banner359

Öğrencilere Mobilya Müzesinde Tarih Dersi

.

05 Mart 2015 Perşembe 18:59 2015-03-05 19:08:08
Öğrencilere Mobilya Müzesinde Tarih Dersi
 İnegöl’ün tarihini öğrencilere öğretilmesi konusunda İnegöl Belediyesi ve Milli Eğitim Müdürlüğü işbirliğinde proje başlatıldı.
“Tarihimizi ve Kültürümüzü Tanıyalım” Projesi kapsamında 3 Mart - 7 Nisan tarihleri arasında İnegöl’deki okullarımızda öğrenim gören İlkokul, ortaokul ve lise olmak üzere 82 okulda eğitim gören 5 bin öğrenci Mobilya Ağaç Sanayi Müzesini ziyaret ederek, İnegöl’ün mobilya tarihi hakkında bilgi alacaklar.

Öğrencilerin mobilyanın tarihi hakkında bilgi alacağı proje dün start aldı. İlk olarak Cemil Sönmez İlk okulu öğrencileri mobilya müzesini gezerek incelemeler de bulundular.

Belediye Başkanı Alinur Aktaş’da öğrencilere katılarak mobilya müzesini gezdi.

Öğrencilerin ziyaretinin ardından proje hakkında açıklama yapan Belediye Başkanı Alinur Aktaş, “Birçok şehre örnek olan ve Türkiye’nin ilk ilçe Kent Müzesi olma özelliği taşıyan Kent Müzemizin ardından 14 Aralık 2014 tarihinde, Orman ve Su İşleri Bakanımız Sayın Prof. Dr. Veysel Eroğlu’nun katılımı ile açılan Mobilya Müzemizde çok önemli bir projeye imza atıyoruz. Önceki yıllarda İlçe Milli Eğitim Müdürlüğümüz ile yaptığımız protokol ile Kent Müzemizi ilçemizdeki tüm öğrencilerimize açmış ve İnegöl’ün sosyo-kültürel, ekonomik, demografik ve tarihi yapısı hakkında öğrencilerimize bilgilendirmeler yapmıştık. Birçok ilki gerçekleştirerek Türkiye’de ses getiren İnegöl, mobilyada Türkiye’nin ‘Mobilya Başkenti’ haline gelmiştir. Belediyemizin çalışmaları ve gönüllü vatandaşlarımızın katkılarıyla kazandırılan ve Türkiye’de ilk olma özelliğini taşıyan İnegöl Mobilya ve Ağaç Sanayi Müzemiz, mobilyacılığın İnegöl’deki gelişimini anlatmak, tarihine ilişkin bilgi vermek, araştırma-arşivleme yapmak ve bu sanatın kültürünü geniş kitlelere yaymak hedefiyle oluşturulmuştur. Müze içerisinde İnegöl’deki ağaç işçiliği ve mobilyacılığın tarihi anlatılmaktadır. İnegöl`de ağaç işçiliğinin geçmişinin, 1500’lü yıllara dayandığı, kürekçilik ve kereste nakliyatı ile başlayan ağacın serüveninin, Cumhuriyet`in kurulduğu yıllarda da yumurta sandığı, takunyacılık, fıçıcılık, obutçuluk, at arabası imalatlarıyla devam ettiği görülmüştür. Daha sonraki dönemde el işçiliği sandalye ve koltuk imalatlarıyla devam eden İnegöl Mobilyacılığı bugün yerini son teknolojik imkânların, makinelerin kullanıldığı bir döneme bırakmıştır. Bu müzenin; ilçemizin ‘Türkiye’nin Mobilya Başkenti’ olma hedefine ulaşmasında da bizlere önemli katkıları olacağına inanıyorum. Biz bu müzeyle mobilyanın tarihini yazdığımızı geçmişten günümüze ağaca sanat kattığımızı, bu işi ne kadar önemsediğimizi göstermiş olduk. ‘Mobilya ve Ağaç İşçiliği’ bizim için alelade bir iş değil bir aşk. Çünkü biz çok iyi biliyoruz ki gerçekten sevmediğiniz, gönül vermediğiniz bir işi bu kadar önemseyerek yapamazsınız.  Bizler İnegöl Belediyesi ve diğer kurumlarımızın katkılarıyla mobilya adına pek çok proje oluşturuyoruz. Bu projelerimiz sadece mobilya işiyle uğraşan esnafımızı kapsayan projeler değil gelecek neslimize de mobilyayı tanıtan, onlara bu konuda yön veren projeler. Bunlar, ‘’Tarihimizi ve kültürümüzü Tanıyalım’’ projesi, “Gönüllü Müzecilik” projesi ve yine geçtiğimiz günlerde yapılan ve devam eden “Benim Geleceğim Mobilya” projesi. Bizler bu projeler vasıtasıyla öğrencilerimizin hem geçmişlerine hem de geleceklerine ışık tutmaya çalışıyoruz.

TARİHLERİNİ ÖĞRENECEKLER

Başkan Aktaş konuşmasını şöyle sürdürdü; “Yine Tarihimizi ve Kültürümüzü Tanıyalım Projesi kapsamında 3 Mart - 7 Nisan tarihleri arasında İnegöl’deki okullarımızda öğrenim gören İlkokul, ortaokul ve lise olmak üzere toplamda 82 okulumuzun öğrencileri Mobilya Ağaç Sanayi Müzemizi ziyaret edecekler. Ziyaretler haftanın Salı, Çarşamba, Perşembe ve Cuma günleri gerçekleşecek ve ortalama 4 grup halinde günlük 240 öğrenciyi kapsayacak. Böylelikle 1 ay içerisinde toplamda 5000 öğrencimiz kendi milli ve manevi değerlerini görme ve öğrenme fırsatını elde edeceklerdir. Mobilya ve Ağaç İşleri Müzemizi bugüne kadar 12 okulumuz ziyaret etti. Bugün de Cemil Sönmez İlkokulumuzun 3. ve 4. Sınıf öğrencilerini ağırlıyoruz. Bu projeyi gerçekten çok önemsiyorum. Çünkü mobilya sanayisinin rakamsal verilerine baktığımızda özellikle son 10 yılda ciddi bir ilerleme kaydedildiğini görüyoruz. Ülkemizin 2023 vizyonuna atıfta bulunarak İnegöl mobilya sektörü için belirlediğimiz 2023 de 1 milyar $ ihracat hedefinin çok reel bir hedef olduğunu söyleyebilirim. Hatta bu hedefi bu mevcut potansiyel dahilinde 2020 yılında dahi yakalayabileceğimizi öngörüyoruz. Ama yeni nesil kendisine hedef seçerken işin açıkçası mobilyayı üçüncü ve dördüncü planda tutuyor. Mobilya bizim şehrimizin bir gerçeği. Yeni nesil de işin açıkçası iyi bir mobilya sanayicisi olma noktasında, iyi bir mobilya tasarımcısı olma noktasında kendisine hedef koymalıdır. Ben birçok okulumuzun kariyer günleri diye adlandırılan söyleşi programlarına ve okullarımızın çeşitli etkinliklerine katılıyorum. Orada çocuklarımıza ne olmak istiyorsunuz diye sorduğum da aldığım cevaplar karşısında bu tip projelerle bir özendirme ve bilinçlendirme yapma ihtiyacı olduğunu düşünmeye başladım. Ben bu ve bunun gibi proje ve faaliyetlerde emeği katkısı olan herkese çok teşekkür ediyorum. Çocuklarımıza da bundan sonraki hayatlarında başarılar diliyorum. “.

Son Güncelleme: 05.03.2015 19:08
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
<