banner359

"İnegöl mobilya ihtisas bölgesi ilan edilmeli"

.

25 Mayıs 2015 Pazartesi 10:12 2015-05-25 10:14:38
 Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) İnegöl Şubesi tarafından geçtiğimiz Cumartesi günü Osmanlı Sarayı’nda ‘Mobilya Sektöründe İnovasyon, İhracat ve Büyüme’ konulu panel düzenlendi.
Geçtiğimiz Cumartesi düzenlenen panele Kaymakam Ali Akça, Belediye Başkanı Alinur Aktaş, MOSFED Başkanı Ahmet Güleç, İMOS Başkanı Yavuz Uğurdağ, MÜSİAD Başkanı Halil Malkaç, yönetim kurulu üyeleri ile mobilyacılar katıldı.
 
İNEGÖL MOBİLYADA ÇITAYI YÜKSELTMİŞTİR
Programın açış konuşmasını yapan MÜSİAD Şube Başkanı Halil Malkaç, MÜSİAD İnegöl Şubesi olarak bugüne kadar sektörün gelişimi noktasında çok ciddi çalışmalar yaptıklarını belirterek, “Özellikle İnegöl’de Gümrük Müdürlüğü’nün kurulması, İnegöl Mobilya Tanıtım Grubu’nun oluşturulması, Geçtiğimiz günlerde açılışı yapılan Türkiye’nin en büyük mobilya AVM’si olan Mobiliyum Projesi, Mobilya sanayimizin en çok sıkıntısını yaşadığı nitelikli insan gücünü arttırmak amacıyla geliştirdiğimiz Benim Geleceğim Mobilya Projesi sektörün gelişimine yaptığımız en önemli katkılar arasında yer almaktadır. MÜSİAD’ımızın İnegöl’de kurulduğu günden bu yana başkanlık yapmış değerli ağabeylerimizin büyük özverileri ile hayata geçirilen bu projeler sayesinde marka değerlerimiz artmış, İnegöl’ümüz mobilya alanında çıtasını ciddi anlamda yükseltmiştir. Bunların dışında gerçekleştirdiğimiz tecrübe paylaşımları konferansları, paneller, sektörel zirveler, kişisel gelişim programları ve yurt dışı gezi programları ile de bilgimize bilgiler kattık, İnegöl mobilyamızı yüzden fazla ülkeye ihracat yapan bir konuma getiren STK’lardan biri olduk” dedi.
 
BENİM GELECEĞİM MOBİLYA PROJESİ DESTEK BEKLİYOR
Geçtiğimiz yıl başlatılan ‘Benim Geleceğim Mobilya’ projesinde ciddi mesafeler kat ettiklerini ifade eden Malkaç, “2014-2015 Eğitim Öğretim Yılında kayıt yaptıran 61 öğrencimizin tamamına burs verdik. Bazı öğrencilerimizi İtalya ve İstanbul Mobilya Fuarlarına götürdük. Çocuklarımızın gelişimi noktasında zaman zaman eğitici programlar yaptık. Geldiğimiz noktada çocuklarımızın gözlerinde ki ışıltı, sektöre olan bakış açısının negatiften pozitife dönüşmesi bile bizleri ziyadesi ile mutlu etti. Özellikle projenin startını vermemizle birlikte her daim bize inanan ve büyük destek veren Belediye Başkanımızla birlikte bugün Mobilya Bölümü’nde okumak isteyen öğrenci sayısında ciddi bir artış yaşanacağının müjdesini sizlere vermek istiyorum. Şimdi bizlere ve dolayısıyla sektörün temsilcileri olarak sizlere düşen görev bu projeye sahip çıkmak ve devam ettirmektir. Biz kendimizde bu gücü görüyoruz. Sizlerinde buna ortak olmasını ve ilçe genelinde mobilya bölümünde okuyan tüm öğrencilere sahip çıkmanızı rica ediyoruz. Bu kapsamda bugün salonda oluşturduğumuz destek masasında sizlerin gücü nispetinde bağış ya da taahhütte bulunması umuyoruz” ifadelerini kullandı.
 
