banner359

Esnafların sorunları masaya yatırıldı

13 Ocak 2016 Çarşamba 13:51 2016-01-13 13:55:46
Esnafların sorunları masaya yatırıldı

 Bursa Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (BESOB) tarafından, İnegöl´deki esnafların günümüze kadar gelen 24 sorununun görüşüldüğü Çalıştay gerçekleştirildi.

İnegöl Esnaf Sarayı çok amaçlı salonunda düzenlenen toplantıya Kaymakam Ali Akça, Belediye Başkanı Alinur Aktaş, Bursa İl Ticaret Müdürü Zübeyir Tokgöz, BESOB Başkanı Arif Tak ile İnegöl´deki Esnaf Odalarının Başkanları ile yönetim kurulu üyeleri katıldı. Toplantının açılış konuşmasını yapan BESOB Başkanı Arif Tak, esnafların öncelikli 24 sorunu olduğunu açıkladı.

4 YIL BOYUNCA TÜRKİYE´DE SEÇİM YOK

Bursa Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği Başkanı Arif Tak, “2015 yılı içerisinde önemli seçimler geçirdik. Seçimlerle Türkiye´de siyasi istikrar sağlandı ve önümüz açıldı. Buna en çok esnaf ve sanatkârlar sevinmiştir. Nüfusun yüzde 25´leri bizim esnaf ve sanatkârlar ile ailelerine ait görünüyor. Bu kesimin rahat şekilde ayakta durabilmesi için bütün gayretleri göstermeliyiz. Sayın Başbakanımıza teşekkür ediyorum, esnaf ve sanatkârın sorunlarını çok güzel kavramış ve çok güzel irdeliyor. Bu konularda güzel çalışmalar yapıyor. Bu çalışmalarla esnaf ve sanatkârın önü açılacaktır. Dört yıl boyunca Türkiye´de seçim yok. Teşkilat olarak seçimlerimiz 2018´de yapılacak. 4 yıl bizim için önemli bir zaman. Bu zamanı durmadan çalışarak değerlendirmeliyiz. Sayın Gümrük ve Ticaret Bakanımız, Türkiye´de bazı illeri tespit etti ve bunların başında Bursa geliyor. Bu illerde toplantılar yapılacak. Biz de çalıştay yapmak istedik. Bu çalıştayda oda Başkanlarımızı, yöneticilerimizi dinleyelim, değişik kesimlerden fikir ve bilgiler alıp rapor hazırlayalım istedik. Dört odanın altında odası olan ilçelerimizi merkeze çağırıp toplantılar yaptık. Merkezle birlikte toplam dört toplantımız gerçekleştirildi. Karacabey ve Mustafakemalpaşa´ya kendimiz gittik. Bugünkü toplantı son toplantımız oluyor. Oralarda notlar alındı ve değişik çalışmalar rapor haline getirilecek. Gümrük ve Ticaret Bakanımız Mart ayı içerisinde Bursa´yı ziyaret ederek esnaf ve sanatkârları dinleyecekler. Sorunlar ve çözüm yolları hakkında rapor hazırlayıp, kendisine sunum yapmak istiyoruz. Son toplantı İnegöl´de yapılıyor. Müzakerelerde bulunduk. Esnaf ve sanatkârların sorunlarını 24 maddede topladık. Esnaf ve sanatkârsız hiçbir şey olmuyor. Kimseye yük olmadan kendini geçindiriyor, vergi üretiyor, istihdam oluşturuyor, katma değer sağlıyor, ihracat noktasında çalışmalar, üretimler yapılıyor, memlekete hizmet sunmaya çalışılıyor. Bunlar gözden geçirilip notlar alındıktan sonra 4 yıl içerisinde bu sorunların kesinlikle çözülmesi noktasında bir inancım var. Üst kuruluşumuz olan konfederasyonumuz da bu işin içerisinde olacak. Üç tane Bakanımız var. Bu dönemde Bursa çok güzel hizmetler alacak” dedi.

