banner359

Başkan Aktaş Belediye Halk Oyunları Topluluğunun Çalışmalarını İzledi

.

28 Kasım 2014 Cuma 16:19 2014-11-28 16:22:52
Başkan Aktaş Belediye Halk Oyunları Topluluğunun Çalışmalarını İzledi
 İnegöl Belediye Kapalı Spor Salonunda çalışmalarına devam eden Belediye Halk Oyunları Topluluğunu ziyaret eden Belediye Başkanı Alinur Aktaş, kültürel, sportif konularda daha önemli hamleler yapmak istediklerini, İnegöl’ün bu konuda ciddi bir altyapısı olduğunu söyleyerek “bundan sonra daha sağlam adımlarla bu konuda yolumuza devam edeceğiz” şeklinde konuştu.

Önceki akşam saat 21.00’de AK Parti Belediye Meclis Üyeleriyle birlikte Belediye Halk Oyunları Topluluğunu ziyaret eden Başkan Alinur Aktaş, İnegöl’ün hızla büyüdüğünü ve geliştiğini belirterek, “Her şehir kendi çapında bir şeyler yapmaya çalışıyor. Bizler kendi bulunduğumuz mekandan, şehirden sorumluyuz. Biz yerel yöneticiyiz. Nihayetinde Belediye Başkanı da, meclis üyeleri de bu şehirde görev yapan kamu kurum ve kuruluşlarının başta Kaymakamımız olmak üzere yöneticileri de İnegöl’ün daha da güzelleşmesi, eğitim ve sağlıkta kalitenin artması, daha huzurlu ve güvenli bir şehir olabilmesi, daha temiz ve güzel bir şehir olabilmesi adına herkesin yoğun bir gayreti var” dedi.

Bir şehrin gelişirken ve güzelleşirken sadece caddesiyle, sokağıyla değil kültürüyle, sanatıyla beraber geliştiğini kaydeden Aktaş, “Şehirler aslında yaşayan organizma. Her şehrin bir ruhu, bir dinamizmi vardır. Mesela eminim ki yurt dışına giden arkadaşlarımız öyle güzel şehirler görmüşlerdir ki, görsel anlamda güzeldir ama şehri gezdikten sonra şunu söylemişlerdir; ya çok güzel bir şehir ama maalesef şehir de bir sıcaklık, bir dinamizm yoktur. Geçen hafta meclis üyelerimizle beraber Fransa’ya gittik. Gerçekten bize göre daha gelişmiş bir ülke. Bordeaux şehrinin Cenon belediyesine misafir olduk. Caddeler, sokaklar, ulaşım, parklar her şey bize göre çok daha güzel. Ama saat 19.00’dan sonra şehirde hayat yok. Yani insanlar tabiri yerindeyse sanki mutsuzlar gibi, yüzler gergin, asık. Yani bizim şehirlerimizdeki dinamizme bakıyorum, tabi onlarda nüfus bizlere göre daha yaşlı. Açıkçası ayrılırken şunu dedim; burası güzel bir ülke ama ben Türkiye’de yaşamaktan çok memnunum. Yani ülkemiz bir kez daha sevdim. Ama hepimizin ait olduğu yöreler, kültürler, heyecanlandıran duygular var. İşte bana göre bunun en iyi anlatıldığı konulardan bir tanesi de kültür sanat faaliyetleriyle beraber özelinde folklor faaliyeti” dedi.