HENÜZ TÜRK MOBİLYASI DÜNYADA YETERİNCE TANINMIYOR
Malkaç, şöyle devam etti: “Gerek hükümet temsilcilerimizi gerekse de bakanlıklarımızın değerli temsilcilerini burada bulmuşken sektörel anlamda bazı isteklerimizi de dile getirerek kürsüyü devretmek istiyorum. Bilindiği üzere mobilya sektörünün olmazsa olmazlarından biri ihracattır. Sektörel anlamda büyümenin diğer biri kolu da ihracatlarımızın artışına neden olan fuarlardır. 2023 yılı vizyonunda 500 milyar dolar ihracat hedefi konan ülkemizde bu rakamların yakalanması noktasında iş dünyasına elbette ki önemli görevler düşmektedir. Ancak Yeni Türkiye’de sektörlerin tanıtımına katkı sağlayan fuar alanları konusunda ciddi bir sıkıntı yaşanmaktadır. Bizlerin öncelikli beklentilerin başında İstanbul’a dünyanın en büyük fuar alanlarından birinin yapılmasıdır. MOSFED Başkanımız Ahmet Güleç’in geçtiğimiz haftalarda Başkanımız Sn. Ahmet Davutoğlu’nun katılımı ile gerçekleşen toplantıda gündeme getirdiği ve olumlu cevap aldığı Fuar alanı yapımının kısa zamanda yapılmasını umut ediyoruz. Diğer bir konu ise; her yıl CNR EXPO’da düzenlenen İMOB fuarı ile Amerika’da her yılın Ekim ayında düzenlenen Higg Point Fuarlarının prestijli fuarlar kapsamına alınması için çalışma yapılmasıdır. Bu konuda gerek Milletvekilimizin ve İhracat Genel Müdürlüğümüzün katkılarını bekliyoruz. Bilindiği üzere sektörel anlamda dünyanın en çok takip ettiği fuarların en başında İtalya Milano fuarı gelmektedir. Ancak bizler bu fuarda kendi ürünlerimizi sergileme noktasında ciddi sıkıntılar yaşamaktayız. Özellikle Çin örneğinde olduğu gibi İtalya Milano Fuarında da bir Türk holü açılması noktasında çalışmalar yapılmalıdır. Bu konuda yine bakanlığımızın desteği gerekmektedir. Çünkü bizler daha çok üretmeli, daha çok ihracat yapmalıyız. Henüz Türk mobilyası dünyada yeterince tanınmıyor. Sektörümüzü Ortadoğu’ya bağımlı bir sektör olmaktan çıkarmamız için dünya devleriyle birlikte ürünlerimizi sergilememiz gerekiyor. İnegöl MÜSİAD olarak diğer bir beklentimiz ise ilçemizin sektörel bazda 5. derece de teşvik kapsamına alınması ve navlun desteğinin verilmesidir. Her geçen yıl kaliteyi artıran, inovasyona önem veren, tasarımda ciddi mesafeler kat eden mobilya sektörünün bunları hak ettiğini düşünüyoruz. Çünkü sektörümüz; istihdam dostu bir sektör, dış ticaret fazlası veren bir sektördür. Ve en önemlisi destek çıkıldığında dünyanın mobilya merkezi bile olabilecek bir sektördür. Gündeme getirdiğimiz konuların gerçekleşeceği bir dönem geçirmeyi umut ederek, bugün gerçekleştireceğimiz panelimizin önce ilçemize sonrada ülkemize hayırlar getirmesini diliyorum.”
 
