banner359

Arıcılar Altın Sezonunu Yaşıyor

10 Ağustos 2017 Perşembe 10:22 2017-08-10 10:25:20
Arıcılar Altın Sezonunu Yaşıyor

 Son yıllarda İnegöl´de arıcılığa olan ilginin arttığını ifade eden Bursa Arıcılar Birliği İnegöl Temsilcisi Zeynullah Soylu, hem oğul arı hem de ürün verimliliği açısından arıcıların altın sezonunu yaşadığını belirtti.

İnegöl´ün arıcılık için fevkalade bir yer olduğunu belirten Bursa Arıcılar Birliği yönetim kurulu üyesi, İlçe Temsilcisi Zeynullah Soylu, “2016 yılı kış sezonun da çok zor bir dönem geçirdik. Arılarda oldukça fazla kayıplar verdik. Bu durum bizi üzdü ama sonrasında gelen baharda arılarımız çok güçsüz olmasına rağmen doğanın getirdiği güzelliklerle birlikte arıcılarımızın bilinçli çalışmasıyla arılarımız güzel bir noktaya geldi. Oğul patlaması oldu. 35 seneden beri arıcılıkla uğraşmaktayım ve böyle bir sezon hatırlamıyorum. Yer, gök arı oldu diyebilirim. Boş kovanlarımız arılarla doldu. Oğula gidemeyip, durumu iyi olan arılarımızla da çok verimli bir sezon yaşadık. Kestane ve çiçek balında çok güzel verim yakaladık. İnegöl haricinde de diğer bölgelerden aldığımız bilgilerde Türkiye genelinde güzel bir sezon yaşandığını duyuyoruz” dedi.

İNEGÖL´DE 15 BİN KOLONİ ARI VAR

Türkiye genelinde kovan başına ortalama 15-16 kilo bal alındığını ifade eden Soylu, “Ama bu sene ki sezonda bu rakam 20 kiloyu buldu. Birde arılarımız balı bulduğu gibi arı çoğalmasıyla boş kovanlarımızda doldu. Birde kalitesi yüksek ballar elde edildi. İnegöl´de birliğimize bağlı 150 üyemiz var. İnegöl´de 15 bin koloni arı var. Bunların yarısını oğul arıya, yarısını da bala çalıştığını kabul edebiliriz” diye konuştu.

ASIL ESAS SEZON BİTTİ DEDİĞİNDE BAŞLAR

Üreticilerin sezon bitince arıyı boş bırakmamaları uyarısında bulunan Zeynullah Soylu, “Asıl esas sezon bitti dediğinde başlar. Arıcılarımız balları aldıktan sonra arılarımızın daha fazla yumurta atması, kışa daha güçlü ve genç nesille girmesi için çalışmalara başlamaları gerekiyor. Bahara ne kadar çok arıyla çıkarsak o kadar çok verim alırız” dedi.

BAŞKAN ALİNUR AKTAŞ´A TEŞEKKÜR

Soylu, “Belediye Başkanımız Alinur Aktaş´a da İnegöl´deki arıcılara verdiği destekten dolayı teşekkür ediyorum. Onun bizlere verdiği kovanlar fazlasıyla işimize yaradı. Bütün kovanları arılarla doldu. Başkanımızın arıcılara verdiği desteğin devam etmesini istiyoruz” diye konuştu.

HİBE DESTEĞİNE FAYDALANMALARINI İSTİYORUM

Arıcıları Genç Çiftçi Desteklemelerinden yararlanmaya davet eden Soylu, “Arıcılarımızın bilinçli hareket etmesi İnegöl´de ki arıcılığın daha iyi noktalara geleceğini gösteriyor. Gerekli eğitimleri Halk Eğitim Merkezimizle yapmaya devam ediyoruz. Şuanda Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından genç çiftçilere yönelik hibe destekleri var. Bu desteklemeler 3 yıl daha devam edecek. 42 yaşını geçmemiz olan arıcılarımızın bu hibe desteğine faydalanmalarını istiyorum” şeklinde konuştu.

Son Güncelleme: 10.08.2017 10:25
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
<