2016 KPSS'ye 2 ay kala nasıl hazırlanmalı?

31 Mart 2016 Perşembe 17:16 2016-03-31 17:24:57
2016 KPSS'ye 2 ay kala nasıl hazırlanmalı?

 Kamu Personeli Seçme sınavlarına hazırlık ve rehberlik konusunda deneyimli olan Uludağ Üniversitesi İnegöl Meslek Yüksekokulu Müdür Yardımcısı Öğretim Görevlisi Tolga Bahadır Şimşek iki ayda memur olmanın tüyolarını verdi.

banner380
Açıklama yapan Uludağ Üniversitesi İnegöl Meslek Yüksekokulu Müdür Yardımcısı Öğretim Görevlisi Tolga Bahadır Şimşek, “KPSS için emek ve umutlarını ortaya bütün öğrencilerim için dile getireceğim temel mantık sınavı başarılı bir şekilde gerçekleştirip, atanabilecek puan ve sıralamayı elde etmek üzerine olacaktır. Değerli öğrencilerim KPSS bir süreç sınavıdır. Lisans mezunları, öğretmenlik, denetmenlik ve uzmanlık için yapılacak olan sınava sayılı zamanlar kalmıştır. Mayıs ayında yapılacak bu sınavlarla ilgili ciddi hazırlıklar tamamlanmış durumdadır. Bu  iki aylık süreçte çalışmalarımıza yön veren değerli katkıları ortaya koyabilirsek sınavla ilgili sonucu ve başarıyı değiştirebilecek kazanımlar ortaya koyabiliriz. Sınavın anatomisini özümseyen geçmiş yıllarda çıkan soru tiplerini iyi analiz eden ve sentezleyen adaylar bu sınavda başarı yüzdelerini yukarıya çekeceklerdir. Özellikle ÖSYM´nin soru havuzunun değiştiğine dair gelen duyumlarla birlikte soru tiplerinde farklılıklar beklenmektedir. Özellikle bu yıl yapılacak olan sınavda özellikle süre ve zaman kontrolünün en iyi şekilde planlaması gerektiğini düşünüyorum.” dedi.

PUAN AÇISINDAN CİDDİ KATKI SAĞLAYACAKTIR

Bu iki aylık sürede KPSS´de yüksek puan almanın formüllerini anlatan Şimşek, “Sınava kadar olan süreçte öğrencilerimizin özellikle Türkçe ile ilgili yoğun paragraf soruları çözmelerini öneriyorum. Paragraf konusu sözcükte anlam, cümlede anlam sorularının pratiğini de beraberinde getirerek ciddi bir zaman kazanımı sağlayabilir. Şunu unutmayın ki  sınavda paragraf sorularına her yaptığınız geri dönüş sınavın kaybedilmesini sağlayan en önemli faktör olacaktır. ÖSYM´nin zaman konusunda elemeyi paragraf sorularında yaptığına dikkat ediniz! Paragrafta ilk cümle, ana fikir teması, anlam bütünlüğünü bozan cümleler ile ilgili soru tiplerini ön palana çıkarınız ve alıştırmalarınızı bu yönde yapınız. Farklı cümlelerle verilen sıralama soruları üzerinde de durmak bizlere önemli katkılar sağlayacaktır. Sözel mantık soruları son dönemde başa bela olmuş süre kaybettiren soru tarzları olmuştur. Sözel mantık soruları birbirine bağımlı soru dizilerinden oluşmaktadır. Bu konuyla ilgili önerim mutlaka soruları çözerken şema ve tablo oluşturarak çözümleme yapmaya çalışalım. Matematik temele ve altyapıya dayanan bir alan olduğu için yeterlilik düzeyi değişkenlik gösterir. Özellikle sözel bölümlerden sınava giren ve matematik konusunda sıkıntı yaşayan adaylarımız 30 soruluk konuya boğulmak yerine temel kavramlardan belirledikleri ana başlıklarla 15 soruyu net yapabilecekleri kısımlarla çalışmaları daha mantıklı olacaktır.30 soruda 3 veya 5 net yapmak yerine 15 işaretlenen sorudan 15 net yapmak standart sapma ve puan açısından ciddi katkı sağlayacaktır.” Diye konuştu.

BUNLARA DİKKAT!

Şimşek konuşmasını şöyle sürdürdü; “Tarih, medeniyet, inkılap ve çağdaş Türk ve Dünya tarihi olmak üzere en detaylı ve seçme sorularla karşı karşıya kalacağımız bir bölüm olacaktır. Tarihten özellikle ezber ve klasik bilgilerle hazırlanmış olan kaynaklardan kaçınmanızı öneriyorum. Özellikle  entelektüel tarih dediğimiz genel kültür bilgilerini içeren edebiyat, sanat, resim, hukuk, sosyoloji gibi disiplinler arası geçişi oluşturmuş bilgileri içeren soru bankaları ve konu anlatım kitaplarından son tekrarlar yapmanızı öneriyorum. Özellikle son tekrarlar açısından bu konuyla ilgili kaynak paylaşımları noktasında tüm öğrencilerimizle iletişime açık olacağımı belirtmek isterim. YGS üniversiteye girişin ilk basamağında Coğrafya sorularının niteliğinde ciddi değişiklikler oldu. Bu  KPSS için bir gösterge ve işaret olabilir. Ben özellikle öğrencilerimin bu yıl coğrafyaya çok dikkat etmelerini öneriyorum. İkinci soyadımız gibi haritalarla coğrafya kısmı tamamlanmalıdır. İklim konusunu içine alan soru tiplerinde değişik yaklaşımlarla karşı karşıya kalabilirsiniz. Çözülen soruları çeşitlendirmek avantaj sağlayacaktır. Yeni Anayasa taslağının konuşulduğu bugünlerde sınav da yurttaşlık bilgisi ve güncel olaylar soruları standart sapmayı yerinden oynatan en ilgi çekici sorular olmaktadır. Temel hukuk bilgisiyle beraber yasama, yürütme ve yargı erkine ait sorularla karşı karşıya geleceğiz. Yakın geçmişte gelen sorulara ait konuları ayrıştırmanızı öneriyorum. Yurttaşlıkta birbirine yakın yıllarda sorulan aynı konulara ilişkin sorular çok azdır. Örnek olarak geri de bıraktığımız  yılda kanunların yürürlüğe girme süresi ile gelen soru karşılığında bu yıl TBMM´nin yaptığı işlemler ve parlamento kararları konusundan bir soru ile karşı karşıya kalabiliriz. Gündem de olması münasebetiyle devlet şekilleri ve özellikle Başkanlık sisteminin özelliklerinden bir soru bizi bekleyebilir. Suriye´den savaş nedeniyle ülkemize gelen yabancılardan dolayı Türk vatandaşlığının kazanılması veya kaybedilmesine karşılık sorularla karşı karşıya kalabiliriz. Özellikle idare hukuku kapsamında hiyerarşi, idari vesayet ve yetki genişliği kavramlarını içinde barından sorulara öncelik verileceğini düşünüyorum. Bu bilgiler ışığında sınava hazırlanan hak eden herkese kolaylıklar diliyorum. Allah zor olan işinizi kolay kılsın.”.

Son Güncelleme: 31.03.2016 17:24
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
<