banner359

BTSO EVM’ye Makina ve Elektrik Mühendisleri Odalarından tam not

TMMOB Makina ve Elektrik Mühendisleri Odası Bursa Şubesi, Bursalı firmaların enerji verimliliğine yönelmesine rehberlik eden Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) Enerji Verimliliği Merkezi’ni (EVM) ziyaret etti.BTSO tarafından BEBKA’nın destekleriyle...

02 Nisan 2017 Pazar 11:41
BTSO EVM’ye Makina ve Elektrik Mühendisleri Odalarından tam not

TMMOB Makina ve Elektrik Mühendisleri Odası Bursa Şubesi, Bursalı firmaların enerji verimliliğine yönelmesine rehberlik eden Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) Enerji Verimliliği Merkezi’ni (EVM) ziyaret etti.

BTSO tarafından BEBKA’nın destekleriyle 2016 yılında hizmete açılan EVM, TMMOB’a bağlı akademik odalardan tam not aldı. Makina Mühendisleri Odası Bursa Şubesi Başkanı İbrahim Mart ve Elektrik Mühendisleri Odası Bursa Şubesi Başkanı Remzi Çınar ile oda yöneticileri, BTSO MESYEB çatısı altında faaliyet gösteren BTSO EVM hakkında brifing aldı. BTSO EVM hakkında bilgiler veren BTSO MESYEB Genel Müdürü Ramazan Karakök, enerji sektörünün Türkiye ekonomisi için stratejik öneme sahip olduğunu söyledi. BTSO’nun Yeşil Büyüme Projesi kapsamında hayata geçen Enerji Verimliliği Merkezi’nin sanayi üretiminde verimi artıracağını belirten Ramazan Karakök, “Uygulamalı eğitimler ve danışmanlık hizmetleriyle işletmelerimizin enerji verimliliği alanında ihtiyaç duydukları profesyonellerin yetişmesini sağlıyoruz. Merkezimiz aracılığıyla sanayi kuruluşlarına ve binalara enerji yöneticisi de yetiştirmeyi hedefliyoruz. Merkezimiz, aynı zamanda Bursa iş dünyasının rekabetine de güç katıyor” dedi.

MMOB Makina Mühendisleri Odası Bursa Şubesi Başkanı İbrahim Mart, Bursa’nın ‘teknik aklı’ olan akademik odalar olarak enerji verimliliğine yönelik tüm adımları desteklediklerini söyledi. İbrahim Mart, enerji verimliliği konusunun enerjideki açığın kapanmasında büyük önem taşıdığını kaydetti. Enerji verimliliğinin bir kültür haline gelmesi gerektiğini dile getiren İbrahim Mart, “Güçlü iletişim ve koordinasyonu sağladığımız taktirde kente değer katan ortak çalışmalar yapabiliriz. Daha az enerji ile daha çok işler başarmak bizim elimizde. BTSO tarafından hayata geçen EVM’de kente değer katan önemli çalışmalardan birisidir. EVM gerçekten heyecan verici bir çalışma. Akademik odalar olarak EVM’ye her türlü desteği vermeye hazırız” diye konuştu.

Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) Bursa Şubesi Başkanı Remzi Çınar, Bursa kentine değer katan her çalışmaya tam destek verdiklerini dile getirdi. EVM’nin kente ve sanayiye daha fazla fayda sağlaması için işbirliğinden yana olduklarını söyleyen Çınar, “EVM’nin geniş yelpazede hizmetler verdiğini incelemelerimizde görme imkanı sağladık. Bursa sanayisi için yararlı bir çalışmaya imza atılmış. Bu sisteme özellikle beyaz ve mavi yakalıların çok ihtiyacı var. Akademik odalar olarak birlikte işbirliği yapacağımız toplantıları devam etmeliyiz. Bu işbirlikleri Bursa’ya değer katacaktır” şeklinde konuştu.

EVM’de neler var

BTSO EVM Yöneticisi Canpolat Çakal, DOSAB’taki BUTGEM yerleşkesi içerisinde hizmet veren EVM’nin 500 metrekarelik alan üzerine kurulduğunu söyledi. MESYEB bünyesinde faaliyet gösteren merkezin çıkış felsefesinin enerji yöneticisi yetiştirmek olduğunu dile getiren Canpolat Çakal, EVM bünyesinde soğutma, fırın&chiller ünitesi, buhar ünitesi, basınçlı hava, pompa ünitesi ve aydınlatma ünitesi yer aldığını vurguladı. EVM’de firmalara yönelik ölçüm faaliyetlerinin devam ettiğini de kaydeden Çakal, “Merkezimizde akreditasyon süreçlerimiz devam ediyor. TS EN ISO 50001 Enerji Yönetimi Sistemi firmalar için büyük önem taşıyor. Bu alanda merkezimizin farklı hizmetleri var. Bu sistem ile şirketlerin maliyetleri azalırken, üretkenliği ve iş performansı artırıyor” dedi.

EVM’nin enerji verimliliği eğitimleri için yeterli yetkinliğe de sahip olduğunu kaydeden Canpolat Çakal, bu eğitimlerden mühendislik fakülteleri veya teknik eğitim fakültelerinden en az lisans düzeyinde veya meslek liselerinde eğitim alan ve eğitim almakta olan kişiler ile endüstriyel firmalardaki ara teknik elemanların faydalanabileceğini vurguladı. Çakal, merkezde enerji verimliliği ölçümleri ve etüt hizmetlerinin yanı sıra karbon ayak izi hesaplama ile alternatif enerji modellerine yönelik çalışmalar sürdürdüklerini de sözlerine ekledi.

Makina ve Elektrik Mühendisleri odaları heyeti ardından 64 ayrı meslekte sınav ve belgelendirme hizmeti veren BTSO MESYEB’in sınav merkezlerini de ziyaret etti.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
<