banner359

At etiyle ilgili korkunç iddia

.

26 Ocak 2015 Pazartesi 11:07 2015-01-26 11:09:58
At etiyle ilgili korkunç iddia
 Bursa’nın Yıldırım ilçesinde Hacivat ile Vakıf Mahallesi`nde sahipleri tarafından otlatılmak üzere evlerinin yakınındaki araziye bırakılan 5 atın çalınıp, kesildikten sonra etlerinin kentin lüks semtlerindeki lokantalara satılmasının ortaya çıkması gözleri bu konuya çevirdi. Türkiye Kırmızı Et Üreticileri Birliği Genel Başkan Yardımcısı Şaban Cetizli,  yaptığı özel açıklamada, at eti satışı ile alakalı hükümete uyarılarda bulundu. Vatandaşlara et alımı sırasında dikkat etmeleri gereken bazı konuları da aktaran Cetizli, At eti satışı skandalının ardından normal satışlarında durduğunu söyledi.
MEMLEKETİMİZDE TABİRİ CAİZSE AT, EŞEK KALMADI

Son olarak Bursa’da ortaya çıkan at eti skandalını değerlendiren Şaban Cetizli, “Hepimiz de var bu tedirginlik. Çünkü 15 gündür biz de duyumlara göre araştırma başlattık. Cezai müeyyideler parayla olduğundan dolayı at, eşek eti satan insanlar hemen serbest kalıyor. İnsanlarımıza verdiğimiz değer bu kadar mı ucuz! Biz bu satışları yapanlara hapis cezası uygulayalım. At eti satışı yapan kişi yakalandı, bir hafta sonra salındı. Aynı işi yine yapmaya devam etti. Memleketimizde tabiri caizse at, eşek kalmadı. Neredeyse bu insanlar, kuşları bize piliç diye yedirirken, bugün köpek, kedi etini bize dana eti olarak yedirecekler. Bu noktaya geldiğini görüyoruz. Türkiye Kırmızı Üreticileri Birliği olarak Ankara’da yaptığımız çalışmalarda Bakanlığımızı defalarca uyardık. Bakanımız bu konunun üzerine gitti. Köpek maması adı altında yapılan etler, ülkemize giriyor. Büyük marketlere, büyük yemekhanelere gidiyor. Bu etler Türkiye’de tüketiliyor, birileri para kazanıyor” dedi.

DENETLEME YOK!

Ağır yaptırımların uygulanması gerektiğine vurgu yapan Cetizli, “Aksi takdirde bizde Türkiye’de Kırmızı Et Üreticileri Birlikleri olarak ayaklanacağız. Bize de sahip çıkılmasını istiyoruz. Çünkü insanlar piyasada köpek, at, eşek eti var diyerek et almak, tüketmek istemiyorlar. Korkuyorlar. Vatandaşlarımızı haklı görüyoruz. Bu davanın üzerine gitmemiz gerekiyor. Bir çalışma yapıyoruz, raporlar tutuyoruz. Kesilen dana, inek kayıttan geçsin. Desteklemeler devam etsin. Kayıtsız hayvan olmasın. Kayıtsız et kesilmesin. Tezgahta satılan etin, kaşesi var mı yok mu kontrol edilsin. Hiçbir kasap dükkanı kontrol edilmiyor. Hiçbir yemekhane kontrol edilmiyor. Bir boşluk var. Bu boşluğun doldurulması gerekiyor. Lütfen et konusunu, belgeler üzerinde kontrol yapalım. Denetimlerin artırılmasını istiyorum” diye konuştu.

İNEGÖL’DE DOMUZ ETİ SATILMIŞ!

“İnegöl’de de at eti satılıyor mu?” sorusuna Cetizli, “İnegöl’de at eti satılmadı ama 30 yıl önce at etinin satıldığı tespit edildiğinde, o gün yine tekrar geleceğini düşünüyordum. Çünkü et fiyatları yüksek, vatandaşın alım gücü zayıf. Bunlar hep faktördür, etkendir. Bunların önlemini almamız gerekir. Benimde endişem var. 2000 yılında Domaniç dağlarında kış günü domuz vurulup, kasaplarda satıldığını bilen insanım. Biz işimizi gereğince yapmaya çalışıyoruz. Böyle şeylerle karşılaştığımız da üzülüyoruz. Vatandaşımıza sağlıklı et tükettirmemiz lazım” şeklinde konuştu.

HAPİS CEZASI UYGULANMALI

Bursa’da At eti satıldığının tespit edildiğini hatırlatan Şaban Cetizli, “15 gün önce at eti satışı yapan kişi yakalandı, ceza uygulandı ancak serbest bırakıldı. Aynı kişi geçtiğimiz günlerde yine at kesimi yaptı ve sattı. Yarın yine yapmayacağı ne malum? Ağırlaştırılmış hapis cezası uygulanması lazım. Çünkü insanların sağlıkları ile oynuyorlar” dedi.

HAZIR KIYMA ALMAYIN

Vatandaşlara da uyarılarda bulunan Cetizli, “Vatandaşlar etin, attan mı yoksa danadan mı alındığını fark edemezler. Çünkü etler parçalanmış şekilde hazır kıymaların içine konuyor. Hazır etlere karıştırılıyor. Büyük marketlerden alışveriş yapmayın demiyoruz ama mahallenizdeki güvendiğiniz kasaplara gidin, bütün etten kesilerek kıyma yapıldığını görün öyle alın. Hazır doğranmış etlerden almayın. Hazır kıymalardan almayın. Lahmacun, pideyi her yerden yemeyin. Sokaktaki lahmacunlardan yememeye gayret gösterin. Bildiğiniz, güvendiğiniz yerlerde pide tüketin. Bu gün dana etinden yapması gerekirken, tavuk etinden lahmacun yapanlar var” diye konuştu.

PİYASA DURDU

Bursa’da At eti satışının ortaya çıkmasının ardından et satışlarında düşüş olduğuna dikkat çeken Cetizli, “Piyasa da at, eşek eti satılıyormuş, Türkiye’ye köpek mamasından yapılan etler sokuluyormuş gibi söylentiler yüzünden et satışlarımız düşerken, insanlarımız lokantalar da dahi etli yemek yemeye çekiniyor. Hayvan kesimlerimiz de azalmalar var. Bunlar etken. Bu imajı ortadan kaldırmamız gerekiyor. Kaldıramazsak, köydeki hayvan üreticisine kadar zarar verir. Et fiyatlarında düşüş yok. At, eşek eti derken, piyasaya bir durgunluk çöktü. İleriki günlerde ne olacağını hep birlikte göreceğiz” şeklinde konuştu.

Son Güncelleme: 26.01.2015 11:09
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
<