EĞİTİM OLMAZSA YAPAMIYORUZ

Esnaf ve sanatkârların eğitimi konusundaki sorununu da dile getiren Tak, “Eğitime çok önem veriyoruz. Türkiye´de esnaf ve sanatkârlara en güzel eğitim veren kurum BESOB´tur. Başka bir yerde böyle hizmet bulamazsınız. Eğitim olmazsa yapamıyoruz. Eğitim her zaman şarttır. Bahattin Başkanımız Şoförler Odası olarak çok güzel eğitim verdirttiler. Kendilerine teşekkür ediyorum. Şoförler Odaları olarak 15 bin kişiyi eğittik. Diğer odalarımız bu eğitime henüz giremediler, girmek mecburiyetindeyiz. Eğitimi olan kişinin her şeyi daha iyi oluyor. Burada 11 odamız var, 3 bine yakın esnaf ve sanatkârımız var. Bu insanların eğitimlerini vermek durumundayız. Giderleri biz karşılıyoruz. Yeter ki eğitim verin. Yabancı dil bilinmesi çok daha faydalı olur. Yabancı dil dâhil bu eğitimleri hep beraber yapacağız” diye konuştu.

ÇOK ORTAKLI İŞİ SEVMİYORUZ

Çok ortaklı işyeri kurma sorununa da dikkat çeken Tak, “Toplum olarak çok ortaklı çalışmayı sevmiyoruz, o kültürümüz yok. Ortaklığı çok seviyorum ama ne kadar ortaklık yaptıysam tam muvaffak olamadım. Dolayısıyla buna alışmamız lazım. Ayakta duracağım dersin, ayakta durursun ama bir gün bir sıkıntı olur, duramayacak hale gelirsin. Onun için bunu sağlamak durumundayız. Büyük rakamlar bir araya gelerek çok ortaklı işyerlerinin çalışmasını yaparak bu kültüre sahip olalım. Bunu sağlayabilirsek hepiniz çok önemli kurumlar haline gelirsiniz” ifadelerini kullandı.

SANAYİ SİTELERİNİN DEVLET TARAFINDAN YAPILMASI

Tak konuşmasını şöyle sürdürdü; “İnegöl´de OSB´ler var, sanayi siteleri var fakat kooperatif kanadıyla yapılan sanayi siteleri uzun zaman alıyor ve önemli masraflar meydana geliyor. Sanayi sitelerini devlet yaparsa hem daha çabuk olur hem daha hesaplı olur hem de kimsenin sıkıntısı olmaz. Bunu Bursa´da yapıyoruz ama sanayi sitesiyle ilgili zaman kaybettik. En az 5 yıl bize bildik kuruluşlar zaman kaybettirdiler, itiraz ettiler, 9´un üzerinde mahkemeye giderek kazandık. Bundan sonra kooperatiflerin sanayi sitesi yapmasına gerek yok, bu işleri tamamen devlet üstlensin. Bu siteleri 14-15 yıllık vadeyle yapıyorlar. Seçenekler sunuyorlar. Çok rahat bir duruma düşüyorsunuz.”

