Esnafa 2015'de 33 Milyon Kredi

01 Şubat 2016 Pazartesi 11:11 2016-02-01 11:14:18
Esnafa 2015'de 33 Milyon Kredi

 İnegöl Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifinin olağan mali kongresi önceki gün Mehter Düğün Salonunda gerçekleştirildi.

2015 yılında 615 ortağa 32 milyon 883 bin lira kredi verildiği açıklandı.

Kongreye, Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifleri Merkez Birliği (TESKOMB) Başkan Vekili, Marmara Bölge Birlik Başkanı Bahri Şarlı, İnegöl Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi Başkanı Orhan Tanhan ve yönetim kurulu üyeleri, oda, dernek ve kooperatif Başkanları ile kooperatif üyeleri katıldı.

615 ORTAĞA 32 MİLYON 883 BİN LİRA KREDİ

Saygı duruşu ve İstiklal marşının okunmasının ardından Divan heyetinin seçilmesiyle başlayan kongre de İnegöl Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi 2015 yılı çalışma raporunu okuyan Kooperatif Müdürü İbrahim Bedri Baykoz, “1953 yılında kurulmuş olan kooperatifimizin olağan genel kurulunu yapmak üzere toplanmış bulunuyoruz. 2015 yılında 615 ortağa 32 milyon 883 bin lira kredi verilmiş olup, yılsonu itibariyle kredi riskimiz 54 milyon 47 bin liradır. 2015 yılı sonu itibariyle takipteki alacağımız 1 milyon 166 bin 428 lira olup, takibin riske oranı yüzde 2,10, takibin sermayeye oranı ise yüzde 24,31 olarak gerçekleşmiştir. Mevcut ortak sayımız yılsonu itibariyle bin 675 olup, 2015 yılında kaydedilen ortak sayısı 274´dür. İki ortağımız ilişiği kesilerek, 55 ortağımız kendi isteği ile 10 ortağımızda vefat sebebiyle olmak üzere toplam 67 ortağımız 2015 yılında ortaklık vasfını kaybetmiştir. 2015 yılı içinde 8 ortağa ölüm halinde toplam 8 bin lira yardım yapılmıştır. Ölüm yardım aidatı alınmadan bin liralık ölüm halinde yardım uygulamasının devamını tasviplerinize arz ederiz. Borcunu ödeyemeyen ortaklara ise kooperatifimiz elinden gelen desteği vermiş ve imkanları ölçüsünde gerekli kolaylıklar sağlanmaya çalışılmıştır. Vadesi gelen ve vadesi geçmiş taksitler için cep telefonlarına mesaj çekilerek ve ortaklarımıza telefon edilerek ortaklarımızın taksitlerini ödemeleri yolunda gerekli ikazlar yapılmıştır. Buna rağmen tahsil edilemeyen kredi taksitleri hakkında mevzuat gereği kanuni takibata geçilmiştir. Huzurlarınızda kredi taksitlerini zamanında ödeyen ortaklarımıza yönetim kurulu olarak teşekkürü borç biliriz” dedi.

