalarına karşı yapılan basın duyuruları resmi internet sitesinde Bakanlığımızca yapılmasına karşın, Sayın Orman’ın 30 Ekim 2014 tarihinde yaptığı konuşmalarında bu basın duyurularının Spor Genel Müdürünce yapıldığı şeklindeki beyanatları da gerçekle ilgisi bulunmamaktadır.”

Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın 27 Eylül 2014 tarihli basın bildirisi ise şöyle:

“Mülkiyeti veya kullanım hakkı Spor Genel Müdürlüğüne ait birçok spor tesisi ve taşınmaz, 3289 sayılı Spor Genel Müdürlüğünün Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanunun Ek 11’inci maddesi kapsamında bedelsiz veya çok düşük bedellerle spor kulüplerinin kullanımına verilmektedir.

Mülkiyeti veya kullanım hakkı Spor Genel Müdürlüğüne ait olan başta İnönü Stadyumu olmak üzere birçok spor tesisi sportif faaliyetlerde kullanılması kaydıyla Beşiktaş Jimnastik Kulübüne uzun süreli olarak tahsis edilmiştir.

İnönü Stadyumu ilk defa 1998 yılında Türk sporuna ve Beşiktaşımıza üstün hizmetleri olan rahmetli Süleyman Seba’nın başkanlığı döneminde Beşiktaş Jimnastik Kulübüne 49 yıl müddetle tahsis edilmiştir. Bu vesileyle kendisini rahmetle ve şükranla anıyoruz.

Mülkiyeti veya kullanımı Spor Genel Müdürlüğüne ait olan ve şehir merkezlerinde kalmış, ekonomik ömürlerini doldurduklarından yıkılarak yeniden yapılması gereken çok sayıda stadyum ve diğer spor tesisleri, Toplu Konut İdaresi veya belediyelerimiz ile yapılan protokoller çerçevesinde değerlendirilerek, elde edilen gelirlerle de, günümüz ihtiyaçlarını karşılayacak tarzda modern tesisler yapılarak işletmeye açılmaktadır.

İstanbul’da yer alan kulüplerimizden birisi kendisine tahsis edilen stadyumu, parça parça yıkarak aynı yerinde kendi imkanları ile yeniden inşa etmiştir. İstanbul’da bulunan bir diğer külümüz ise kendisine uzun süreli intifa hakkı verilen ve şehir merkezinde bulunan stadyum üzerindeki haklardan Spor Genel Müdürlüğüne olan borçlarına mukabil sarfınazar etmiş ve buranın satışından elde edilen gelirle ve bir kısım imalatlar da kendisi tarafından karşılanması kaydıyla, TOKİ tarafından nispeten şehir dışında yeni stadyum yapılarak, ilgili kulübün eski stadyum üzerindeki hakları da dikkate alınarak ve yeni şartlarla ilgili kulübe tahsis edilmiştir.

Beşiktaş Jimnastik Kulübü ise Sayın Yıldırım Demirören’in başkanlığı sırasında İnönü Stadyumu üzerindeki tahsis hakları devam ederken başlatılan çalışmalar doğrultusunda yeni stadyumun aynı yerde yapılmasına karar vermiştir.

Bakanlığımızca İnönü Stadyumunun yıkılarak aynı yerinde yapılmasına ilişkin prosedürler konusunda ilk günden gerekli kolaylıklar gösterilmiş ve Sayın Fikret Orman’ın başkanlığı döneminde Kulüp tarafından inşaata başlanılarak yeni yapılacak olan Stadyumun tüm yapım giderlerini de benzer uygulamalarda olduğu gibi yine Kulüp tarafından üstlenilmiştir.

Spor Genel Müdürlüğünün mülkiyeti veya kullanımında bulunan ve spor kulüplerine tahsis edilen spor tesislerinin isim haklarının yüzde 25’i Yönetmelik hükmü gereği ilgili kulüpler tarafından Spor Genel Müdürlüğüne ödenmesi gerekmektedir. Elde edilen bu gelirle de başta amatör spor kulüplerinin tesis ihtiyaçları karşılanmaktadır. Stadyumların kira veya tahsis bedelleri belirlenirken kulüplerin yapacakları yapım, bakım ve onarım ile işletme giderleri dikkate alınmaktadır.

Beşiktaş İnönü Stadyumunun tünel tarafında yer alan ve mülkiyeti İstanbul Büyükşehir Belediyesine ait yaklaşık 8 dönümlük taşınmaz ile mülkiyeti Spor Genel Müdürlüğüne ait başka yerlerde bulunan taşınmazlar takas yapılarak yeni İnönü Stadyumunun yapılabilmesini teminen Spor Genel Müdürlüğünce Beşiktaş Jimnastik Kulübüne tahsis edilmesi karar altına alınmıştır.

Sayın Fikret Orman’ın açıklamalarında Vodofone Arena Stadı ile birlikte sponsorluk gelirlerinin 217,5 Milyon dolara ulaştığı yönündeki açıklamaları dikkate alındığında yeni stadyumun yapılması ile birlikte Beşiktaş önemli gelir kaynaklarına ulaşacaktır.

Bakanlığımızın bağlı bir kuruluşu olan Spor Toto Teşkilat Başkanlığınca düzenlenen spor müsabakalarına dayalı sabit ihtimalli ve müşterek oyunları programlarında yer alan spor kulübü, kurum ve kuruluşlar ile sporculara müsabaka başına ciddi miktarlarda isim hakkı ödenmektedir. Bu kapsamda Beşiktaş Jimnastik Kulübünün bünyesinde yer alan futbol, basketbol (bayan-erkek), voleybol (bayan-erkek) ve hentbol takımlarının oynadıkları bütün müsabakalar nedeniyle kulübe isim hakkı ödenmektedir.

Bu kapsamda Beşiktaş Jimnastik Kulübüne ve kulübe bağlı şirketlere sadece 2012-2013 ve 2013-2014 sezonlarında toplam 20 Milyon 919 Bin 927 TL isim hakkı ödenmiştir.

Futbol liglerinin isim sponsorluğuna ilişkin olarak Spor Toto Teşkilat Başkanlığı ile Türkiye Futbol Federasyonu arasında Ağustos 2010 tarihinde imzalanan 5 yıllık Sözleşme kapsamında sezon başına yaklaşık 25 Milyon Dolar olmak üzere 5 sezon için 125 Milyon Dolar Federasyona ödenmekte ve bu miktar Federasyon tarafından Beşiktaş Jimnastik Kulübünün de içinde bulunduğu futbol kulüplerine dağıtılmaktadır.”

(İHA)

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
<