SİGORTA PRİMLERİ FAZLA

Vergi konusunda şikayetin olmadığına dikkat çeken Tak, “Bir hayat standardı vardı, kazansan da kazanmasan da, zarar da etsen bu parayı ödüyordun. Bu standart 2001´de kaldırılmıştı, 2004´te tekrar gündeme geldi ve müdahalede bulunduk. Sayın Faruk Çelik o zaman Grup Başkan Vekiliydi, kendisine anlattık ve müdahalesini yaptı. Bir daha gündeme gelmeyecek dediler, 12 senede bir daha gündeme gelmedi. Bu konuda ağlaşmamıza gerek yok, kazanıyorsan, veriyorsun. Bizim şikâyetimiz vergi kalemlerinin fazlalığı. 27 türlü vergi ödüyoruz. Bu kalemler azaltılırsa daha rahat duruma geliriz. Burada şikâyetimiz var. Primler fazla, azaltılması şart. Peşin ödeyenlerden 5 puan aşağı düşüyorlar. Ama yeterli değil. Sigorta primlerinin kesinlikle aşağıya çekilmesi lazım. Belki böyle kayıp-kaçak da önlenmiş olur. Bizde devletin zengin olmasını arzu ediyoruz. Devletin parası olmazsa emekli para alamaz, sağlık hizmeti alamazsınız, eğitim yapamazsınız. Hepsi birbirine bağlı. Devlete katkı sağlamak durumundayız ama biraz daha insaflı olunması lazım. Bursa´da 18 tane Şoförler Odası var. Onların eğitimlerini ayrı tuttuk. Hakikatten çok büyük sıkıntıları var. Ulaşım konusunda Bursa´da sıkıntılı, İnegöl´de sıkıntılı. Bunların çözümü noktasında neler yapılabileceğini önümüzdeki günlerde göreceğiz” şeklinde konuştu.

ESNAF VE SANATKÂRLARA İHRACAT DESTEĞİ

Esnaf ve sanatkârlara ihracat desteği konusunu da açıklayan Arif Tak, “İnegöl, Bursa´nın en büyük ilçesi ve en büyük ihracatı yapan bölgesidir. Mobilya ihracatı burada revaçta. İhracat yapan kişilerin bilgilendirilmesi, maddi katkı sağlanması, manevi olarak desteklenmesi şarttır. Devlet katkısı sağlayarak bilgilendirilmelerde bulunulacaktır. Formalitelerin kısaltılması sorunu var. Sayın Cumhurbaşkanımız Başbakan iken bu formalitelerden çok şikâyetçiydi. Ufak tefek formaliteler çok zaman alıyor. O zaman bunlar söylenmişti ama bugüne kadar netice alınmadı. Bunlar yeniden gözden geçirilerek, yeni hükümet döneminde formalitelerin kısaltılmasını istiyoruz. KOBİ´lerin kredilere ulaşımının sağlanması sorunu da var tabi. Bir üyemiz borcunu, faturasını, kredisini ödeyemiyor ve kırmızı kalemi yiyor. Bu kişi kimseye güven sağlayamıyor. Sicil affı çıksın diye söyleniyor. Zaman zaman çıktı ama kimseye bir faydası yok. Gündeme dahi gelmesine gerek yok. Hükümet sicil affı çıkarıyor ama bankalar özerk. Sistemden bakıyorlar, çizilmişse para vermiyorlar. Bu konuda KOBİ´lerin kredilere ulaşmasının sağlanması gerekiyor. Odalara kendi üyelerinin ikinci sınıf defter tutma yetkisi verilmesine gelince. Bu çalışma odalarla ilgili değil. Tamamen esnaf ve sanatkârlarla ilgilidir. Bir aylık defterin fiyatı 125 lira. 125 lira ayda vereceksiniz. Aylık defter tutma ücreti basit usulde şuan 20-25 lira. Bu imkânı bize verirlerse bir muhasebe bölümü açıp orada herkesin defterlerini bir noktada tutturacağız. O zaman ne olacak? Çok daha uygun fiyata tutulacak. Bu işi bize verseler biz tutacak değiliz. Muhasebecilerden yardım isteyeceğiz. Burada 125 lira yerine 30-50 lira gibi fiyatlara tutulacak. Bu konunun üzerinde duracağız. Kayıt dışı çalışmalara engel olunması ve kayda alınması konusu var. Bursa´da 26 bin 597 kişi kayıtsız. Bu çok büyük bir rakam ama doğru. Maliyeye kayıt olunduğu anda muhasebeciler ‘Boş verin odaları, gidin işinize bakın´ diyorlar. Bu rakamlar bize ulaştı ve bu kişileri 2016 yılının ilk aylarında kayıt yapmak mecburiyetinde bırakacağız. Kaydolmazlarsa ceza yiyecekler. Kayıt dışılık vergide, sosyal güvenlikte de var. Devlet bizim, yanında olmak durumundayız. Mesleki eğitim yasası… 3308 sayılı meslek eğitim yasasında 4 yıl çıraklık 5 yıl kalfalık dönemi var. Bu rakam çok zaman alıyor. Usta olana kadar 9 yıl geçiyor. Yönlendirme olmazsa 4+4+4 sisteminde 6 yaşında başlasan 18 yaşında ancak ilkokul, ortaokul ve liseyi bitiriyor. 18´den önce yönlendirme yapmazsanız 18´den sonra çıraklık yapmıyorlar, çırak bulamıyoruz. Bu müddetin azaltılması gerekiyor. Bunu Ankara´da görüştük. Orada 2+2 olması konusunda mutabakat sağladık. 4 yıl içerisinde bir insan hangi mesleği öğrenmek istiyorsa öğrenebilir. Bunun çalışması Milli Eğitim Bakanlığı´nda devam ediyor. İnşallah görüşmeler bizim lehimizde sonuçlanacak” diye konuştu.

