banner359

Rektör Ulcay:

Tüm Sanayici Ve İşadamları Derneği (tümsiad) Bursa Şubesi’nin Her Ay Düzenlediği ‘çırağan Söyleşileri’ Programının Bu Ayki Konuğu Uludağ Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yusuf Ulcay Oldu.

02 Aralık 2015 Çarşamba 12:59
Rektör Ulcay:
Uludağ Üniversitesi (UÜ) Rektörü Prof. Dr. Yusuf Ulcay, “Kimse çocuğunun 2 yıllık üniversiteye gitmesini istemiyor. Hâlbuki toplumun iki yıllığa daha fazla ihtiyacı var. Toplumda önce meslek sahibi insanların olması gerekiyor. Bunun için Türkiye’de eğitim sisteminin bir an önce tamir edilmesi gerekiyor” dedi.
Tüm Sanayici ve İşadamları Derneği (TÜMSİAD) Bursa Şubesi’nin her ay düzenlediği ‘Çırağan Söyleşileri’ programının bu ayki konuğu Uludağ Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yusuf Ulcay oldu. ‘Türkiye’de Ar-Ge ve üniversitenin şehir dinamiklerine katkısı’ konusunda konuşan Ulcay, her Ar-Ge çalışmasının başarılı olamayacağını vurguladı. Ar-Ge’nin riskli bir yatırım olduğunun altını çizen Ulcay, “Dünyanın her yerinde bu yatırımları devletler destekler. Geçen yıl Türkiye’de 17 milyar TL harcanmış bu yatırımlar için. Elbette ki işin daha çok başındayız. Üretim yatırımları yapmaya dikkat etmeliyiz. Daha iyisini üretmeden, daha iyisini tüketemeyiz.500 milyar belki dünya ticaretinden alacağımız pay olarak dillendirilmiş olabilir. Türkiye için büyük bir hedef ve rakam. Kişi başına 25 bin dolar da bir hedef. Türkiye son 3-4 yıldır ihracatta çıkışını kaybetti. Halen Çin ve Hindistan’dan sonra en hızlı büyüyen ülkeyiz. Ancak hızımız oldukça düştü. Bizim hedeflerimizi yakalayabilmemiz için kalan yıllarda yıllık yüzde 10 ile yüzde 14’lük büyüme hızını yakalamamız gerekiyor. Bu çok zor,imkânsız demiyorum.Ancak gerçekten yakalanması çok zor bir hedef olarak görünüyor” diye konuştu.
Dünyanın şu anda 4. sanayi devriminin başında olduğunu söyleyen Rektör Ulcay, bu devrimin, kalite, esneklik ve kaynak verimliliğinin yanı sıra üretim ve süreçlerde iş ortaklarının entegrasyonunu hedeflediğini kaydetti. Ülke olarak bu hedeflerin ne kadarını gerçekleştirebiliriz ve ne kadarına hazırız sorusunu sormak gerektiğinin altını çizen Ulcay, “Katma değeri yüksek ürünler yapmamız gerekiyor. Bize bunu kimse öğretmez. Çabalamak ve kendi ayaklarımız üzerinde durmak bizim elimizde. Ülke olarak birçok fırsatı es geçtik. Ar-Ge denildiğinde biz gidip bir yerlerden teknoloji kopyaladık. Bizim inovasyondan ticarileşmeye giden döngüyü tamamlamamız lazım. Üniversite ve sanayici birbirinden kopuk. Üniversitede yaptığımız çalışmaları, sanayiciler ile kuracağımız diyaloglar sayesinde yönlendirebiliriz. Son 10 yıldır birçok şey yapılıyor. Ancak kaybedilen zamanı geri getirmek çok zor. Bizim Ar-Ge’ye harcadığımız miktarlarda ciddi bir artış var. Ancak gelişmiş ülkelerinkine yetişmemiz için çok daha planlı ve azimli çalışmamız gerekiyor. Hedef odaklı çalışmamız lazım. Boşa harcayacak vaktimiz yok” şeklinde konuştu.
“SİSTEM BİR AN EVVEL TAMİR EDİLMELİ”
Şehir dinamiklerinin üniversiteyi fark edebilmesi için, üniversitenin bir şeyler üretmesi gerektiğini aktaran Ulcay, “Biz de buradayız demek için bir şeyler üretmemiz gerekiyor. Üniversitemizdeki çalışmalarımızı arttırabilmenin 3 önemli yolu var. Bunun ilk ayağı sektöre ara eleman yetiştirmektir. Bir fabrikaya bir mühendis aldığınızda onun altında çalışan yardımcı veya tekniker en az 5 ara eleman alırsınız. Ancak, ülkemizde 4 yıllık fakülteye gidilmediği zaman üniversite okumamış gibi düşünülüyor. Kimse çocuğunun 2 yıllık üniversiteye gitmesini istemiyor. İşte bu çok yanlış bir anlayış. Halbuki bu toplumun iki yıllığa daha fazla ihtiyacı var. Meslek edinmek için okumak gerekiyor. Toplumda önce meslek sahibi insanların olması gerekiyor. Bursalı sanayicilerden duyuyoruz. Ara eleman bulamıyorlar. Bunun için Türkiye’de eğitim sisteminin bir an önce tamir edilmesi gerekiyor. Eğer ülkemizde meslek liseleri niteliği ne olursa olsun eğitim içerisinde yüzde 70 orana ulaşmadığı takdirde bu meseleyi aşamayız. Düşünün meslek lisesi torna bölümünden bir öğrenci ile düz liseden bir öğrenci mezun oldu ve aynı bölüme geldi. Siz bunlara aynı eğitimi nasıl vereceksiniz? Elektrik teknisyenliği bölümünden mezun bir öğrenci elektrik mühendisi olamıyorsa siz bu meseleyi aşamazsınız. Makine bölümünden mezun bir öğrenci makine mühendisi olamıyorsa sistemin doğru olduğunu kimseye inandıramazsınız” dedi.
Geceye ev sahipliği yapan TÜMSİAD Bursa Şubesi Başkanı Osman Arslan da son 10 yılda kaydedilen ekonomik gelişmelerinTürkiye’yi dünya sıralamasında istenilen yere getiremediğini belirtti.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
<