İnegöl, Bursa siyasetine damga vurdu

01 Mart 2019 Cuma 22:57 2019-03-02 17:09:15
İnegöl, Bursa siyasetine damga vurdu


Dış İşleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu Bursa programına İnegöl’den başladı. Türkiye’nin en büyük mobilya AVM’si Mobiliyum’u inceleyen Çavuşoğlu, ardından İnegöl’deki işadamlarıyla yemekte buluştu. Çavuşoğlu, Türkiye’den Irak’ın Başkenti Bağdat’a geçişin sağlanması amacıyla yeni Ovaköy sınır kapısını açacaklarını söyledi. Bursa programı kapsamında ilk olarak İnegöl ilçesine gelen Çavuşoğlu, İnegöl de üretilen ürünlerin 150 den fazla ülkeye ulaşmış olmasının büyük başarı olduğunu, Suriye’deki sorunu çözdükten sonra mobilya sektörüne de çok önemli fırsatların olacağının altını çizdi. Çavuşoğlu, ayrıca İnegöl’ün Bursa siyasetine damgasını vurduğunu kaydetti.
İNEGÖL ÜRETİYOR
Yemeğin ardından konuşan İnegöl Belediye Başkanı Alper Taban, “İnegöl sosyal, kültürel, tarihi ve ekonomik yapısıyla, en eski yerleşim yerlerindendir. İhracat hacmiyle Türkiye ekonomisinin parlayan yıldızıdır. Pek çok marka değerimizle geleceğe daha güvenle bakan bir şehiriz. İnegöl üretiyor, gelişiyor. Dış ticaret hacmiyle örnek ilçemiz. İller sıralamasıyla 21. Sıradayız. Bu şehirde bir asrı aşkın mobilya gerçeği var.” Dedi.
130 YIL OSMANLIYA BAŞKENTLİK YAPMIŞ ÇOK GÜZEL BİR ŞEHİR BURSA
Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş ise, “İnegöl gerçekten verimli bir şehir. Sosyo kültürel yapısını da yansıtan bir şehir. Ülke ekonomisine destek vermiş, aynı zamanda huzurlu bir şehir. Bursa 15 Milyar dolar ihracat yapan, 130 yıl Osmanlıya başkentlik yapmış çok güzel bir şehir Bursa. Türkiye’nin tün dünya ile entegre olmasını sağlayan bakanımıza çok teşekkür ediyorum” dedi.
MOBİLYANIN BAŞKENTİ
AK Parti Bursa Milletvekili Efkan Ala’nın selamlama konuşmasının ardından Bursa Valisi Yakup Canbolat da, “Bir çok ilimizden önce gelmektedir İnegöl. İnegöl bu gün 1 milyar doların üzerinde dış ticaret hacmine sahip ilçemizdir. Gelişim ve değişimin etkilerini görmekteyiz. Mobilyanın başkenti unvanını alan ilçemiz tarihi ipek yolunun içinden geçtiği ilçemiz, önemli bir mobilya merkezidir. 
BÜYÜK BAŞARI
Dış İşleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ise, “İnegöl bursa siyasetine maşallah damgayı vurmuş. Bursa Türkiye ekonomisine büyük katkı sağlıyor. İnegöl ve bursa da üretilen ürünler dünyada 188 ülkeye ulaşmış. Birleşmiş milletlere bağlı 194 ülke var. Bursa tek başına hemen hemen bunu başarmış. İnegöl de üretilen ürünlerin 150 den fazla ülkeye ulaşmış olması büyük başarıdır.” Dedi.
OVAKÖY SINIR KAPISINI AÇIYORUZ
Dünyanın her yerinde iş insanlarına fırsatlar yaratmak, her yerde işadamların ticaret yapmaları için üzerlerine düşeni yapmaya çalıştıklarını kaydeden Çavuşoğlu, “Dünyadaki gelişmeleri takip etmemiz lazım. Ona göre dış politika belirleyeceğiz. Ekonomi nereye doğru gidiyor? Dünyanın ekonomik gücü nereden nereye gidiyor? Bunu gözlemlemek lazım. Dünyanın ekonomik gücü yüzde 140 KM batıdan doğuya doğru hızla gidiyorsa bunları değerlendirmek lazım. Tercihli ticaret anlaşmaları, vizelerini kaldırılması, dünyanın her yerine ulaşılabilir olmak. Ülkelerle ikili ilişkileri her alanda geliştirmek. Bu kadar ticaret yapıyoruz. O ülkelerle hukuki altyapılarımızı güçlendirmemiz lazım ki, sıkıntılar olmasın. Sosyal güvenlik anlaşmaları gibi. Bazı ülkeler de çifte vergilendirme örneği Irak’da sınır giriş ve çıkışlarında vergiler alınıyor. O zaman dezavantajlı duruma düşüyoruz. Şimdi bunu kaldırıyoruz. Hatta yeni bir kapı açıyoruz. Ovaköy kapısını açıyoruz, doğrudan Bağdat a ürünlerimiz gitsin diye. 2053, 2071 hedeflerimiz var, farklı ülkelerinde planları var. Ne tür fırsatlar sunuyor; mobilya, servis gibi.. bunları değerlendirmemiz lazım. Etrafımızdaki krizi çözmeliyiz ki, yatırımcı ve küresel sermayenin gelmesi de kolay olur. Suriye deki sorunu çözdükten sonra mobilya sektörüne de çok önemli fırsatlar çıkacak. Tüm gayemiz Suriye deki terörün temizlenmesi amacımız. Suriye’nin de sınır bütünlüğünü koruyarak barışı getirmeye çalışıyoruz ki, yeniden inşasında aktif rol alacağız. Dağlardaki PKK’lıları temizliyoruz. Irak’ın yeniden inşası gündemde. Irak’ın yeniden ayağa kaldırılması gerekiyor. Kuveyt konferansında 5 milyar dolar taahhütte bulunduk. Peyder pey aktarılacak paradır. Firmalarımız ırak da bir yatırım yaptığında, şirketlerimizin kullanacağı bir kredidir. Irak’ın inşasında çok önemli rol üstleneceğiz. 10 milyar dolarlık bir ticaret var aramızda. İnşallah 100 milyar dolara ulaşabileceğimiz bir bölgedir. Irak kalkınırsa bizde kalkınırız. Libya içinde geçerli bu. Petrol, gaz satışları başladıktan sonra Libya nın bütçesi artı vermeye başladı. Tahkimi kazanan firmalarımız da var. Birlikte çalışıyoruz. İşimiz gücümüz ekonomi. Büyük elçilerime talimatlar veriyorum; çalışıyorlar. Sağlık, spor ve alternatif turizmle ilgili dünyanın neresinden hasta getiririz bunu araştırıyoruz. Gelecekteki en önemli sektörümüzü sağlık turizmi olacak. 50 milyon turist, 50 milyar dolar. Daha iyisini yapabiliriz. 45 milyon turiste yaklaştık. 2023’te 60 milyonu geçeceğiz. Sağlık turizminde, hastanelerimizle, tüm imkanlarla 2017 de 7.5 milyar dolar kazandık, 2023’te sadece sağlıktan 50 milyar dolar kazanacağız. Yeter ki buna iyi hazırlıklı olalım.” İfadelerini kullandı.

banner380

Son Güncelleme: 02.03.2019 17:09
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
<