YARDIMLAŞMA SANDIKLARININ KURULMASI

Yardımlaşma sandıklarının kurulması gerektiğinin altını çizen Tak, “Sosyal güvenlik kurumlarının tek şemsiye altında birleşmesini yıllardır söyledik. Her toplantıda bunu gündeme getirdik. SSK, BAĞ-KUR, Emekli Sandığı´nın birleşmesini hep istedik ve çok iyi anlayıp bunları birleştirdiler. Bursa´ya bir gidin, ne kadar hürmetle karşılanacaksınız görün. Nerede ne işin varsa götürüp yaptırırlar ve güle güle geri gönderirler. Tek kurum haline geldi ve bu hizmetler devam ediyor. Şimdi de diyoruz ki yardımlaşma sandıkları kurulmalı. Yangın oluyor, sel oluyor, iflas ediyor, kaza geçiriyor, hastası oluyor ve perişan duruma düşüyor. Bu insanlara yardım yapabilmek için yardımlaşma sandıkları kurulması gerekiyor. Cüzi rakamlarla oraya bir kaynak sağlanabilir ve sonrasında sıkıntı yaşayan esnaf ve sanatkârlara yardımlar yapılabilir. İnegöl´de yangında 37 tane dükkân yanmıştı ve biz onlara yardımcı olamadık. Senette bunun adı olmadığı için yardımda bulunamadık. Bu konuda en uygun yol yardımlaşma sandıklarıdır. Bunu milletvekillerimize teferruatlı şekilde anlatacağız. Kamu kurumlarının esnaf ve sanatkârlarla rekabet yapmaması gerekiyor. Bunu belediyelerde çok yaşıyoruz. Her il öyle. Sosyal faaliyet namı altında kurumlar kuruluyor. Bir şey diyemiyoruz çünkü yasal. Çay da ekmek de köfte de kebap da satıyor. Bu konuda bir tedbir alınmalı. Esnaf ve sanatkârın yapılacağı işlere biraz daha uzak kalsınlar. Yapmasınlar demiyoruz ama esnaf ve sanatkârı sıkıntıya sokacak yere gelmesinler” dedi.

