banner359

Spor Bakanı Ateş Püskürdü

Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, Galatasaray ve Fenerbahçe arasında oynanan, gelirinin Soma’ya yardım vakfına aktarılacağı Süper Kupa mücadelesinde tribünlerden sahaya atılan yabancı maddelerle ilgili olarak, "Herkesin sorumluluklarını...

26 Ağustos 2014 Salı 17:26
Spor Bakanı Ateş Püskürdü
Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, Galatasaray ve Fenerbahçe arasında oynanan, gelirinin Soma’ya yardım vakfına aktarılacağı Süper Kupa mücadelesinde tribünlerden sahaya atılan yabancı maddelerle ilgili olarak, "Herkesin sorumluluklarını yerine getirmesi lazım" dedi.
Galatasaray ve Fenerbahçe arasında oynanan Süper Kupa mücadelesinde yine istenmeyen olaylar yaşandı. Tribünlerden sahaya birçok yabancı madde atıldı. Programı çerçevesinde Muş’ta bulunan Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, dünkü derbide yaşananlarla ilgili basın mensuplarına açıklamalarda bulundu.

“SAHAYA MADDE ATAN FUTBOL SEYİRCİSİ OLAMAZ”
Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, Süper Kupa maçının gelirinin daha önce Soma’da yaşanan maden kazasında şehit olan işçilerin ailelerine bağışlanacağı için, mücadelenin Manisa’da oynatılması kararının alındığını belirterek, “Bu maçın böyle bir anlamı var. Süper Kupa maçı olması, Galatasaray ile Fenerbahçe arasında oynanıyor olması, bunların hepsini bir kenara koyuyorum. Oradaki yakınlarını maden kazasında kaybetmiş ailelerimize bir moral ve aynı zamanda maddi anlamda destek olması için Manisa’da yapıldı. Sezon daha başlamamışken maçtan birkaç gün önce yöneticiler birbirlerine spor ahlakına ve spor ruhuna uygun olmayan sözler sarf ettiler. Bu durum hem sporculara hem de taraftarlara yansıyor. Dün maçtan önce de olaylar yaşandı, sonrasında da yaşandı. Futbol veya başka bir spor dalında yaşanan şiddet olaylarının sahada ve tribünlerde yaşanan hakaretin, küfrün, sorumsuzca yapılan açıklamaların, her kim tarafından olursa olsun sporda hiçbir şekilde yeri yoktur. Bir camianın temsilcisi olarak yönetimdesiniz. Yaptığınız açıklama o camianın içerisindeki ve o camiaya gönül vermiş olan herkesi etkiliyor. Şunu da söyleyeyim; sahaya gidip tribünde yerini alan ve o tribünden sahaya madde atan her kimse futbol seyircisi olamaz. Çünkü atılan cisim sahaya geldiği zaman oradaki bir basın mensubuna, bir emniyet görevlisine ya da bir top toplayıcı çocuğa veya bir sporcuya isabet ederse onun hesabını kimse veremez” dedi.

“SAHAYA DOMATES ATACAK KADAR İLGİNÇ BİR YAPI VAR”
Bakan Kılıç, derbide yaşanan olaylarla ilgili üzgün olduğunu ve bu tip olayların engellenmesi için çalıştıklarını vurgulayarak, “Bu tip olayların yaşanmaması için, statlarımızdaki güvenliğin de arttırılması için e-bilet uygulaması devreye girdi. Dün federasyon başkanımız da bu tip durumlara müsaade edilmeyeceğinin, bu durumların üstüne gidileceğinin açıklamasını yaptı. Ben bundan dolayı da kendisine teşekkür ediyorum. Çünkü benim görüşüm de bu yönde. Spor müsabakalarında şiddetin, hakaretin yeri yoktur. Bunu da açıkça dile getiriyorum. Dünkü maçta bir ara sahaya yoğun bir şekilde yabancı madde atıldı. Bu yabancı maddelerin içerisinde çok üzgünüm ama şişeler, sular onların dışında bir de domates vardı. Tribünden sahaya domates atacak kadar ilginç bir yapı var. Bunlar seyirci olamaz. Genç kardeşlerimize bu şekilde mi örnek olacağız? Bir de geleceğimiz gençlerimiz diyoruz. Geleceğimiz bugünden itibaren oluşuyor. Genç kardeşlerimiz bugün gördükleri ile geleceklerini şekillendirecekler. Dolayısıyla bu tip durumları görmemeleri lazım” diye konuştu.

