Dişi düve kesimi yasak!

07 Temmuz 2017 Cuma 10:48 2017-07-07 10:50:47
Dişi düve kesimi yasak!

 Türkiye Kırmızı Et Üreticileri Birliği Muhasip üyesi Şaban Cetizli, Bakanlığın kurbanda dişi düve kesimini yasaklamasının kurbanlık hayvan bulma konusunda sıkıntı yaşatacağını, kuzu fiyatlarının iki bin liraya kadar çıkmasına neden olacağını söyledi.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, hayvan varlığının artırılması için dişi düve kesimine yasak getirildiğini ve kurbanlık olarak sevkine izin verilmeyeceğini açıklaması üreticilerin tepkisine neden oldu.

KURBANDA KAOS OLUR

Türkiye Kırmızı Et Üreticileri Birliği Muhasip üyesi Şaban Cetizli, “Bakanlığımız kurban bayramında dişi düvenin kesiminin yasaklandığını açıkladı. Elimizde kurbanlık dana var mı? yok. Kuzu var mı? yok. Üreticinin hali ne olacak? Dişi düve kesimini uygun bulmuyoruz. Hayvan kıtlığı varsa bunun tedbirleri daha önce alınmalıydı. Üreticilerimiz, 6 ay önce kurbanlık için dişi düve alıp yetiştirdi, onlar kurbanda dişi düveleri satamazsa mağdur olurlar. Onların mağduriyetini kim karşılayacak. Üretici isyanda. Zaten yeteri kadar kurbanlık hayvanımız yok. Dişi düvede böyle yasak olursa tamamen kurbanda kaos olur” dedi.

KUZU FİYATLARI İKİ BİN LİRAYA ÇIKAR

Dişi düve yasağına uyulması halinde kurbanlık kuzu fiyatlarının 2 bin liraya kadar yükseleceğinin altını çizen Cetizli, “Böyle olursa kuzu fiyatları 2 bin liraya kadar yükselir. Müslüman kardeşlerimiz bu fiyatlarda kurban vecizesini yerine getiremez. Kurbanlık kesemeyen vatandaşlar gidip hayır kurumuna bir miktar para bağışlar. Eğer bu isteniyorsa böyle de yapılır. Vatandaş, dişi düveleri sağda solda gizli yerlerde keserse rezillik olur. Bakanlığımız acilen bu konuda tedbir almalı. Üretici de mağdur olur, vatandaş da mağdur olur” diye konuştu.

SÜT İNEKLERİ KESİLİR

Dişi düvelerin yasaklanmasıyla süt ineklerinin de kurbanlık olarak kesileceğini vurgulayan Cetizli, “Zaten süt ve et sıkıntısı yaşıyoruz. Süt inekleri de kurbanda kesilirse iyice süt sıkıntısı yaşarız” ifadelerini kullandı.

KİMSE NE YAPACAĞINI BİLMİYOR

Gümrük vergilerinin düştüğünü ve hayvan kesim fiyatlarının iki lira gerilediğini ifade eden Cetizli, “İşler durdu. Gümrük vergilerinin de düşmesiyle kimse ne yapacağını bilemiyor. Vatandaş ne yapacağını bilmiyor. Dişi düve kesimi de yasaklanırsa kimse kesecek kurbanlık bulamaz” diye konuştu. 

Son Güncelleme: 07.07.2017 10:50
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
<