UYGULANAN CEZALARIN HAFİFLETİLMESİ

Cezaların hafifletilmesi gerektiğini ifade eden Tak, “Bursa´da bunları çok görüyoruz. Geri dönüşümcüler denetim geçirdiler, 28 kişiye 45´er bin TL ceza kesildi. Büyük şirketlere 190 bin TL´ye kadar cezalar kesilebiliyor. Bunu Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü kesiyor. Cezalarda haklılık payı var ama bu paralar insanları mahvediyor. Onun için makul seviyeye çekilmesi lazım. 3-5 bin dersin ama 10´dan yukarı çıkınca o insan devletine, milletine küsüyor. 140 tane fırın 11 bin 800´re lira para cezası yediler. Bir kısmında tuz oranı biraz fazla çıkmış, bir kısmında ruhsatsız yerlerde ekler yapmışlar. Bu rakamların ödenmesi zor bir mesele. Bu gözden geçirilmeli” diye konuştu.

Bayan üyelere muafiyetin getirilmesinin de gerektiğini ileten Arif Tak, “90 bin civarında üyeye sahip bir Birliğiz. Bunların içerisinde bayan üyeler yüzde 18. Önemli bir rakam. Bu bayan üyeler devamlı çağırılıyorlar. İyi bir çalışma gösteriyorlar ve girdikleri işyerlerinde bereket geliyor, saygı, sevgi ve hürmet geliyor. Bayan üyelerin çoğalmasını çok istiyorum ama onlara bir ayrıcalık yapılması şarttır. Sayın Başbakanımız bu konuda vergiden 3 yıl muaf tutabiliriz şeklinde bir açıklamada bulunmuştu. Bunu biraz daha yükseltebiliriz. Kredi konusu da olabilir. Bayan üyelerin teşvik edilmesi ve imkân sağlanmasını arzu ediyoruz. Kaybolmaya yüz tutmuş meslekler için projelerinin olduğunu açıklayan Tak, “Bu meslekler için birer tane dükkan yapalım. Onlar imalatlarını yapsınlar. Orada hediyelik eşya şeklinde bile satılabilir. Edirne´de süpürgecilik var. KOSGEB desteklerine ulaşamıyoruz. Bu konuda çalışmalarımızı sergileyeceğiz. Çalışanların tazminatlarının fonda biriktirilmesi konusu var. Bakanımız Faruk Çelik bunu ele aldılar. Şubat ayında meclise yasa teklifi olarak gelecek. Bir fon kurulacak. İşsizlik fonunun kurulalı 10 yıl oldu. Bu fonda 140 milyar lira para birikmiş. Bu fon kurulsa emin olun hiç haberiniz yokmuş gibi ödenecek. Aylık primlere ilave olacak. İnsanlar biriken parasını istediği zaman alabilecek. Herkese yarayan bir noktaya gelecek. Orada biriken para faiz getirecek, kazandıracak. İnsan emekli olurken fondan fazla para alacak. Bu konuda ısrarcıyız. İşyeri ruhsatlarının birlikler tarafından verilmesi konusu var. Odalar birliğinin yıllık bütçesi 11 milyon. Aidatlardan gelen rakam 4 milyon 200 bin lira. 2015 yılının içinde 8 bin 86 kişi bize kayıtlı oldu. Nace kodları sorunu da var. Bu konuda büyük sıkıntılar çekiyoruz. Bu kodları odalarımızla ilgili yapacağımız çalışmalarda yeniden gündeme getireceğiz.” İfadelerini kullandı.

