"türk Futboluna Zarar Veriyor"

Mersin İdmanyurdu Teknik Direktörü Rıza Çalımbay, Türk futbolunun kurtuluşunun altyapıda yattığını ifade ederek, "Ben 5+3 sisteminin Türk futboluna zarar verdiği kanaatindeyim. Bana göre bu sistemin Türk futboluna hiçbir faydası olmadı....

27 Kasım 2014 Perşembe 17:56
Mersin İdmanyurdu Teknik Direktörü Rıza Çalımbay, Türk futbolunun kurtuluşunun altyapıda yattığını ifade ederek, "Ben 5+3 sisteminin Türk futboluna zarar verdiği kanaatindeyim. Bana göre bu sistemin
Türk futboluna hiçbir faydası olmadı. Şu anda Galatasaray takımı bile Avrupa kupalarından elendi" dedi.
Mersin İdmanyurdu Teknik Direktörü Rıza Çalımbay, Mersin Üniversitesi (MEÜ) Psikoloji Topluluğu tarafından organize edilen ’Ülke Futbolu Hakkında Keyifli Bir Söyleşi’ etkinliğine katıldı. Prof. Dr. Uğur Oral Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen söyleşide konuşan Çalımbay, ulusal basında spordan çok magazin haberlerine daha çok önem verildiğini belirterek, "Ama böyle başarılı olmuş, tabi bir tek Anadolu takımı için demiyorum amatör branşlarda da başarılı olmuş çok kaliteli arkadaşlarımız var. Ama maalesef onlarla hiç ilgilenmiyorlar, diğer gereksiz haberlere daha çok önem veriyor. Bize önem verseler de olur vermeseler de olur. Ancak başarılı olduğunuz zaman gündeme gelmeyince üzülüyorsunuz. Buna da yapacak bir şey yok" diye konuştu.

"MERSİN SPOR ANLAMINDA SINIFTA KALMIŞ BİR YER"
Mersin’in spor anlamında sınıfta kalmış bir yer olduğunu vurgulayan Çalımbay, "Mersin’de bir kere ne tesis var ne çalışma ortamı var. Ancak çok iyi bir taraftar var. Futbolu seven bir taraftar var ama maalesef spor için bir şey yapılmamış. Aksine daha kötü şeyler yapılmış. Geldiğim günden beri söylüyorum. Bizim futbolun dışında olaylar bizi engeller diyordum ve benim söylediğimi herkes para olarak görüyor ama benim söylemek istediğim o değil. Mersin İdmanyurdu’nun ne tesisi var ne de doğru dürüst çalışacak bir sahası var. Şu anda antrenmanlarımızı bile Tevfik Sırrı Gür Stadyumu’nda yapıyoruz. Yapmamamız gerekiyor ama mecburen orada yapıyoruz. Biz şu anda diğer takımlara göre daha zor şartlarda mücadele ediyoruz. Ancak ben iyi bir takıma sahibim. Şu anda bulunduğumuz yer iyi ama bulunduğumuz yeri korumak daha iyi. Bu ilk yarı ile bitmiyor. Ligin ikinci yarısı oynadığımız hiçbir maçın telafisi yok. O yüzden daha çok sorumluluk almamız gerekiyor" şeklinde konuştu.

