banner359

Burdur'da baba - oğul sobadan sızan gazdan zehirlendi

23 Ocak 2017 Pazartesi 11:14 2017-01-23 11:17:55
Burdur'da baba - oğul sobadan sızan gazdan zehirlendi

 Süleymaniye mahallesinde ikamet eden baba ile oğlu sobadan sızan karbonmonoksit gazından zehirlenerek hastanelik olurken, karbonmonoksit zehirlenmelerine dikkat çeken yetkililer, vatandaşları ´keşke´ dememek için tedbirli olmaya çağırdı.

Edinilen bilgiye göre, Süleymaniye Mahallesi Huzur sokakta ikamet eden 57 yaşındaki Recep Sevim ile oğlu 31 yaşındaki Kadir Sevim, gece sobayı yanık bırakarak yattılar. Gece saatlerinde dumanın geri tepmesi sonucu sobadan sızan karbonmonoksit gazı baba ve oğlunu zehirledi. Sabah saatlerinde uyanan baba Recep Sevim, zehirlendiklerini fark ederek durumu 112 Acil Servise bildirdi. Ambulansla İnegöl Devlet Hastanesi Acil Servisine kaldırılan baba-oğul, burada yapılan müdahalenin ardından müşahede altına alındılar.

SOBA ZEHİRLENMELERİNE DİKKAT

Sonbahar ve kış aylarında bilgisizlik, ihmal ve denetimsizlik yüzünden soba, şofben ve kombilerden dolayı karbonmonoksit zehirlenmelerinin yaşandığını ve çok sayıda insanın hayatını kaybettiğini ifade eden yetkililer, "Bu yılda havaların soğumaya başlaması ile birlikte insanlarımız ne yazık ki sobadan sızan karbonmonoksit gazı zehirlenmesinden dolayı hayatını kaybetmektedir. Karbonmonoksit kokusuz, renksiz, tatsız bir gazdır ve özellikle uykudayken fark edilmesi oldukça güçtür. Bu nedenle zehirlenme tehlikesine karşı vatandaşlarımızın belli bir bilinçle hareket etmesi ve gerekli tedbirleri alması çok büyük önem taşımaktadır. Vatandaşlarımızın alacağı tedbirlerin yanı sıra konuyla ilgili denetimlerin aksatılmaması ve düzenli aralıklarla tekrarlanmasının, zehirlenmelerin önüne geçebilecek en önemli unsur olduğu unutulmamalıdır" dediler.

BACA BAKIMLARI MUTLAKA YAPTIRILMALI

Sobaların yanlış kurulumu ve yakılması, baca temizliğinin yaptırılmaması, kalitesiz ve standartlara uymayan yakıt kullanılması, soba-baca ve şofben-baca bağlantılarının yanlış yapılması, bacalar ile soba ve şofben cihazlarının standartlara uygun olmaması veya yanlış montajdan dolayı sonbahar ve kış aylarında karbon monoksit zehirlenmelerinin arttığını vurgulayan yetkililer, "Tekniğine uygun imalatı, temizliği ve bakımı yapılmayan bacalar, zehirlenmelerin ve yangınların başlıca nedenidir. Bacalar standartlara uygun yaptırılmalı, baca çekişini arttırmak için baca yalıtımı yaptırılmalıdır. Pencere veya duvar delinerek yapılan bacada delinen kısımda, sızdırmazlık sağlanmasına mutlaka dikkat edilmelidir. Soba yakmaya başlamadan önce sonbahar aylarında baca bakımları mutlaka yaptırılmalı ve bu bakımlar düzenli olarak tekrarlanmalıdır. Bacaların yanı sıra, sobanın doğru kurulmaması ve yakılmaması da zehirlenmelerde önemli bir rol oynar. Sobalar aşırı doldurulmamalıdır. Gereğinden fazla doldurulan sobanın duman yolu daralır ve soba içinde düzensiz ısı dağılımı olacağından baca çekişi zayıflar. Soba tutuşturulurken yakıtın üstten yanması sağlanmalıdır. Böylece soba içinde ortaya çıkan zehirli gazlar yanarak sobayı terk ederler. Ayrıca yatmadan önce de sobaya kesinlikle yakıt koyulmamalıdır" diye konuştular. 




Son Güncelleme: 23.01.2017 11:17
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
<