BU NE PERHİZ BU NE LAHANA TURŞUSU

Belediye Başkanı Alinur Aktaş ise, “Nasıl olsa bir şeyler söylüyoruz kanaati içinde olmamak lazım. İstişare etmek lazım. Devamlı şikayetçi tavır içerisinde olmak veya böyle gelmiş böyle gider mantığı içerisinde olmakta çok sağlıklı bir çözüm değil. Bana göre fikir üretmek lazım. 24 adet sorunun yer aldığı maddeler var. Demirciler ve Mobilyacılar Odaları ile konuyu görüştük. Yeni sanayi siteleri açılmasıyla alakalı neler yapabiliriz noktasında görüşme yaptık. Mobilyacılarla alakalı şöyle bir kolaylık var; 2. Etapta biraz daha dükkanlar oluşturabilir miyiz? diye bunu konuşuyoruz. Küçük Sanayi sitesi ve metal işleri bölümünde de böyle bir beklenti var. Metal işlerinde pasta üreten adamda var. Bu ne perhiz, bu ne lahana turşusu. Dere ötesindeki ahşap sanayi sitemiz maşallah fabrikalara dönüştü. 100 kişinin çalıştığı fabrikalar var. Bu nasıl sanayi sitesi? 4-5 bin metrekarelik işyerlerine sahip sanayi sitesi mi olur. Bunu da konuşup bir karara bağlamak lazım. Kaldırım işgallerine de müsaade etmiyoruz. Ondan sonra da millet kızıyor. Bu düzenlemeleri yapmamız lazım. Amacımız kimsenin canını incitmek değil. Şunu da anlamıyorum, Tarım Kredi Kooperatifleri kömür satıyor. Alakasız bir şey. Bu ve benzeri konuların üzerine gidilirse iyi olacak. Bizde elimizden geleni yapmaya hazırız” dedi.

ESNAF VE SANATKARLARIMIZ BU TOPLUMUN ANA OMURGALARINDAN BİR TANESİDİR

Kaymakam Ali Akça´da, “Esnaflarımız, sanatkarlarımız bu toplumun ana omurgalarından bir tanesidir. Nüfusumuzun yüzde 28´inin esnaf ve sanatkarlarla alakalı yapı oluşturduğunu öğrendim. Diğer ana omurgalardan bir tanesi de işçilerimiz, işverenlerimiz, memurlarımız, çalışanlarımız. Bütün bunlar bu toplumun ana akslarındandır. Dolayısıyla bu topluluklarında bu tip yapılanmalar eliyle kendi hayatiyetlerini devam ettirecek istemlerde bulunması da gayet normaldir. Bu maddelere belki birkaç ilave daha yapılabilir. İnegöl açısından şanslıyız. Bursa´nın geneli taranmış. En son İnegöl´de de toplantı da biz bir nevi sonuç bildirgesini dinlemiş gibi olduk. Taleplerin çoğunluğu hükümeti ilgilendiriyor. Bursa´ya gelecek değerli bir Bakana aşılması arzu edilen problemleri sunacaksınız. Bir kısmı belediyeleri ilgilendiriyor. Bizi ilgilendiren eğitim bölümü de var. Netice de amacımız topluma hizmettir. Topluma hizmet ederken hem maddi hem de kültürel değer üretmektir. Bu değeri de insanlarla paylaşmaktır” dedi.

AKÇA´DAN GÜNEYDOĞU DEĞERLENDİRMESİ

Ülkenin son dönemde yaşadığı sıkıntılara değinen Akça, “Ülkemiz gerçekten bu konuda son zamanlarda yaşadığımız bir takım sıkıntılarla beraber bazı zorluklar içerisine giriyor. Doğuya, Güneydoğuya bakıyoruz, insanlar orada şiddeti bir araç olarak kullanmayı bir hak olarak görüyorlar. Allah onlara akıl versin. Mesele, maddi ve manevi refah üretmenin peşinde olmamız. Görüyoruz vatanın ne kadar önemli olduğunu, haberleri izlediğimizde vatansız kalan insanların ne tür dramlarla karşılaştıklarını görüyoruz. Zulüm gören insanlar daha rahat yaşayabilmek için farklı yerlere gitmeye çalışıyorlar. Çünkü vatanları ateş altında. Biz bu vatan için üzerimize düşen neyse onu yapmaya hazır olduğumuzu, bu anlamda esnaflarımızın da bu anlayışı zaten en iyi taşıdığınıza inanıyorum. İnşallah esnafların çözümlemeyi amaçladığı problemler en güzel şekilde karşılık görür” ifadelerini kullandı.

Son Güncelleme: 13.01.2016 13:55
Anahtar Kelimeler:
InegölHaber
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
<