banner359

Toplumun Kılcal Damarlarısınız

20 Kasım 2017 Pazartesi 09:53
Toplumun Kılcal Damarlarısınız

İnegöl´de Ahilik Haftası nedeniyle düzenlenen programda konuşan Kaymakam Ali Akça, “Sizler toplumun kılcal damarları gibisiniz ve kılcal damarlarla ilgili bir sıkıntı yaşarsak sağlık problemi de beraberinde gelir” dedi.

Programa Kaymakam Ali Akça, Belediye Başkanı Alper Taban, Bursa Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi (BESOB) Başkanı Arif Tak ile oda başkanları katıldı. Programda konuşan Elektrikçiler Odası Başkanı Yakup Ulama, “İnegöl´de 7 bin 800 esnafın, 11 odanın bulunduğunu belirterek, “46 ilden büyük şehrimize bu güzel programı hazırlayan Arif Başkanımıza çok teşekkür ediyoruz. Gecemiz esnaflarımıza ve İnegöllülere hayırlar getirsin” dedi.

KREDİLER KİŞİ BAŞI 200 BİN LİRAYA ÇIKTI

BESOB Başkanı Arif Tak ise, “İnegöl´e her gelişimizde saygı, sevgi ve güler yüzle karşılanıyoruz. İnegöl´de bir hikmet var. Ahilik haftası kutlamalarında İnegöl´e gelmekte biraz geç kaldık ama İnegöl´ü unutmadık. Diğer ilçelerin hepsine aşağı yukarı gidebildik, bir tek Yenişehir ve İznik kaldı. Şimdi sizinleyiz. Ahilik nedir? Esnafa, sanatkâra yakışan bir prensip, sistemdir. Yüzünüz gülüyorsa, müşterinize karşı saygı ve hürmetiniz, saygınız varsa, süt üreten süte su katmıyorsa, mobilyada hile hurda yoksa, yaşlılara hürmet ediyorsan… Buna benzer birçok güzellik ahiliğin içinde var. Bekâr kalmış genç erkek ve kızlar toplum tarafından evlendirilebiliyorsa, bu da bir ahlaktır, ahiliktedir. Ahilik kültürünün unutulmasının üzerinden 100 yıl geçti, bu 100 yıl içinde çok şey kaybettik. Bu kültürü yeniden hayata geçirelim o zaman Türkiye´deki birçok olumsuzluk düzelir, mahkemelere iş kalmaz. Bu kültürü yaşatabilirsek komşular aralarında kavga ederse ahilik kültürüne göre diğer komşular onların arasını bulup barıştırır. Şükredelim yine iyi noktadayız. Eskiye baktığımız zaman Türkiye´de esnaf ve sanatkârlar olarak iyi durumdayız. 2 milyon civarında esnaf ve sanatkâr var. Memurumuz devletine sırtını dayamış, iş olsun olmasın maaşlarını alacaklar. Çalışanlar biraz daha onlardan geri kalmış durumdalar, patronun işi bozulursa paralarını alamazlar ama biz alışveriş yapamazsak açız. Onun için bu memleketin sahibi, temel direği esnaf ve sanatkârlardır. Esnaf ve sanatkârları toplumun bir tarafına çekin, başka bir şey kalmaz. Bu kesim ayakta duracak ve bize sahip çıkılacak. Şu anki hükümetimiz 2002´de parti olarak görev aldılar ve bu günlere geldik. Çok sıkıntılar çektik. 2001´de verilen krediler Türkiye´de 120 milyon idi, bunun faizi yüzde 59´du. Şuan faiz yüzde 5. Destek aldık, hükümet esnaf ve sanatkârı korumaya çalışıyor ama bunlar kolay olmuyor. Emekli olan kardeşlerimiz işini devam ettiriyorsa, yüzde 15 sosyal güvenlik destek primi ödüyordu, artık kaldırıldı. Yine senelik geliri 8 bin liranın altında olanlardan vergi hiç alınmıyor. Bu bir başlangıç” dedi.

