''Hazırlık yapmamiz lazım''

15 Temmuz 2020 Çarşamba 21:41 2020-07-16 10:45:52
''Hazırlık yapmamiz lazım''

Jeoloji Mühendisleri Odası Güney Marmara Şube Başkanı Engin Er, İnegöl’de oda üyeleriyle bir araya gelerek Marmara olacak 7.6 şiddetinde depremin tehlikelerinden bahsetti. Er, Marmara denizi Silivri yakınlarındaki 7’nin üzerindeki depremle birlikte oluşacak Tsunami’nin Bursa’ya zarar verebileceğini kaydetti. Er ayrıca İnegöl için de zeminin de sıkıntı olduğunu, binaların daha sağlam yapılmasi gerektiğine işaret etti.
Jeoloji Mühendisleri Odası Güney Marmara Şube Başkanı Engin Er, Jeoloji Mühendisleri Odası Güney Marmara Şubesi Yönetim Kurulu üyesi Ayhan Çamlıdağ ve İnegöllü üyeler ile buluştu.
HER YIL BİN VATANDAŞIMIZI KAYBEDİYORUZ
Köfteci Eşref de düzenlenen programda konuşan Jeoloji Mühendisleri Odası Güney Marmara Şube Başkanı Engin Er, “Yerin altından, doğadan gelen tehlikeler var. Ülkemizin her yerinde bir doğal afeti yaşamadığımız neredeyse gün hafta yok. Bursa da da sel felaketi yaşandı. Türkiye de doğal olaylar oluyor. Bunları engelleyecek maalesef planlar vardır diyemeyiz. 1999 yılı her ne kadar depremsellik anlamında bir milat olarak adlandırılmış olsa da,  o zamandan bu zamana halen bir çok açığımız ve eksiğimiz var.  Bu olayların yaşanmaması için hükümet bazında, iller bazında, belediyeler bazında yapılması gereken çalışmalar var. Bütün bunların hepsini bir arada değerlendirdiğimiz zaman doğal olayları, bir şimşek, bir yıldırım gibi karşılayabiliriz. Tedbir almadığımız sürece maalesef hem can hem de mal kaybına neden olan olayları yaşamaya devam ederiz. Türkiye de 1900 yılı depremlerin aletsel olarak kaydedildiği bir yıldır. O zamandan bu zamana her yıl bin vatandaşımızı depremler neticesinde kaybediyoruz. Doğal afet anlamında en büyüğünü yaşamadık. 1766 depreminde İstanbul diye adlandırılsa da İtalya da dahi hissedilen depremdir. Ekonomiye ve insanların can kaybına sebep olmuş bir depremdir.” Dedi.
MARMARA DENİZİNDE 7.6 ŞİDDETİNDE DEPREM OLACAK
Marmara bölgesindeki tehlikeden bahseder Er, “Bu gün itibariyle Silivri açıklarında sismik boşluk olarak adlandırılan yerde oluşabilecek bir depremin büyüklüğü 7.6 civarındadır. 7.6 şiddetinde bir deprem beklenmektedir. Bu şiddette bir depremi Marmara bölgesinin çevresindeki illerin hissetmesi kuvvetle muhtemeldir. Dolayısıyla 7.6 şiddetindeki bir deprem de İtalya ve Avusturya’dan hissedilebilecek bir depremdir. Bu deprem Bursa’yı da etkiler. Bu depremin oluşturduğu fay hattı kuzey kolu olarak adlandırılan fay hattı. Bunun orta kolu olan fay hattı Gemlik’ten başlayıp İznik’e, Karacabey’e, Mudanya’ya paralel kesip, Karacabey’e devam eden bir fay hattıdır. Burada oluşacak depremde Bursa etkilenir, İstanbul ise az etkilenir. 1855 yılı Bursa için küçük kıyamet olarak adlandırılan deprem vardır. Bu deprem hattı da Mustafa Kemalpaşa dan başlayıp Bursa merkezinde Ulucami’nin kubbelerinin, surlarının yıkılmasına, 1 katlı en sağlam Osmangazi türbesinin yıkılmasına sebep olacak bir depremdir. Bursa bu depremi yaşayacaktır. Ege bölgesinde her ay ortalama 6 şiddetinde depremler yaşanıyor.” Diye konuştu.
HAZIRLIK YAPMAMIZ LAZIM
 Deprem gerçeğini kabul ederek hazırlık yapılması gerektiğinin altını çizen Er, “Yönetmeliklerimizi uygulanabilir hale getirmemiz lazım. Türkiye çapında tek düzey uygulamayı faal hale getirmemiz lazım. Şuan ki yönetmelik her ilde farklı uygulanmakta. Hatta İnegöl de başka, Yıldırım ilçesinde başka uygulanmakta. Dolayısıyla zemin bakımından hassas olan yerlerde dahi, bu hassasiyeti göstermeyen bir çok belediyemiz var. Yönetmeliği anlaşılır hale getirmemiz lazım. Bu önlemler alınırken bu işin içinde akademik odalar da yer almalı.” Dedi.
HEYELANLARA DİKKAT ÇEKTİ
Heyelan olaylarına dikkat çeken Er, “Bölgemizde heyelan olaylarını görüyoruz. İnegöl’de heyelandan dolayı köylerin yeri değişti. Bursa da geçen yıl heyelan oldu, 100’ün üzerinde vatandaşın yerleri değişti.” Şeklinde konuştu.
TSUNAMİ TEHLİKESİ
Er, konuşmasını şöyle sürdürdü; “Doğal olayların doğal afetlere dönüşmemesiyle ilgili Bursa’da konu masaya yatırılmalı ve Büyükşehir tarafından planlanmalı. Eğer büyükşehir tarafından planlanmazsa, ilçeler kendi özelinde bir şeyler yapar ama sonuç vermez. Mesela İnegöl Belediyesi, fay hatlarını kabul eden ve buna gören tampon bölge koyan ilk belediyelerden bir tanesidir.  Gemlik Belediyesi kısmi de olsa böyle bir çalışma yapmıştır. Yıldırım ve Osmangazi’den geçen fay hatlarının üstüne yapılmış yüzlerce bina görebiliriz. Bunu anlamak ve planlamak için jeoloji mühendisi olmaya da gerek yok. İnternete girdiğimiz zaman hangi hat nerden geçiyor bariz şekilde bellidir. Hatta fayın karakterini ve tarihsel olarak oluşturduğu deprem büyüklüklerini de bilebiliriz. Bunların hepsini bilen ve değerlendiren bütüncül plan yapılmalıdır. Deprem, Heyelan ve Tsunami için Bursa dedik. Tsunami’ye de dikkat çekmek gerekirse,  Marmara’da 7’nin üzerinde oluşacak bir depremde bütün Marmara kıyılarında Tsunami oluşabilecek. Doğal afetler olarak hassas bir bölgedeyiz ama bunun önlemlerini de alabiliriz.”.
İNEGÖL’ÜN ZEMİNİNDE SIKINTI VAR
İnegöl’ün zeminini değerlendiren Er, “İnegöl için endişeye gerek yok ama İnegöl’ün zemininde sıkıntı var. Burada doğru olan iyi zeminleri tespit edip sağlam binalar yapmaktır. Bina alırken, yaparken ve satarken bu binaların jeoloji mühendisleriyle tanışmış binalar olmasını dileriz. Bina zemin uyumu sağlanırsa afetten en az zararla çıkarız.” Dedi.

Son Güncelleme: 16.07.2020 10:45
Anahtar Kelimeler:
BursaInegölDeprem
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
<