banner359

Erkekler Kadar İddalılar

.

30 Aralık 2014 Salı 10:14 2014-12-30 10:22:15
Erkekler Kadar İddalılar
 Ağır meslek dallarında erkekler etkin görev alırken, son yıllar da bayanlar ‘Elinin hamuruyla erkek işine’ karışmaya başladılar. Son yıllara kadar hafif işler yapan bayanlar, artık erkeklerin işini de profesyonelce yapmaya başladılar. Dörtçelik Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Mobilya bölümünde eğitim gören 4 kız öğrenci, yaptıkları ile göz dolduruyorlar. CNC tezgahı, zımpara, kesim, ahşap kesim, bıçkı, planya, Yatar gibi kesim makinelerini ustaca kullanan bayan öğrenciler, erkek öğrencilerin işini elinden alıyor. Öğretmenlerinin verdiği görevleri başarı ile gerçekleştiren kız öğrenciler, mobilyanın merkezi İnegöl’ün mobilya sektörüne katkı sağlamak için çalışacaklarını ifade ettiler.
Dörtçelik Mesleki ve Teknik Anadolu lisesinin genellikle erkeklerin eğitim aldığı alanlara bayan öğrenciler de rağbet göstermeye başladı. Mobilya ve İç mekan Tasarım Alanının son sınıf öğrencileri olan kız öğrenciler, yaptıkları ile erkeklere taş çıkartıyor.
ERKEKLERİN YAPTIĞI İŞLERİ BİZ DE YAPIYORUZ
Mobilya alanı öğrencisi Aslıhan Yeni, “9. Sınıfta okurken bu bölüm aklımda yoktu. Konfeksiyon bölümündeki dikiş makinesinde bir erkeğin çalıştığını görünce, mobilya bölümünde testere ile kesim yapabileceğimi düşünerek bu bölümü seçtim. Mobilya sektörünün gelişimi konusunda sadece erkekler değil bayanların da olması gerekiyordu. Bende bu bölümü seçtim. Hoşuma gitti. Erkeklerin yaptığı işleri biz de yapıyoruz. Kesim yapabiliyoruz. Makineleri kullanıyoruz. Bu işi okulum da eğitimi tamamladıktan sonra yapacağım.” Dedi.
MAKİNALARLA ÇALIŞMAK ÇOK ZEVKLİ 
Mobilya alanı öğrencisi Tuğba Doğucu ise, “Ortaokulu bitirdiğim de Dörtçelik lisesini seçeceğimi söylediğim de ‘O okulda çok erkek var, erkeğin yapacağı bölümler var, yapamazsın’ demişlerdi. Benim ablam da buradan mezun oldu. Gerçi ablam konfeksiyon eğitimi aldı. Benim de konfeksiyona gitmemi istediler. Ama ben istemedim. Kendime güvenerek mobilya bölümünü seçtim. Makinalarla çalışmak çok zevkli. Bu bölümü bitirdikten sonra işsiz kalacağımı düşünmüyorum. Bütün makinaları kullanmasını biliyorum. Staj yaptığım işyerinde bana okulumu bitirdikten sonra gel işe başla dediler. Erkeklerin yapacağı işi her zaman bayanlar yapabilir.” Diye konuştu.
İNEGÖL MOBİLYASI DAHA İLERİYE GİDEBİLİR
İnegöl mobilyasının tasarımının daha da ilerilere gitmesi için bu eğitimi aldığını ifade eden Doğucu, “İnegöl mobilya tasarımları daha ileriye gidebilir. İnegöl mobilyası ile ünlü bir yer. Tasarımlar yapıyoruz. Tasarımlarımızla katkı sağlayabiliriz.” İfadelerini kullandı.
BİZ BU BÖLÜMÜ ÇOK SEVDİK
Mobilya alanı öğrencisi Işıl Bulut’da, “İtalya için nasılsa İnegöl içinde mobilya çok önemli. İnegöl mobilya sektörünü daha ilerilere taşımak biz öğrencilerin elinde olacak. Bunu nasıl erkekler yapıyorsa biz de yapabiliriz. Her şeyi erkekler yapacak diye bir şey yok. Kadınlar da çaba gösterirse erkekleri geçebilir. Bunun için müdürümüz ve öğretmenlerimiz bize büyük destek veriyor. Biz bu bölümü çok sevdik. Bizde kendimizi geliştirmek için çok çalışıyoruz.” dedi.
BABASININ YANINDA BU İŞİ ÖĞRENDİ
Mervenur Arslan’da, “Ortaokul da okurken, bıçkı işi yapan babamın yanına gidiyordum. Ona yardımcı oluyordum. Sonra bana makinaların nasıl çalıştığını gösterdiler. Zaman ilerledikçe makinalarda çalışmanın zevkli bir iş olduğunu anladım. Ortaokulu bitirdikten sonra Dörtçelik lisesinin mobilya bölümünü tercih ettim. Şu anda hiçte pişman değilim. Aksine çok mutluyum.” Dedi.
KIZ ÖĞRENCİLER TALEP ETMEYE BAŞLADI
Dörtçelik Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Müdürü Tayyip Ali Demir, “Geçmiş yıllarda okulumuza genelde erkek öğrenciler gelirken son yıllarda kız öğrencilerden de talep olmaktadır. Bin 903 öğrencimizin 73 tanesi kız öğrenciden oluşuyor. Mobilya bölümündeki kız öğrencilerimizin sayılarının artmasını temenni ediyoruz. İnegöl’ün mobilya merkezi olması sebebiyle 2014-2015 eğitim öğretim yılında, MÜSİAD, Belediye, İTSO, MODEF gibi kuruluşların başlattığı ‘Benim Geleceğim Mobilya’ projesi kapsamında mobilya bölümünü tercih eden öğrencilere karşılıksız burs verilmektedir. Velilerimizin bu konuda duyarlı olmasını bekliyoruz. Görüldüğü gibi mobilya imalatında kız-erkek ayrımı yoktur.” Dedi.

Son Güncelleme: 30.12.2014 10:22
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
<