“ULUSLARARASI MAÇLAR TÜRKİYE’DE OYNANDIĞI ZAMAN BU TİP OLAYLAR YAŞANMIYOR”
Süper Kupa mücadelesinde sahaya atılan yabancı cisimlerle ilgili İçişleri Bakanı ile de bir görüşme gerçekleştirdiğini söyleyen Bakan Kılıç, “Bu tip durumların kabul edilemeyeceğini konuştuk. Avrupa Birliği üyesi bir ülke ile ilgili örnek vereceğim. Bir yönetici ile sohbet halindeyken, Türkiye’de tribünlerden maytapların sahaya atılması ile ilgili olarak kendisine ’sizde de bu şekilde olaylar yaşanıyor mu’ diye sorduğumda şu cevabı aldım: ‘Bizde bundan 2 sene kadar önce tribünden sahaya bir ses maytabı atıldı. Biz 3 ay boyunca bunu tartıştık. Bunun ne kadar medeni olmayan bir davranış olduğunu, bu durumun nasıl engellenmesi gerektiğini tartıştık’ dedi. Şimdi uluslararası maçlara baktığımızda Şampiyonlar Ligi, UEFA maçları Türkiye’de oynandığı zaman bu olaylar yaşanmıyor. Bizim de yapacağımız görüşmeler bu yönde devam ediyor. Daha önce de belirttiğim gibi e-bilet uygulamasında geri adım atma gibi bir durum söz konusu değil. E-bilet uygulanacak. Uygulandığı zaman da kameralarla kayıt altına alınan kişiler tribünde sorun çıkarttıklarında yargı gereğini yapmalı” ifadelerini kullandı.

“TRİBÜN KAPATMA CEZASI VERİLECEK”
Bakan Kılıç, Süper Kupa mücadelesinin ilk yarısında sahadaki görevlilerle konuştuğunu belirterek, “Sahada 106 adet sabit, 7 tane de mobil kamera ile tespit yapılıyor. Sahaya yabancı madde atanları yakalayacağız. Oraya gerçek anlamda futbol maçını seyretmek için gelen seyircilerimizin bu arkadaşları kendilerinden uzaklaştırmalarını rica ediyorum. Bir şey yapmasınlar sadece yanlarından uzaklaşsınlar ki onlar ortaya çıksın. Bu sene biliyorsunuz ki, Türkiye Futbol Federasyonu tribün kapatma konusunda bir adım attı. Bir tribünden hakaret veya küfür geldiği zaman o tribün ceza alacak. Bu durum kademe kademe gerçekleşecek. İlk önce para cezası verilecek. Daha sonra tribün kapatma cezası verilecek. Son olarak da saha kapatma cezası verilecek. Bu durum şunu getirecek diye düşünüyoruz. Oradaki seyirciler de yanlarında küfür eden seyircilere etmemeleri uyarısında bulanacaklar. O kişi yüzünden kendisi de ceza almak istemeyeceği için. Bizim bu durumu çözmemiz lazım. Diğer spor dallarına da sıçramaması lazım” şeklinde konuştu.

“ŞİDDET UYGULAYAN İNSANLARI STATLARDAN AYIKLAMAMIZ GEREKİYOR”
Sporda; şiddetin, hakaretin, sportmenlik dışı davranışın sahalarda ve tribünlerde yerinin olmadığını vurgulayan Bakan Kılıç, “Bu konuda yöneticilerimizin, sporcularımızın büyük sorumluluğu var. Orada sahaya yabancı madde atan kişileri ben seyirci olarak görmüyorum. Bunlar Vandal. Sokakta giderken alıp maytabı birisine atmışsın ya da tribüne gidip atmışsın ikisi de aynı şey. Sen takımına bu şekilde davranarak nasıl destek sağladığını iddia edersin. Takımına destek sağlamak isteyen taraftar forma alır bilet alır, maçlara gidip takımını düzgün bir şekilde destekler. Sonuç ne olursa olsun spora da destek verir. Konu bu kadar basit. Biz bunu başarmak zorundayız. Biz futbolumuzun marka değerinden bahsediyoruz. Marka değeri Manisa’da yaşanan olaylarla yerine gelmez. Marka değeri Süper Kupa maçı öncesi yapılan sorumsuz açıklamalarla yükselmez. Herkes sorumluluğunu bilmeli. Ümit ediyorum ki yakın gelecekte bu tip olayları yaşamayız. Bizim ne yapıp edip şiddet yapan, şiddet unsuru içeren insanları statlarda veya başka yerlerde ayıklamamız gerekiyor” dedi.

“İNŞALLAH BEŞİKTAŞIMIZ BİZE İSTEDİĞİMİZ BAŞARIYI YAŞATIR”
Beşiktaş’ın, UEFA Şampiyonlar Ligi’nde Arsenal ile evinde oynadığı maçı izlediğini dile getiren Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, “Beşiktaş ilk maçta güzel bir performans sergiledi. Ümit ediyorum ki burada kaçan fırsatlar Londra’da aranmaz. İnşallah fırsatlar gelir ve Beşiktaşımız bize istediğimiz başarıyı yaşatır. Orada bizi temsil ediyor olmasından dolayı bütün futbolcu ve yönetici kardeşlerimize teşekkür ediyorum. Onlar o sahaya çıkıp oynayarak ülkemizi temsil ediyor. İnşallah bizleri orada başarılı bir şekilde temsil edip ülkemize başarıyla dönerler. Bu da bizleri daha ileriki başarılara götürür. Çünkü bu durum Türk sporu adına bir başarı olacak. Ümit ediyorum ki Londra’dan kazanmış bir şekilde Türkiye’ye dönerler. İsteğimiz tabii ki Beşiktaş’ın turu atlayıp, Şampiyonlar Ligi’ndeki yolculuklarına devam etmesini istiyoruz” açıklamasında bulundu.
(İHA)

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
<