banner359

Turp gibi patates!

26 Ekim 2016 Çarşamba 10:40 2016-10-26 10:41:38
Turp gibi patates!

Yurt içinin yanı sıra Hollanda başta olmak üzere birçok ülkeye salça ihracatı yapan Kulaca Tarımsal Kalkınma Kooperatifi bahçesine deneme amaçlı ekilen patates görenleri şaşırtıyor. Güney Amerika kökenli patatesin dışı turp gibi görünürken, çiğ olarak ta yenilebiliyor.

TURP GİBİ PATATES!

İnegöl´de ürün çeşitliliğinin arttırılması için farklı çalışmalara imza atan Kulaca Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Ahmet Uğur, Hatay´dan getirttiği Güney Amerika kökenli patatesi deneme amaçlı olarak kooperatif bahçesine ekti. Dış görümü turpa benzeyen patatesin ekimi de normal patatesler gibi değil. Biber fidesi gibi ekilen patates, toplanırken de kürekle toplanabiliyor.

KENDİ BÖLGEMİZDE EKİLMESİ İÇİN ÖNCÜLÜK YAPACAĞIZ

Güney Amerika kökenli patates cinsini deneme amaçlı ektiğini belirten Kooperatif Başkanı Ahmet Uğur, “Bu yeni bir patates cinsi. Biliyorsunuz bizde patates yumruyla gözlerden ekilir. Bu biber fidesi gibi ektiğimiz bir patates cinsi. Bu Güney Amerika menşeili. Ülkemizde sadece Hatay taraflarında ekildiğini duyduk. Bu sene deneme amaçlı yarım sandık fide getirttik. Ve bizim bu yörede de Mesudiye Mahallesinde bir arkadaş ekiyor. Bizlerde onunla beraber ortaklaşa ektik. Bu ürünün Türkiye´de pazarı var. Büyük AVM´lerde bu patates satılıyor. Çiğde yendiği gibi aroması tatsız kestaneye benziyor. Deneme amaçlı ektiğimiz bu patatesin yemeklerini de yapacağız. Kızartma veya sulu yemeklerde kullanacağız. Bu şekilde deneyeceğiz. Bir ay içerisinde sökümünü yapıp hem pazara süreceğiz hem de çiftçi kardeşlerimize önereceğiz. Pazardaki ekonomik getirisine bakacağız. Kendi bölgemizde de ekilmesi için öncülük yapacağız. Önümüzdeki yıllarda da üreticilerimiz bu patatesi eker diye düşünüyorum” dedi.

NİŞASTA ORANI DÜŞÜK

Bu cins patatesin farklı özellikler de olduğunu ifade eden Uğur, “Hem hacim olarak pancar gibi büyük oluyor hem de çiğ olarak yiyebiliyorsunuz. Dış rengi kırmızı olmakla birlikte iç rengi beyazdır. Ama diğer patatese oranla nişasta oranı düşüktür. Bu anlamda sağlık açısından daha faydalı olduğunu düşünüyorum. Özelliklerini önümüzdeki günlerde deneyerek göreceğiz” şeklinde konuştu. 

Son Güncelleme: 26.10.2016 10:41
Anahtar Kelimeler:
InegölHaberE-inegol
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
<