İnegöl'de Fındık Hasadı Başladı

12 Eylül 2017 Salı 18:56 2017-09-13 09:40:54
İnegöl'de Fındık Hasadı Başladı

30 yıldan bu yana İnegöl’ün bazı kırsal mahallelerinde yetişen fındık hasadı başladı.
Türkiye’de genellikle Karadeniz bölgesinde yetiştiği bilinen fındık İnegöl’de 30 yıldan bu yana yetiştiriliyor. Geçen yıl rekolte düşük olmasına rağmen fiyat konusunda çiftçinin yüzünü gülerken bu yıl ki hasatta çiftçinin yüzü rekolteden güldü ama fiyatlar üzdü.
Hacıkara mahallesinde dedesinden aldığı fındık üretimini sürdüren fındık üreticisi Selahattin Yılmaz, Fakıbaba’ya seslendi; 
FINDIK FİYATLARI ÜZDÜ
Bahçekaya mahallesinde ikamet ettiklerini fakat Hacıkara mahallesindeki tarlada fındık üretimi yaptıklarını ifade eden Yılmaz, “Tahtaköprü, Tüfekçikonak, Mezit, Mesruriye, Bahçekaya, Konurlar, Bahariye mahallelerde fındık üretimi yapılıyor. Bizde dedemizden kalan bu geleneği sürdürüyoruz. 30 yıldan bu yana fındık üretimi yapılıyor. Geçen sene fındık 13 liralara yükselmişti ama rekolte düşüktü. Bu sene aynı fiyatlarda olur diye üretime devam ettik ama busene de fındık para yapmadı. Bol bereketli bir dönem geçirdik. Piyasaya bozuk. Kilosu 8 lira civarında alınıyor.” Dedi.
500 TON REKOLTE
İnegöl’de 2 bin dönüm alanda fındık üretiminin yapıldığını aktaran Yılmaz, “Ortalama çiftçilerde 30-40 dönüm alanda fındık var. 2 bin dönüm alandan 500 ton civarında ürün bekleniyor.” Diye konuştu.
BAKANA ÇAĞRI
Fiyatlardan yakınan Yılmaz, “Bakan Fakıbaba; fındığa çare bulacağım dedi. Henüz bulamadı. Buna bir çare bulunmalı. Geçimimizi fındıktan sağlamaya çalışıyoruz. günlük 60 TL yevmiyeli işçi bulmakta zorlanıyoruz” ifadelerini kullandı.
FİYATLARIN 15 TL’YE KADAR ÇIKMASINI İSTİYORUZ
İşçi bulamadıkları için bir aydan bu yana kendi imkanları ile fındık hasadı yaptıklarını aktaran Selahattin Yılmaz’ın eşi Mürüvvet Yılmaz ise, “Bir aydan bu yana fındık topluyoruz. İşçi getiremiyoruz. İşçiler gelmiyor. Bizde kendi imkanlarımızla topluyoruz. Sonuna geldik sayılır hasadın. Fiyatlar düşük. Fiyatların 15 TL’ye kadar çıkmasını istiyoruz. Ancak bizi bu fiyatlar kurtarır. 2 ay boyunca fındık hasadıyla uğraşıyoruz. Ürün kalitesi ve rekoltesi iyi durumda. Tüccarlar geliyor, ürünlerimizi onlara veriyoruz. Fiyatların artmasını bekliyoruz” dedi.

Son Güncelleme: 13.09.2017 09:40
Anahtar Kelimeler:
InegölInegölhaber
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
<