Başkan Tak, “Basit usulde olanlardan hiç vergi alınmasın istiyorduk. Alınan para vazgeçilemeyecek bir para değil. Kademe kademe o noktalara geleceğiz. Taahhütlerimizi yapıyoruz. Bugünün şartları böyle, yarın daha değişik olur ama sayın Cumhurbaşkanımız esnaf ve sanatkârlarımıza çok sahip çıktılar. Sizlerin adına kendisine teşekkür ediyorum. Bugün krediler kişi başı 200 bin liraya çıktı. Hızlı bir şekilde kooperatifler tarafından verilmeye devam ediliyor. İçimizde kooperatifçilik de var. Esnaf ve sanatkârlara kredi kullandırıyorlar. Bu şekilde mesafe almaya çalışıyorsunuz. Yaptıkları hizmetleri çok güzel gerçekleştiriyorlar, kendilerine teşekkür ediyorum. Oda başkan ve yöneticilerine de teşekkür ediyorum. Bursa ili olarak iyi noktalara geldik, iyi noktalardan ziyade öne doğru çıkmaktayız. Odalar birliği şuanda 70 milyonluk servete sahip. Bu nakit değil, gayrimenkul. 7 tane binamız oluyor. Bizden önce 36 sene başkanlık yapan arkadaşımız bana sordu bu paraları nereden buluyorsunuz diye, hiç cevap veremedim, Allah yardım ediyor. Teşkilat olarak birlik, beraberlik, kardeşlik ve dayanışmamız bozmadan devam ettiriyoruz” dedi.

MEVCUT BAŞKANLAR DEVAM ETSİN

1 Ocak itibariyle 31 Mart´a kadar seçimlerin olacağını ifade eden Tak, “Bu genel kurullarda tüm gücümüzle kardeşliğimizi, birliğimizi, dayanıklılığımızı devam ettireceğiz. Mevcut başkanların bu seçimlerde de aday olmalarını, devamında da seçilmelerini bekliyoruz. İnegöl´de gördüğüm birlik, beraberlik, güler yüz ve kardeşliği diğer bölgelerde görmüyorum. Ne olursa olsun bu birliğimiz beraberliğimiz Türkiye´de örnektir. Bursa olarak çok daha iyi, güzel yerlere geleceksiniz. Esnafa sanatkâra hizmet ibadet kadar kutsaldır ve bu kutsallık devam ediyor. Oda yöneticisi olmuşum ne olacak demeyin, hizmete talip olarak geldiniz, Allah nasip etti, hizmetkârım diyerek sevineceksiniz. Bursa´mız Alinur Aktaş´ın çalışmalarıyla önemli mesafe alacaktır. Sizler de ona yardımcı olacaksınız. İnegöl il olmaya aday bir ilçemizdir. 700 milyon dolarlık ihracat yapan bir ilçeyi Türkiye´de kolay kolay bulamazsınız. İnegöl her konuda örnek bir ilçe. Bunlar durup dururken olmuyor. Güler yüzle, hoşgörüyle meydana geliyor. İnegöl´de bunların hepsi var” şeklinde konuştu.

Belediye Başkanı Alper Taban´da, “Ahilik Haftası vesilesiyle bir aradayız. Ahilik kültürü çok özel bir teşkilatlanmadır. Selçuklu ve Osmanlı döneminde yaşayan halkın mesleki anlamda yetiştirilmesi noktasında önemli bir teşkilat... Ülkemizin hedefleri var. Bu hedefler, bu olgunlukla gerçekleşecektir. Hep birlikte çalışacağız. Esnaf odaları, STK´lar ve bu şehirde yaşayan, fikri olan herkesle bir olup sorunları aşacağız” diye konuştu.

BU TOPLUMUN SAĞLIK GÖSTERGESİSİNİZ

Son olarak konuşan Kaymakam Ali Akça ise, “Ahilik Haftası münasebetiyle düzenlenen bir programdayız. Ahilik bu toprakların önemli değerlerinden bir tanesidir. Ahilik dediğimizde dayanışma, birlik, beraberlik aklımıza gelir ve biliriz ki dayanışma, birlik, beraberlik zor zamanların en önemli değerlerindendir. Ben ahilik haftası münasebetiyle bu topraklarda esnaf olarak yaşamış ama Hakk´a yürümüş tüm esnaf ve sanatkâr kardeşlerimize Allah´tan rahmet diliyorum, mekânları cennet olsun. Ben senede bir gün de olsa sizlerle toplu olarak bir arada olmaktan büyük mutluluk duyuyorum. Biz esnaflarımızla, sanatkârlarımızla her gün iç içeyiz. Sizler toplumun kılcal damarları gibisiniz ve kılcal damarlarla ilgili bir sıkıntı yaşarsak sağlık problemi de beraberinde gelir. Siz sanatkârlarımız, esnaflarımız bizlerin gözbebeğisiniz. Bu toplumun sağlık göstergesisiniz. Bizim esnaf ve sanatkârımız sırtını millete dayamıştır. Bu aziz millete sırtını dayayan hiçbir yapıya Cenab-ı Hakk zeval vermez. Ve biz inanıyoruz ki bu güzel memlekette devlet de birdir, millet de birdir” ifadelerini kullandı.

Programın anısına Kaymakam Ali Akça ve Belediye Başkanı Alper Taban´a çini hediye edildi. 

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
<