banner359

Ayçekirdeği Üreticisinin Yüzü Gülüyor

22 Eylül 2017 Cuma 09:50
Ayçekirdeği Üreticisinin Yüzü Gülüyor

Aşırı rüzgar ve yağmur nedeniyle verimde düşüklük yaşanan yağlık ayçekirdeğinde üreticiler fiyattan memnun. Sezon başında bin 500 ton rekolte beklediklerini ifade eden Yağlı Tohumlar Tarım Satış Kooperatifi Başkanı Ali Rıza Girgin, rekolte düşüklüğüne rağmen hedefi yakaladıklarını söyledi.

Yağlık ayçekirdeğinde hasadın devam ettiğini belirten Kooperatif Başkanı Ali Rıza Girgin, “365 üyemiz rekolte beyannamesi vermişti. Verilen rekolteler 2 bin 200 ton civarındaydı. Yaşanan aşırı rüzgar ve yağış nedeniyle verimde düşüklük yaşandı. Bu nedenle hasat başladığında bin 500-bin 600 ton civarında rekolte bekliyorduk. Bugün itibariyle rekolte beyannamesi veren 365 üyemizden 300´ü rekolteyi tutturdu ve 21 yeni üye kaydettik. Şuana kadar bin 600 ton yağlık ayçekirdeği mübayaa edildi. Bu sezon başında hedeflediğimiz bin 500 tonu da geçmiş olduk. Bu bizler için sevindirici bir durum. Rekolte düşüklüğüne rağmen birliğimizin açıkladığı rakamlar hem üreticileri hem de kooperatifimizin ortaklarını sevindirdi. Piyasanın üstünde bir rakam açıklanması rekolte düşüklüğü nedeniyle üzülen üreticilerimiz için en azından bir sevinç kaynağı oldu” dedi.

3 MİLYON LİRA ÖDENECEK

Şuana kadar bin 600 ton yağlık ayçekirdeğinin kooperatif deposuna mübayaa edildiğini ifade eden Girgin, “Üyelerimize bunun karşılığında 3 milyon lira ödeme yapılacak. Şuana kadar 1 milyon 700 bin lira ödeme yapıldı. Kalan 1 milyon 300 bin lira da ödeme yapılacak. Önceki yıllarda Ocak ayı itibariyle kesin alım fiyatları açıklanıyordu. Bu yıl 31 Temmuz tarihi bizim yılbaşımız sayılacak ve 2018 yılı Temmuz´unda kooperatif ortaklarımıza kar payı dağıtılacak” diye konuştu.

ORTAKLAR FİYATTAN MEMNUN

Kooperatif ortaklarının birlik tarafından açıklanan ön alım fiyatlarından memnun olduğunu belirten Başkan Girgin, “Şuan itibariyle İnegöl´de yağlık ayçekirdeğinde yağ oranı yüzde 44,84 olarak gerçekleşti. Trakya Birlik tarafından açıklanan fiyatlar, piyasanın üzerinde. Bu da ortaklarımızı sevindirdi. Hasat başında yaşanan aşırı rüzgar ve yağmur nedeniyle rekolte düşüklüğü üreticilerimizi üzmüştü. Ama açıklanan fiyatlarla üreticilerimizin bir nebze olsun yüzü güldü. Bu fiyatlar nedeniyle 2018 yılında İnegöl´de yağlık ayçekirdeği ekiminde artış olacağını düşünüyoruz” şeklinde konuştu.

Anahtar Kelimeler:
InegölInegölhaberE-inegol
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
<