Piri Reis Haritasında Diyarbakır Detayı

Piri Reis'in 1513 yılında çizdiği haritada 'Ani Diyarıbekir' detayının yer alması tarihçiler arasında büyük heyecan uyandırdı.

14 Temmuz 2014 Pazartesi 02:08 2014-07-14 02:09:58
Piri Reis Haritasında Diyarbakır Detayı

 'Piri Reis Haritası'nın Şifresi' adlı kitabın yazarı araştırmacı Metin Soylu, ünlü Türk denizcisinin haritadaki bir bölgeye 'Ani Diyarıbekir' ismini vermesinin sırrını çözmeye çalışıyor. 

banner380
ANADOLU'DAN SADECE 'DİYARBAKIR' VAR


'Ani Diyarıbekir' olarak isimlendirilen yerin bugün Fas'ın bulunduğu bölgeye denk geldiğini anlatan Soylu, "Piri Reis'in 1513 yılında çizdiği o gizemli haritaya Anadolu'dan yalnızca Diyarbakır ismini yazması çok ilginç" diyor.


1 DEFA ZİYARETE AÇILDI


Milliyet'te yer alan habere göre; UNESCO, haritanın çizildiği tarihin 500. Yılı nedeniyle 2013 yılını 'Dünya Piri Reis Yılı' ilan ederken, harita yıprandığı gerekçesiyle bu yıl sadece bir kez ziyarete açıldı. Orijinali Topkapı Sarayı'nda bulunduğu bilinen haritanın 1987'den beri ülkemizde olmadığını iddia eden Soylu, haritaya ilişkin ilginç bir tespitini paylaştı.


"BELKİDE BU BİR ŞİFREDİR"


Metin Soylu, "Piri Reis, Türkiye üzerinde tek bir vilayetin ismini yazmıştır. O isim de (Diyarıbekir) şimdiki adıyla Diyarbakır'dır. 'Ani Diyarıbekir' olarak isimlendirdiği yerin Anadolu'yla ya da bugünkü Diyarbakır'la coğrafi olarak bağı yok. Çok uzak iki mesafe. Bunun kesinlikle bir anlamı olmalı. Belki de bu bir şifredir" dedi.


O YILLARDA 'Amed' OLARAK BİLİNİYORDU


Haritadaki 'Diyarıbekir' yazısının her yönüyle ilginç olduğunu belirten yakınçağ tarihi uzmanı Doç. Dr. Bülent Arı da, "Diyarbakır Piri Reis'in yaşadığı yıllarda Amed olarak bilinirdi. Diyarbakır isminin verilmesi 16. yüzyıl sonlarına doğru gerçekleşti. Piri Reis'in haritasında böyle bir şehir olarak Fas-Cezayir arasında bir yeri işaretlemesi gerçekten çok ilginç. Coğrafyada farklı zamanlarda farklı yerlere aynı isim verildiği olmuştur. Trablusgarp ya da İskenderiye bunun en güzel örneğidir. O yıllarda o bölgede bu isimle anılan bir yer olsa bile araştırılması gerekli" dedi.


Haber: Piri Reis Haritasında Diyarbakır Detayı

Son Güncelleme: 14.07.2014 02:09
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner366

<