UCUZ FAİZLİ KREDİ

Devletin esnaf ve sanatkarların yükünü azaltmak, rejimin teminatını oluşturan bu kesime destek olabilmek amacıyla Halk Bankasının kooperatiflere uyguladığı yüzde 10 faizin yüzde 5´ini esnaf ve sanatkar adına hazineye bankanın ödediğini, diğer yarısını da esnaf ve sanatkarların ödediğini ifade eden Baykoz, “Hükümetimiz tarafından oluşan faiz farkları için bütçeye 750 milyon lira kondu. Ancak, bütçeye konulan bu rakamın normal şartlarda kooperatiflerimizin vereceği kefalete yetmeyeceği aşikardır. Halk Bankası yüzde 13-14´lerle piyasadan mevduat toplarken, kooperatiflerimiz kefaletiyle yüzde 10 faizle kredi vermeye devam etti. Ancak, aradaki yüzde 3-4´lük zararı karşılayamayacak ve banka ortaklarına hesap veremez duruma geldiğinde bu olaya bir çare bulunması zorunluluk arz etti. Halk Bankası, TESKOMB Başkanlık divanı ile masaya oturdu. TESKOMB´umuzun faizlerin yükselmesinin esnaf ve sanatkarlarımızın yükünü daha da fazla arttıracağı ve 2016 yılında ayrılan 750 milyonun yetmemesi nedeniyle 2016 yılında kooperatiflerimizin çok az esnaf ve sanatkara kefalet vermesi söz konusu olacaktı. TESKOMB´umuz bir noktaya kadar direndi. Yapılacak olan şey, Halk Bankasının yüzde 0,5 olarak aldığı banka komisyonunun yüzde 2´ye yükseltilerek bankanın kooperatifler aracılığıyla verilen bu krediden doğan zararını telafi etmeye çalıştı. Yüzde iki banka komisyonu 1 Ocak 2016 tarihinden itibaren kullanılacak kredilerde geçerlidir. Merkez Birliğimiz, Halk Bankası yetkililerinden faizlerin düşmesi halinde yüzde 2´ye yükseltilen banka komisyonunun aşağıya çekileceğinin sözünü de aldılar. Sıfır faizli kredi de devletimiz fedakarlık yaparken, Kooperatiflerimiz, Bölgemiz, Merkez Birliğimiz ile Halk Bankamızın fedakarlık yapması gerekti. Onlarda esnaf ve sanatkarlarımız için gereken fedakarlığı yaptı. Devletimiz sıfır faizli krediler için bütçeye 200 milyon lira para koydu. 30 bin liralık kredi için kamuoyunda yanlış anlaşılmalar var. Bu kredi hibe değil, kooperatifin yönetim kurulu yapılan istihbarata ve verilen teminatlara göre değerlendirme yapmaktadır. 30 bin liralık sıfır faizli krediden, ortaklık payı olmayandan, 100 lira ortaklık payı, yüzde 1 bloke sermaye, bir yıl için 250 lira masraf karşılığı ve bir yıl için 250 lira banka komisyonu kesilecektir. Esnaf ve sanatkarlarımızın ucuz faizli krediden faydalanmasını sağlamak adına desteklerini esirgemeyen Başbakanımıza, hükümetimize, Bursa Milletvekilimiz, hemşerimiz Hüseyin Şahin´e, Halkbank yetkililerine, Genel Başkanımıza, Genel Başkan Vekilimiz, Bölge Birliği Başkanımız sayın Bahri Şarlı´ya verdikleri mücadelelerden ve emeklerden dolayı tüm ortaklarımız adına minnet ve şükranlarımızı sunar çok teşekkür ederiz” diye konuştu.

KOOPERATİFE SAHİP ÇIKABİLİRSEK DAHA GÜÇLÜ OLACAKTIR

Çalışma raporunun ibra edilmesinin ardından söz alan İnegöl Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi Başkanı Orhan Tanhan, “2015 yılında yapmış olduğumuz çalışmalardan dolayı bizleri beraat ettirdiniz. Ancak şu var, biz buradaki katılımın daha fazla olmasını isterdik. Tüm ortaklarımızın burada olmasını isterdik. Biz kooperatife sahip çıkabilirsek herhalde kooperatif daha güçlü olacaktır. Önemli olan burada sizlerin sahip çıkmanızdır. Sizlere çok teşekkür ediyorum. İnşallah seneye eksiksiz, daha güzel bir kongre yaparız, daha isabetli kararlar alırız. Allah işlerinizi rast getirsin” dedi.

KAŞIMIZA GÖZÜMÜZE BAKIP PARALARI GÖNDERMİYOR

Kooperatifin 365 gün kesintisiz hizmet verdiğini belirten TESKOMB Genel Başkan Vekili ve Marmara Bölge Birliği Başkanı Bahri Şarlı ise, “Genel kurullarımız bizim düğünlerimizdir, en mutlu olduğumuz günlerdir, bir ve beraber olduğumuz günlerdir. Başkanda böyle günlerde herkesi beklemekte haklı. Kooperatif 61 yılda 42 milyon 814 bin kredi kullandırmışken, 2015 yılı sonunda 54 milyon 47 bin TL olmuş. Bir yıl içerisinde yüzde 26 büyümüş. 61 yılda alınan kredinin yüzde 26´sını bir senede almış. Bunlar kendiliğinden olmuyor. Halk Bankası bizim kaşımıza gözümüze bakıp paralarını göndermiyor. Aldığımız parayı güzel dağıttıysak, o zaten geri geliyor. Hak edene hak ettiği kadar verdiysek, o paralar geri dönüyor. İnegöl Kooperatifi dağıttığı 100 lira kredinin yüzde 97,84´ünü tahsil etmiş. Yani yüzde 2 gibi bir sayı tahsil edememiş. Piyasa şartlarında bu kadar olması da normaldir” diye konuştu.