"TÜRK FUTBOLUNUN KURTULUŞU ALTYAPIDIR"
Teknik direktörlerin yollanmasının ve bırakmasının Türkiye’de normal olduğunu belirten Çalımbay, "Şu ana kadar ligin 10. haftası, en az 3-4 tane antrenör arkadaşımız görevi bıraktı. Futbolda da maalesef Türkiye’de sabır diye bir şey yok. Her şey neticeye bağlı. 3-4 maç iyi gidersen sorun yok, kötü gidersen sorun. Futbolcu sahada ne yaparsa yapsın, gol atamaz, mağlup olursun ama bütün sorumluluk teknik direktöre gelir. Maalesef bunlar hep var ve öyle gidecek. Maalesef Mersin’de altyapı yok. Altyapının çalışacak yeri yok. Gerçekten buradan mükemmel oyuncular çıkabilir. Zaten Türk futbolunda en büyük eksik eğitim. Futbolcuyu önce insan olarak yetiştirmek gerekiyor. Ben Beşiktaş altyapısında yetiştim ve bizde sporcunun önce insan olarak yetişmesi gerekiyordu. Bu yetişecek arkadaşlarım da topluma mal olmuş insanlar olacaklar ve bunların da topluma örnek olması gerekiyor. Bazı oyuncuları görüyorsunuz yaptığı her hareketle insanları tahrik ediyor. Onun için de Türk futbolunun kurtuluşu altyapıdır" ifadelerini kullandı.
20 sene futbol oynadığını hatırlatan Çalımbay, "Ben üst düzey bir futbol oynadım. Gerçekten ben futbolcu olmak istiyordum ve oldum. Futbolu çok seviyordum. Futbolu bıraktıktan sonra antrenörlüğe başladım. Bırakır bırakmaz Mustafa Denizli hocamızın yanında Milli Takım’da göreve başladım. Karşımda futbolcuyu gördüğüm zaman futbolcunun ne düşündüğünü biliyorum. Çünkü ben onları yıllarca yaşamışım. Ama benim eksik olan bir tarafım var; o da antrenörlük, antrenman bilgisi. Eğer bunu gideremezsen antrenörlük yapma şansın sıfır. Onun için antrenman bilgisini öğreneceksin. Kendinizi geliştirmeniz lazım. Eğitim almam gerekiyor. Liderlik eğitimi bile almam gerekiyor. Yanındaki arkadaşların da çok önemli. Çok iyi bir futbolcu kendini geliştirmezse kendini eğitmezse çok iyi bir teknik direktör olamaz" dedi.

"5+3 SİSTEMİNİN TÜRK FUTBOLUNA ZARAR VERDİĞİ KANAATİNDEYİM"
Bütün takımlarda Türk oyuncuların oynamasını çok istediğinin altını çizen Çalımbay, "Ama ben 5+3 sisteminin Türk futboluna zarar verdiği kanaatindeyim. Ben 5 tane oyuncumu oynatabiliyorum ötekileri oynatamıyorum. Kulübede kalan arkadaşlarımızı yabancı arkadaşlarla değiştirebiliyorum. Bana göre bunun hiçbir faydası yok. Bana göre 5 tane tutsalar, 6 tane tutsalardı daha iyiydi. Bana göre Türk futboluna hiçbir faydası olmadı. Şu anda Galatasaray takımı bile Avrupa kupalarından elendi. Baktığınız zaman Milli Takımımız istediğimiz seviyede değil. Yerli ile yabancı arasındaki rekabeti de öldürdü. Bana göre ya belli bir şeyde tutacaksın ya da serbest bırakacaksın. Serbest bıraktığınız zaman da kriter koyacaksın. İngiltere’de belli bir seviyede milli olmadıysa almıyorlar. Burada da öyle bir kriter koyacaksın" diye konuştu.

"BEŞİKTAŞ’TA SEVE SEVE ÇALIŞIRIM"
Bir öğrencinin ’Beşiktaş’ta yeniden çalışmak ister misiniz’ yönünde sorduğu soruyu da yanıtlayan Çalımbay, "Ben hiçbir zaman gizlemedim. Ben Beşiktaşlıyım. Hakikaten de benim hayatım Beşiktaş’la geçti. Tabi ki günün birinde yine öyle bir şey olduğu zaman oturur, konuşur, bir yol bulunduktan sonra tabi ki çalışırım. Seve seve de çalışırım, hiçbir sorun yaşamadan. Biz profesyoneliz. Beşiktaş benim için ayrı bir yer" ifadelerini kullandı.
Konuşmaların ardından Çalımbay, öğrencilerden gelen soruları yanıtladı.
(İHA)

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner366

<