banner359

Hedef 800 Ton İhracat

18 Ağustos 2016 Perşembe 18:19 2016-08-18 18:21:55
Hedef 800 Ton İhracat

 Salça sezonuna başlayan Kulaca Tarımsal Kalkınma Kooperatifi, Hollanda´ya bu yıl 800 ton acı biber salçası ihracat etmeyi hedefliyor.

Kooperatifin salça sezonuna dün itibariyle başladıklarını belirten Kulaca Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Ahmet Uğur, “Bugün ilk domatesi havuza yıktık ve çalışmaya başladık. Geçen sene çok bol olan domates, bu sene ekim ve hava şartları nedeniyle biraz eksik. Ama biz kooperatif teminimizi sağladık. İç piyasada belirli bir kapasitemiz var. O kapasitede ki salçayı yapıyoruz. Ama onun dışında bu sene yine Hollanda´ya geçen sene yaptığımız 554 ton acı biber salçası ihracatının üzerine bu sene 800 ton isteniyor. İnşallah bu sene bu rakama ulaşırsak, önümüzdeki yıllarda bu rakamın daha da artacağını düşünüyorum. İlk olarak 60-70 tonla başladık. Her geçen ihracatımız artıyor. Yaptığımız ürünlerde orada beğenildiği için farklı ülkelerden ürün getirmiyorlar ve bizi tercih ediyorlar. Bundan mutluyuz. Türkiye´de ekonomik sıkıntının olduğu, sapla samanın karıştığı bir dönemde bu ihracatı yapacağımızdan eminiz. Memleketimize 500-600 bin Euro döviz gireceğini düşünüyoruz. Onun için mutluyuz. Çalışmalara başladık. Hava şartları ve altyapımız iyi. Gerekli bakımlarımızı yaptık. İnanıyorum ki, anormal bir durum olmadığı müddetçe çıtayı bir üst noktaya taşıyarak, üretimimize devam edeceğiz” dedi.

ÜRÜN AZLIĞI FİYATA YANSIYACAK

Domateste ki ürün azlığının fiyatlara yansıyacağını ifade eden Başkan Uğur, “Türkiye´de alım gücünün az olması nedeniyle bizlerde fedakarlık edeceğiz. 25 ila 50 kuruşluk bir zam yapacağız. Bu şekilde üretimimize devam etmeyi düşünüyoruz. İhracat yaptığımız için dövizdeki iniş-çıkışlar bizim için önemli. Biz yine bugün ki şartlarda dövizi bu noktada tutarak, hesabımızı yapıyoruz. Ama düşerse aleyhimize oluyor. Geçtiğimiz yıllarda bunu yaşadık. Döviz çıkarsa 3-5 kuruş daha fazla kazanmış oluyor” diye konuştu.

ÇİFTÇİMİZİN BİLİNÇLENMESİ LAZIM

Çiftçinin eğitilmesi gerektiğini belirten Ahmet Uğur, “Bir tarlada ortalama 10 ton alınacak ürünü, kimisi 3 tona düşürüyor. İnegöl´de son 4-5 yıldır buğday yemlik olarak yetişiyor. Bunu araştırdığımızda yağışlardan olduğu söyleniyor. Derinine indiğimizde bunun yağışlarla ilgisinin olmadığını gördük. Bizde alışılmış bir düzen var. Buğday ekilir, ekilirken gübre atılır, hasat zamanı da biçilir. Öyle bir şey yok. Bugün Almanya´da, Hollanda´ya buğday yetişiyor ve unluk buğday oluyor. Orada yağış daha fazla. O zaman bunun bakımı, çeşidi var. Bununla ilgili çeşitli çalışmalar yapıyorum. İnşallah Ekim ayına kadar buğday yetiştirilmesiyle ilgili bazı öneriler olacak. İnegöl Ticaret ve Sanayi Odası Tarım komisyonu olarak bunu dillendiriyoruz. İlgili kurumlarla bunu paylaşacağız. Bununla ilgili Hollanda´dan bir çuval buğday tohumu siparişi verdim. Özel olarak gelecek. Eğer bunu değerlendirebilirsek, tarıma katkıda bulunmuş olacağız” şeklinde konuştu.

Son Güncelleme: 18.08.2016 18:21
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
<