ALLAH BELALARINI VERSİN

Türkiye´deki mevcut şartları herkesin bildiğini ifade eden Şarlı, “Esnaf ve sanatkârın durumunun iyi olduğunu söylememiz mümkün değil. Dönüp de Doğu ve Güneydoğudaki esnaf arkadaşlarımızın durumuna bakınca, hamd olsun diyoruz. Oradaki arkadaşlarımız kepenklerini açamıyorlar. Çocuğu okula gidemiyor, hanımı ekmek almaya gidemiyor, kendisi kepenk açamıyor. Neyle alışveriş yapacak da borcunu ödeyecek. Üstelik can güvenliği yok. İnegöl huzurlu bir ilçe, Bursa huzurlu bir kent. Bunlara baktıkça halimize şükrediyoruz. İnşallah o arkadaşlarımızda en kısa sürede huzur ve sükûna kavuşurlar. Hükümetimizin terörü bitirme konusundaki kararlılığına esnaf teşkilatları olarak sonuna kadar destek veriyoruz. Bu ülkenin menfaati için taş taş üstüne koyandan Allah razı olsun ama bu ülkenin birliğini, dirliğini, kardeşliğini bozmaya çalışanların da Allah belasını versin” ifadelerini kullandı.

KREDİ MİKTARI 120 MİLYONDAN 15,5 MİLYARA ÇIKTI

Kredilerin faizlerinin yarısının hükümet tarafından hazineye yatırıldığını belirten Şarlı, “Siz yüzde 5 ile kredi alıyorsunuz ama faizler normalde yüzde 10. Yüzde 5´ini hükümet ödediği için size yüzde 5 yansıyor. Sadece 2016 yılı için esnaf ve sanatkârın kullanacağı kredi için hükümetin bütçeye koyduğu faiz farkı 750 milyon TL. Yılbaşından itibaren 30 bin TL´lik sıfır faizli kredi hükümet tarafından hayata geçirildi. Bunun için de 200 milyon TL koydu. Bu da demek oluyor ki hükümetimiz faiz farkı için 950 milyon TL parayı ortaya koydu. Bu paralar kolay değil. 12-13 yıl evvel Türkiye´deki tüm kooperatiflerin kullandığı kredi miktarı 120 milyondu. 2015 sonunda bu rakam 15,5 milyara çıktı. 120 milyon nerede 15,5 milyar nerede. Faizlerin nereden nereye geldiğini biliyoruz. Limitlerin 5 binden 150 bin liraya çıktığını biliyoruz. Bunu bütün kooperatifler kullandıramıyor. Kooperatifimiz başarılı bir kooperatif olduğu için sizlere 150 bin TL´ye kadar kredi verebiliyor. Eğer takip yükselse bu rakam 100´e inecek. Takip biraz daha yükselse 75´e, biraz daha yükselse para vermiyor. Başarıya göre, yönetimin başarısı, ortağın başarısı yine ortaya mükâfat olarak geri dönüyor. Bu sistemi Türkiye´ye ben getirdim. Avrupa Kooperatifler Birliği´nde de ülkemizi temsil ediyorum. Oradaki sistemi buraya getirdik. Çalışan yönetim, ortaklık vecibelerini yerine getiren kooperatif ortaklarımız mükâfat alsın istedik. Bu sistemi Halk Bankası Genel Müdürlüğüne kabul ettirdik. Çalışan ile çalışmayan arasındaki fark ortaya çıktı” şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından mali kongre son buldu.

Son Güncelleme: 01.02.2016 11:14
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
<