Ulucami'deki Kabe Örtüsü İbadethaneyi Müzeye…

Bursa Ulucami'ndeki aziz eserlerin dönem yüzüne çıkartılması, ibadethanenin müze havasına bürünmesine iletişim açtı. Yavuz Dam Selim Han'ın getirdiği kabe örtüsünün restore edilip cemekanda sergilenmeye başlaması, ziyaretçilerin elverişsiz hareketlerinden için, duacı eden

21 Temmuz 2014 Pazartesi 12:17
Ulucami'deki Kabe Örtüsü İbadethaneyi Müzeye…

Bursa Ulucami'ndeki aziz eserlerin dönem yüzüne çıkartılması, ibadethanenin müze havasına bürünmesine iletişim açtı. Yavuz Dam Selim Han'ın getirdiği kabe örtüsünün restore edilip cemekanda sergilenmeye başlaması, ziyaretçilerin elverişsiz hareketlerinden için, duacı edenleri rahatsız ediyor.
Bursa Şehir Konseyi Tarihe Geçmiş Kültürel Kalıt Grubu Okul Müdürü Yardımcısı Ali Turan, restore edildikten sonrası camekan ile tedbirli örtünün ziyaretçilerinin, namaz edenlerin huzurunu bozduğunu söyledi. Ali Turan, "Ecdadımızın 4 yüz dolar ilk olarak Ulucami'nin kıble duvarına uzun yere astıkları örtünün 2014 yılında restore edilmesinden netice özel iklimlendirmeli camekan -li parıltı tarafında sergilenmeye başlaması duacı kılanların huzurunu kaçırdı. Kalınlık safta olduğu dolayı dişi ve çocuklar hem bu camekandaki örtüyü görmeye geliyor. Çok Iyi ve usul inceleyip gitseler sıkıntı olmayacak. fakat günümüz teknoloji çağı olduğundan tüm yeni başlayan bundan başka tavır verip fotoğraf çekmeye başlıyor. Bu işleme zaten 500 yaşında bazı işleme, fotoğraf çekilmesi çok için yok. Hem De bütün flaş patladığında duvarlardaki hatların de renkleri soluklaşıyor" dedi.
Örtünün olduğu vitrini stüdyoya çevirdiklerini ifade eden Turan, "Ilk Olarak kadınlar tavır veriyor, gerisinde aile boyu fotoğraf çektiriyorlar. Bu Gibi kimi ortamda Ulucami'keza dua sunmak güçleşti. Ruhsal havası hem kadınların gürültüsü yüzünden bozuluyor. Çoktan Batıya Ait kadar Ulucami Vav'ının önünde duacı sunmak ve namaz karşı yeni başlayan kadınlar ortalığı karıştırıyordu. Hemen hem de kabe örtüsü ile Ulucami'nin parıltı tarafında ayrıca dinme kaçtı. taparcasına sevmek bir kat daha inatçı kondisyon aldı. Bu çalışmalar pahalı camide sergilenmeli. Bizim yetkililerden talebimiz, bu vitrinin caminin art tarafında, müezzin odasının yanındaki alanda kadınlarında kolayca ziyaret edebilecekleri biraz yere çekilmesidir. Kadınlar bu örtüyü görmek karşı ön tarafta erkeklerin rica kıldığı alana gelmezler. Ulucami içerisinde rica alanları beraber misafirlik alanların daha şiddetli hatlarla belirlenmesi ve düzenin bitki edilmesi gerektiğine inanıyoruz" için konuştu.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
<