Şeker: “Öğretmenlik Mesleğinin İtibarı Yükseltilmeli“

Eğitim-Bir-Sen Bursa 1 No’lu Şube Başkanı Numan Şeker, öğretmenlik mesleğinin itibarının yükseltilmesi gerektiğini söyledi.Eğitim-Bir-Sen Bursa 1 Nolu Şubesi Öğretmenler Gününü tebrik etti. Başkan Numan Şeker, ülkemizde 1981 yılından...

24 Kasım 2015 Salı 12:54
Şeker: “Öğretmenlik Mesleğinin İtibarı Yükseltilmeli“
Eğitim-Bir-Sen Bursa 1 No’lu Şube Başkanı Numan Şeker, öğretmenlik mesleğinin itibarının yükseltilmesi gerektiğini söyledi.
Eğitim-Bir-Sen Bursa 1 Nolu Şubesi Öğretmenler Gününü tebrik etti. Başkan Numan Şeker, ülkemizde 1981 yılından itibaren kutlanan 24 Kasım Öğretmenler Günü’nün içinin doldurulamadığına dikkat çekti. Öğretmenler Günü’nün millet iradesini hiçe sayanların himmetiyle ‘öğretmenlere de bir gün olsun’ denilerek ihdas edildiğini ifade eden Numan Şeker, “Öğretmenler Günü, o günden beri kabul sorunu yaşamaktadır. Darbecilerin yeri millet vicdanında nasıl meşrulaşmadıysa, 24 Kasım da aynı şekilde meşrulaşamamıştır. Öğretmenler Günü’nün karşılığını kendi medeniyet değerlerinin derinliklerinden bulan bir temel üzerinde yeniden inşa edilmelidir.
“ÖĞRETMENLER GÜNÜ KAPİTALİST ZİHNİYETİN ÜRÜNÜDÜR”
Öğretmenlerin değerinin her anlamda yükseltilmesi gerektiğini belirten Numan Şeker, “Öğretmene değer veren herkes, öğretmeninin ayağına gelmelidir. Öğretmenini ayağına davet edip orada programlar düzenleyen bir anlayışı Eğitim-Bir-Sen olarak asla kabul etmiyoruz. Bunun yanı sıra öğretmenler, anneler, sevgililer günü gibi günleri kapitalist bir anlayışın ürünüdür. Öğretmenlerin değerini 1 güne indirgeyen bir anlayışı da benimsemiyoruz. Bütün bürokratlar başta olmak üzere herkes, öğretmenlerimizin hayatımızda 365 gün olduğunu bilmeli ve onlara saygı sunulmasının gerektiği bir anlayış içerisinde olmalıdır” diye konuştu.
“ÖĞRETMENLİK MESLEĞİ İTİBARSIZLAŞTIRILDI”
Milli Eğitim Bakanlığı’nın yürürlüğe koyduğu düzenlemelerin öğretmenleri ve okul yönetimlerini, öğrenci ve veli karşısında etkisiz eleman konumuna ittiğini vurgulayan Şeker, “Öğretmenlik mesleğinin itibarsızlaştırılmasının ve toplumsal saygınlığını yitirmesinin yanı sıra mevzuat düzenlemeleriyle elinde hiçbir yaptırım imkânı bırakılmayan öğretmenlerin mesleklerini icra ederken çeşitli saldırılarla karşı karşıya kaldıkları da gözlenmektedir. Bugün okullarda disiplini sağlamak için bir yaptırım uygulamanın imkânı yoktur. Saygınlığı kalmayan, can güvenliği tehdit altında bulunan öğretmenler mesleklerini çok zor şartlar altında icra etmektedir” diyerek, şöyle devam etti:
“Milli Eğitim Bakanlığı, Türkiye’nin eğitim politikalarını belirleyen ve uygulayan bir bakanlık olduğu gibi, öğretmenlerin de personeli olduğu bir bakanlıktır. Milli Eğitim Bakanlığı, personelinin sorunlarını sahiplenmeli ve çözümüne ilişkin çaba göstermelidir.”
“19. MİLLİ EĞİTİM ŞURASI’NDA ALINAN KARARLAR BİR AN ÖNCE HAYATA GEÇİRİLMELİDİR”
Öğretmenlerin, on yıllar boyunca birbiri üzerine eklenmiş pek çok meselesi bulunduğunu hatırlatan Numan Şeker, “Öğretmenlere sunulan maddi imkânların yetersizliği nedeniyle öğretmenlik tercih edilen bir meslek olmaktan çıkmış, üniversite tercihlerinde eğitim fakültelerinin alt sıralara kaymasına neden olmuştur. Öğretmenliğin maddi manevi sorunlarının çözülmesi ve öğretmenliğin yeniden cazip, öncelikle tercih edilen bir meslek haline getirilmesi noktasında Eğitim-Bir-Sen olarak, 19. Milli Eğitim Şurası’nda tartışılan, karar altına alınan ya da üzerinde çalışma yapılmasına karar verilen hususların bir an önce hayata geçirilmesini bekliyoruz. Şurada alınan karar neticesinde 3600 ek gösterge verilmeli ve öğretmenlerin ek ders ücretleri artırılmalıdır. Ayrıca öğretmenlerin mesleki yeterlikler doğrultusunda kariyer basamaklarında yükseltilmeli, ihtiyaç duyulan il ve bölgelerde görev yapmalarına yönelik bir teşvik sistemi geliştirilmelidir. Bunun yanı sıra öğretmenlik mesleğinin hak ettiği sosyal ve mesleki itibarın artırılmasında; yeterlik, nitelik ve standart gibi kavramlar arasında ortak norm oluşturacak kanuni düzenlemeye gidilmesi şeklinde ortaya konulan karar ve yaklaşımlar mutlaka hayata geçirilmelidir” şeklinde konuştu.
Şeker, “Öğretmeni dikkate almadan verimli ve başarılı bir eğitim hizmeti de verilemez. Öğretmenlerin gönülden iştirak edecekleri, kökü derinlerde bir Öğretmenler Günü özlemiyle bütün öğretmenlerimizin emeklerinin değerinin anlaşıldığı, mesleğin itibarının ön plana çıktığı, meselelerin çözüldüğü ve Öğretmenler Günü’nün sivilleştiği günler diliyoruz” diyerek sözlerini tamamladı.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
<