HER YIL SEKTÖR İLE İLGİLİ ZİRVELER YAPILIYOR
MÜSİAD Dayanıklı Tüketim Mobilya ve Orman Ürünleri Sektör Kurulu Başkanı Burak Pehlivan, MÜSİAD’ın misyonunun ulusal ve uluslararası düzeyde bağımsız ve bağlantısız hareket eden bir işadamları derneği olarak, önceden belirlenen ilke ve değerleri paylaşan üye sayısını artırmak, üyeleri arasındaki dayanışmayı geliştirmek ve kendi içinde sağladığı bu birlik ve beraberlik ruhuyla ülkemizin maddi ve manevi yönden gelişmesine katkıda bulunmak olduğunu söyledi. Pehlivan; “MÜSİAD çatısı altındaki 16 sektörden biri Mobilya sektör kurulumuz; Özelde tüm dayanıklı tüketim malları ve mobilyacı üyelerimizin gelişimlerini sağlamak, işlerini geliştirmek ve varsa sorunlarına çözüm arayışlarında bulunmak için çalışmalarını sürdürmektedir. Her yıl sektörümüzle ilgili alanlarda sektör zirveleri yapmaktayız. Bu yıl da Dayanıklı tüketim ve mobilya sektörü olarak Türkiye’nin Mobilyada öncü bölgelerinden olan İnegöl’de Mobilya Sektöründe İnovasyon, İhracat ve Büyüme’ konulu panelimizi birazdan gerçekleştireceğiz. Bu sıcak ev sahipliği için MÜSİAD İnegöl şubemize Değerli Başkanımız Halil Malkaç’a ve emeği geçen herkese, sektör kurulumuz adına çok teşekkür ediyorum” dedi.
 
DÜNYADA VE ÜLKEMİZDE PAZARIN GELİŞECEĞİNİ GÖZLEMLEMEKTEYİZ
Mobilya sektörünün Türkiye için işyeri sayısı ve yarattığı istihdam açısından önemli bir sektör olduğuna vurgu yapan Pehlivan şöyle devam etti; “Mobilya sektörü, küreselleşme, teknoloji ve bilgiye kolay ulaşım sonucu yeni bir dönemin içinde bulunmaktadır. Artan işçilik ve enerji maliyetleri, mobilya sektörünün yoğun emek isteyen bir sektör olması ve hammadde kaynaklarının azalması birçok gelişmiş ülkenin üretimden çekilmesine neden olmuştur. Mobilya sektöründe gelişmiş ülkeler üretim alanından uzaklaşırken, rekabet avantajlarının bulunduğu tasarım ve markalaşma gibi katma değeri fazla olan alanlara odaklanmaktadır. Tüm üretimin, firma sayısı, üretim miktarları, satış fiyatları, ihracat rakamları gibi hususlar ve inşaat sektörünün büyüklüğü ile sektördeki yüksek kayıt dişilik da dikkate alındığında 7,5 milyar dolar olduğu tahmin edilmektedir. Dünya mobilya sektöründe üretim anlamında Çin in başı çekmekte olduğunu, dünyada üretilen tüm mobilyanın 4’te birini tek başına ürettiğini görmekteyiz. Çin’in ardından ABD yüzde 15, İtalya yüzde 8, Almanya yüzde 7,1ik orana sahiptir. Türkiye yüzde 1’le 21. sırada yer almaktadır. Dünyada 100-120 milyar dolarlık uluslararası ticaret hacminden ülkemize düşen pay yüzde 1,2’lik bir orandadır. Ancak potansiyel olarak bu eğilimin üzerine çıkma eğiliminde olan bir ülke olduğumuz gerçeği mevcuttur. Dünya verilerine üretim ihracat ve ülke sıralamalarına baktığımızda daha gidecek çok yolumuzun olduğunu yaptığımız ciroların ve üretimin çok daha fazlasının yapılabileceğimizi dünyada ve ülkemizde pazarın gelişeceğini gözlemlemekteyiz. Ülkemizin 2023 teki 500 milyarlık ihracat hedefinde mobilya sektörüne verilen hedef üretim olarak toplamda 25 milyar dolar, ihracat olarak 10 milyar dolar düzeyindedir. İthalat ve ihracatı birlikte değerlendirdiğimizde mobilya sektöründe Türkiye’nin batılı ülkelerle yaptığı dış ticaretin ivme kaybettiği, bununla birlikte Çin, Arap ülkeleri ve komşu ülkelerle dış ticaretini geliştirdiği gözlemlenmektedir. Bölgemizdeki ve hedef pazarımız olan ülkelerdeki iç karışıklıkların bitmesi halinde bu ülkelerde yaşayan toplumların Türk mallarına olan ilgisinden belki 5 senelik mobilya ihtiyaçlarının belki 1 senede talep edilebileceğini öngörmekteyiz. Bu karışıklıklara rağmen de ihracatımız toplamda gerilememekte her sene istikrarlı oranda yüzde10-20’ler seviyesinde artmaktadır”
 
İNEGÖL MOBİLYA İHTİSAS BÖLGESİ İLAN EDİLMELİ
Pehlivan, Sakarya’nın otomotiv ihtisas bölgesi ilan edildiğini; İnegöl’ün mobilya ihtisas bölgesi ilan edilmesi gerektiğini vurgulayarak konuşmasını tamamladı.
 
