banner359

Geri dönüşüm çöpü getiren öğrencilere alışveriş fişi

06 Şubat 2019 Çarşamba 13:17 2019-02-06 16:19:09
Geri dönüşüm çöpü getiren öğrencilere alışveriş fişi

BALYOZ geri dönüşüm firması tarafından İstaş-Kentaş ortaokulunun bahçesine konulan konteynıra geri dönüşüm malzemeleri getiren öğrenciler, çöpler karşılığında kantinden alışveriş yapıyorlar. Okulun bahçesine kurulan konteynıra geri dönüşüm çöpleri bırakan öğrenciler, verilen fişle okulun kantininden alışveriş yapacak. Öğrenciler projenin başlamasıyla beraber konteynırı dakikalar içinde geri dönüşüm çöpü ile doldurdular.

Projeyle ilgili açıklama yapan Geri dönüşüm firması sahibi Serdal Özkan, “Geri dönüşüm konteynırın Amacı : kağıt atıkları, plastik atıklar , cam ve kutu atıklar ile kullanılmış evsel atık yağların toplanarak tekrar işlenmesini sağlamaktır. Aynı zamanda personel bulundurma zorunluluğu olması hasebiyle hem doğayı koruyan , aile bütçesine katkı sağlayan , istihdam ile aynı zamanda ekonomiye katkı sağlamanın yani sıra hammadde de cari açığı azaltarak ithalatı düşürmede katkısı olacağını düşündüğümüz çok kapsamlı bir Geri Dönüşüm Konteynırıdır. Geri Dönüşüm Konteynır 6 bölümden oluşmaktadır. Personel bölümü : giriş kapısı iki bölümden oluşmaktadır.Üst kısım olan kapı, Üst tarafa acılan amortisör sistemi ve merkezi kilit’e ( merkezi kilit aynı seri numara tek anahtar ile bütün kilitleri açmaktık ) sahip güneş ve yağmurdan personelin etkilenmemesi için koruma görevi sağlamaktır. Kapı alt girişi , manüel kilit sistemine sahip yarım kapı görevi görmekte olup elektronik barkodlu terazinin konulması için kapı iç tarafına katlanıp sabitlenme özelliğine sahip, tartı bulundurma görevi için sehpa görevi görmektedir. Personel bölümünün En önemli Amacı ise, personel istihdam edilmesi için yer sağlamaktır . Personel bölümünün diğer amacı Personelin gelen atıkları görerek ve tartarak ilgili geri dönüşüm bölümüne aktarılmasını sağlamaktır. Atıkların geri atık fabrikalarına gönderilmesini sağlamak ve gelen toplam atıkları cinsine göre raporlanması ve hava şartlarından personelin etkilenmemesi için muhafaza özeliği sağlamaktır.Atık pil bölümü : 50x50x45 ebatlarında kutu şeklinde olup üstü personelin rahat edebilmesi için sünger ve üstü kumaş ile kaplanmıştır. Konulduğu yer personel bölümüdür. Kâğıt atık bölümü , kapasite 3m3 tür. Personel bölümünde , 30cmx40cm ebatlarında depoya atık atma kapağı bulunmaktadır. Depo içerisinde herhangi koku olması halinde havalandırma fanı ve ışıklandırma sistemi bulunmaktadır.Geri Dönüşüm Konteynır arka tarafında atıkların, atık aracına rahat yüklenebilmesi için dışarı acılan merkezi kilide sahip kapak bulunmaktadır. Plastik atık bölümü , kapasite 3m3 tür. . Personel bölümünde , 30cmx40cm ebatlarında depoya atık atma kapağı bulunmaktadır. Depo içerisinde herhangi koku olması halinde havalandırma fanı ve ışıklandırma sistemi bulunmaktadır.Geri Dönüşüm Konteynır arka tarafında atıkların, atık aracına rahat yüklenebilmesi için dışarı acılan merkezi kilide sahip kapak,bulunmaktadır. Cam ve kutu atık bölümü, kapasite 1 metreküptür. Personel bölümünde , 30cmx30cm ebatlarında depoya atık atma kapağı bulunmaktadır. Depo içerisinde herhangi koku olması halinde havalandırma fanı ve ışıklandırma sistemi bulunmaktadır. Geri Dönüşüm Konteynır arka tarafında atıkların, atık aracına rahat yüklenebilmesi için dışarı acılan merkezi kilide sahip kapak bulunmaktadır.” Dedi.
Özkan konuşmasını şöyle sürdürdü; “Evsel yağ atık bölümü, depo 100 litre kapasitede olup ( ihtiyaç halinde kapasite çoğaltılabilir) vana sistemine sahip depo kapağı personel bölümünde olup, Atık yağ deposu cam ve kutu atık bölümünün alt kısmına yerleştirilmiştir . Depo dolduğunda boşaltım kapağı depo üstünde bulunmaktadır. Bu konteynır BİODİZEL tesislerin oluşması için altyapı görevi görmektedir. Geri Dönüşüm Konteynır, atıkları vatandaştan para ile toplama amaçlı olup aile bütçesine katkı sağlamak, anlaşma yapan mağazalar ve alış veriş merkezlerinde kullanılmak üzere vatandaşa barkodlu tartım fişi verilmek suretiyle, anlaşma yapılan Okullar ve 200m2 üzeri olan mağazalarda kullanılması amaçlanmaktadır. Bu projede geri dönüşüm teşviği ile direk kayağında, öğrenci ve vatandaşa bilinçli çevre alışkanlığı kazandırmaktır. Aynı zaman da Okullar için ek gelir kaynağı ve mağazaların da istihdam teşvikinde katkıda bulunmasını ve oluşan aile bütçesi ile alışverişte hareketliliği sağlamaktadır. Bu projenin patent başvuruları ile noterden tasdik taahhütnamesi tarafımca yapılmıştır.”.
ÇEVREYE DUYARLI PROJELER ÜRETİYORUZ
İstaş-Kentaş Ortakolu Müdürü Orhan Erdoğan ise, “Ülkemizde sıfır atık projesi kapsamında çalışmalar yürütülüyor. Biz de okul olarak yıllardır çevreye duyarlı projeler üretiyoruz. Ekonomiye kazandırılabilecek, cam, şişe, sıvı atık, kağıtları okulumuzda toplayacağız. İnşallah bu geri dönüşüm projesiyle örnek olacağız” dedi.
Kağıt toplayıp gelen öğrenci Talha Şahin, “Kağıt topladım geldim. Bunları teslim edeceğim. Karşılığında kantinden alışveriş yapacağım. Harçlığımı kazanıyorum” dedi.
Öğrenci Nüsra Akgün ise, “Geri dönüşümü olan çöpleri getireceğiz. Karşılığında kantinden alışveriş yapacağımız bileti alacağız.” Dedi.

Son Güncelleme: 06.02.2019 16:19
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
<