AİDİYET DUYGUSUNU GELİŞTİRMEK İSTİYORUZ
Halk Dansları Topluluğunun Ali Osman Olgun’un genel koordinatörlüğünde, halaylarda Recep Erdoğan, Trakya yöresinde Işıl Başar Öğütçü ve Karadeniz yöresinde Fatih Oral profesyonel hocalarla çok güzel işlere imza attıklarını hatırlatan Aktaş, “Bizler daha önce şiirden söyleşiye, panelden konferansa, tiyatrodan sinemaya, konserden değişik kurs ve eğitim programlarına kadar birçok etkinliği düzenli olarak gerçekleştirmeye çalışıyoruz. Şimdi folklorda da bir hamle başlattık. Bu da çığ gibi büyüdü. Toplam da 128 kişi olmuşuz. Bir 50 kişi daha geliyor. Sayımız 200’lere doğru gidiyor. Hepinizin farklı görevleri var. Aranızda öğrenci olan, üniversiteye hazırlanan, üniversite okuyan var. Herkesin hayata dair amaçları, hedefleri var. Bunu yaparken benim sizlere tavsiyem hangi işi yaparsanız yapın spor ve sanatla ilgili bir şeyler yapmaya çalışın. 2012-2013 yılında 34 kişilik bir ekibimiz vardı. 2013-2014 Kırklareli, Artvin, İnegöl ve İzmir olmak üzere 4 yöreden toplam 48 kişilik ekibimiz oldu. Şimdi 8 ayrı yöre, 128 kişilik bir ekip, Sağlık Meslek Lisesinden de 50 civarı bir katılım olacak. İş tabiri yerindeyse çığ gibi büyüyor. Halk Oyunları ekiplerimiz Salı, Perşembe ve Cumartesi günleri Kültür park içerisindeki Belediye Spor Salonunda çalışmalarını sürdürmektedir. Ekiplerimiz şu anda 2014-2015 sezonunda yörelere göre; minikler 20, yıldızlar 44, gençler 24, büyükler 24 ve master 16 olmak üzere toplam da 8 yöreden 128 kişi. Burada bir tane amacımız var. İnegöl’de başta çocuklarımız ve gençlerimiz olmak üzere tüm vatandaşlarımıza sanat sevgisini aşılamak, sanatsal faaliyetleri gençlerimize özendirmek, yöresel oyunlarla alakalı bir aidiyet duygusunu geliştirmek istiyoruz. 2004 yılında göreve geldiğimiz de kültür sanat festivallerinde herkes kendi yöresiyle kısıtlı kalıyordu. Olaya bakış açısı oydu. İnegöl’de hepimiz etle tırnak gibi olmuşuz. Arnavut’u, Gürcü’sü, Boşnak’ı, Yozgatlısı, Çorumlusu hiç fark etmiyor. Hepimiz Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarıyız. Şimdi artık bu ayrımı yapmak çok zor. Böyle bir şeyi yapmaya gerekte yok. Biz nihayetinde bunların hepsini bir değer olarak kabul ediyoruz. Belediye olarak buna bir vizyon vermemiz gerekiyor. Şöyle bir hedef koyuyoruz; bugüne kadar çalıştık, bir noktaya geldik. Her sene en az yurt dışında bir faaliyet, yurt içinde 3 faaliyete katılmalı. Muhakkak böyle bir hedef koymalıyız. İnegöl’ün çok eski tarihlere dayanan yöresel oyunları var. Az önce oynadığınız çiftetelli de bunlardan bir tanesi” dedi.

İnegöl’de yaşayan Artvinlilerin, Rumelilerin, Karadenizlilerin olduğunu ifade eden Aktaş, “Belki oyunların içerisine bir zenginlik olarak bunları da ortaya koyacağız ama tabi ki İnegöl’ün kendine has, İnegöl yöresine has oyunları da var. Bunlar bizim ana konularımız olacak. 2015 yılında itibaren yeni yasayla birlikte alt yapı işlerinde koordinatör olacağız. Bundan sonra kültürel, sportif konularda daha önemli hamleler yapmamız gerekiyor. İnegöl’ün bu konuda ciddi bir altyapısı var. Çünkü bu şehirde farklı kültürler var. Bu konuda insanların bir beklentisi var. İnşallah bundan sonra daha sağlam adımlarla bu konuda yolumuza devam edeceğiz” şeklinde konuştu.

Son Güncelleme: 28.11.2014 16:22
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
<