İSTİKRAR LAZIM
İnegöl Belediye Başkanı Alinur Aktaş, "Malum seçim sürecindeyiz. Bunu çok samimi olarak söylüyorum; inşallah buradan istikrar çıkar. Çıkmazsa Allah muhafaza. Geçen asla AK Partili olmadığını bildiğim bir abim geldi Bursa’dan. Kendisi bir iş adamı. Dedi ki biraz yavaş çalışıyorsunuz seçimle alakalı. Dedim senin de işine geliyor zaten, sen zaten böyle bir şey bekliyorsun. Sonra bana çalışmazsanız perişan oluruz, koalisyon filan bizi bitirir dedi. Bunu siyaset olsun diye değil şunun için söylüyorum; Bu güne kadar bir coğrafyamıza bakar mısınız? Güneyden, kuzeyden, doğudan, batıdan her tarafa bir bakar mısınız? Üç taraf denizlerle, dört taraf düşmanlarla çevrili resmen. Ve bu coğrafyada dimdik ayakta duran bir Türkiye var. Dolayısıyla bu sürecin kazasız belasız atlatılması gerekiyor. Kesinlikle arkasının ben çok güzel olduğunu, güzel olacağını el birliği ile inşallah, artık eskiden olduğu gibi rakip gözüyle bakmadan refik gözüyle bakarak... Ben burada farklı şehirlerden ağabeylerimizi görüyorum, artık bir çok şehirde mobilya ile alakalı çalışmalar var. Yani Türkiye olarak 2 milyon dolarlara daha yeni geçmişiz. Dolayısıyla birbirimize kenetlenerek, bilgi ve tecrübelerimizi paylaşarak inşallah daha güzel günleri göreceğiz. Toplantının verimli ve faydalı olmasını temenni ediyorum. MÜSİAD yine MÜSİAD'lığını yaptı. MÜESİAD gerçekten çok kaliteli çalışmalara imza atıyor" dedi.
 
ALLAH YOLUNUZU AÇIK ETSİN
İlçe Kaymakamı Ali Akça, "İşin doğrusu ben buraya sadece ve sadece sizlere merhaba demeye geldim. Bir dileğimi ve bir arzumu sizlere iletmek istiyorum; Allah yolunuzu açık etsin" dedi.
 
SEKTÖR TARTIŞILDI
Panelde ise MÜSİAD Dayanıklı Tüketim Mobilya ve Orman Ürünleri Sektör Kurulu Başkanı Burak Pehlivan moderatörlüğünde Ekonomi Bakanlığı İhracat Genel Müdür Yardımcısı Hasan Kızartıcı,  Prof.Dr. Nihat Erdoğmuş, Ağaç ve Orman Ürünleri İhracatçılar Birliği Başkanı Ahmet Güleç, MOBİ Yönetim kurulu Başkanı Raşit Karaaslan ve Tasarım ve İnovasyon Danışmanı Sertaş Ersayın ‘Mobilya Sektöründe İnovasyon, İhracat ve Büyüme’nin sağlanması için yapılması gerekenleri aktardı.
 
TÜRKİYE MOBİLYA ÜLKESİDİR
Panelde Ağaç ve Orman Ürünleri İhracatçılar Birliği Başkanı Ahmet Güleç’in Türkiye’nin bir mobilya ülkesi olduğu algısının dünyaya kabul edilmesi adına Türkiye çapında Mobilya Tanıtım Grubu kurulması teklifi dikkat çekti. Güleç, böyle bir grupla ihracatta ciddi bir artışın da sağlanacağını iddia etti.
 
Soru-cevap, hediye ve plaket takdimi sonrası yemek ikramı ile program son buldu.

Son Güncelleme: 25.05.2015 10:14
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
<