HEM'den engellilere özel program

.

04 Aralık 2014 Perşembe 12:57 2014-12-04 12:59:15
HEM'den engellilere özel program
 3 Aralık Dünya Engelliler Günü nedeniyle, Halk Eğitimi Merkezi tarafından kutlama programı gerçekleştirildi. Halk Eğitimi Merkezinde eğitim gören 23 yaş ve üzeri engelli öğrencilerin hazırladığı programda, engelliler öğrenciler ve katılımcılar doyasıya eğlendi.

Halk Eğitim Merkezi’nin yeni binasının çok amaçlı salonunda dün saat 11.00’de düzenlenen programa, Kaymakam Ali Akça, Garnizon Komutan Vekili Yüzbaşı Uğur Baş, Belediye Başkan Yardımcısı Alper Taban, Emniyet Müdürü Şükrü Kaplan, AK Partili bazı yönetim kurulu üyeleri ile çok sayıda davetli katıldı.

FARKINDALIK VE BİLİNÇ YÜKSELTME ÇALIŞMASI OLMAK ZORUNDADIR

Saygı duruşu ve istiklal marşının ardından programın açılış konuşmasını yapan Halk Eğitimi Merkezi Müdürü Burhanettin Özdemir, “3 Aralık, Birleşmiş Milletler tarafından 1992 yılından beri ‘Dünya Engelliler Günü’ olarak kabul edilmiştir. Engelli insanların yaşadıkları sorunlar sadece kendilerinin değil, ailelerinin, çevrenin, toplumun, kısacası tüm insanların ortak sorunudur. İnsanların engelli olmaları çeşitli faktörlere bağlı olarak ortaya çıkan bir sonuç olmakla birlikte, engellilerin normal bir hayat sürmeleri ancak toplumsal duyarlılığın oluşturulmasıyla mümkündür. Bu anlamda, engelli vatandaşlara acıma duyguları ile yaklaşmak yerine, kurumsal hizmetlerin geliştirilmesi esas alınmalıdır. Bu nedenle engellilere hizmet götüren kamu, özel sektör ve gönüllü sivil toplum örgütlerinin güçlendirilmesine önem verilmelidir. Başta İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi olmak üzere bir çok belge engelli sorununu, temelde bir insan hakları sorunu olarak ele almaktadır. Bizim anayasamız ve yasalarımız da engellilere ilişkin olarak evrensel değerlerle paralel düzenlemeleri ön görmüş, devleti engellilerin sorununa yönelik yükümlü kılmıştır. Devletimizin evrensel ölçülerde engellilerini sahiplenme çabası, toplumsal bilinçlenme ve kamuoyu desteği ile anlamlı ve gerçek bir boyuta ulaşacaktır. Bu hedefe yönelik iyi niyetle çalışan pek çok özverili kişi ve kuruluş var. Ama toplumda pek çok konuda olduğu gibi, engelliler alanında da zihinsel olarak aşmamız gereken bir nokta var. Engelli yurttaşı, öteki olarak görmekten zihnimizi kurtarabilirsek ve engelliyi eş haklara sahip bir birey olarak kabul etmeyi içimize sindirebilirsek, engelliler konusunda çok ciddi bir adım atmış olacağız. Dolayısıyla, engellinin yaşama kazandırılması hedefi, öncelikle bir farkındalık ve bilinç yükseltme çalışması olmak zorundadır” dedi.

DÜNYA NÜFUSUNUN YÜZDE 10’U ENGELLİ

Dünya nüfusunun yüzde 10’unun engelli bireylerden oluştuğunu aktaran Müdür Özdemir, “Türkiye nüfusunun ise yaklaşık yüzde 12’si engellilerden oluşmaktadır. Ülkemizde bu korkutucu değeri oluşturan nüfusun yaklaşık 2,5 milyon kadarının konuşma, 1,5 milyon kadarının eğitilebilir zeka geriliği, 1 milyon kadarının ortopedik engelli, 650 bin kadarının sürekli hasta, 400 bin kadarının işitme ve 130 bin kadarının görme engelli olduğu biliniyor. Ülkemizde son yıllarda devletimiz  engellilere pek çok yatırımlar yapmış, eğitim imkanları sağlamış, bunun yanında milletimizde bir bilinç oluşmuştur. 2012 yılında örgün eğitim dışında kalan engellilere Milli Eğitim Bakanlığı emriyle Halk Eğitimi Merkezlerinde kurslar açılması istenmiş, 23 yaş üstü engelli vatandaşlarımıza, 2 yıl önce Meslek Eğitim Merkezinin bir katında 3 sınıfta, örgün eğitim kurumu gibi haftanın 5 günü 8 saatlik kurslarla eğitim vermeye başladık. İnegöl belediyesinin katkılarıyla öğle yemekleri ve İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü ihalesiyle servisleri sağlanmaktadır. Yenice mahallesindeki eski binamızda, 4 sınıfta 36 öğrencimiz ve her sınıfta 2 öğretmen olmak üzere 8 öğretmenle yaz tatili ve ilk yarı tatilinde ara vermeden  hizmet vermekteyiz. Velilerimizle birlikte kahvaltılar geziler, spor etkinlikleri düzenleyip, yaz aylarında birer hafta olmak üzere Gençlik Kamplarına katılımlarını sağladık. Eski binamızda ahşap oyuncak atölyesi oluşturarak, çarşı içinde olması nedeniyle satış reyonu ile gelir elde etmelerini de sağlamak istiyoruz. 23 yaş üstü engellilerimizin ilimizde örnek bir şekilde eğitim imkanı sunulmasında emeği geçen herkese teşekkür eder, katılımızdan dolayı tekrar şükran ve saygılarımı sunarım” ifadelerini kullandı.

Konuşmanın ardından, engelli öğrencilerin yaptığı sosyal aktiviteler, sinevizyon yardımı ile paylaşıldı. Engelli veliler adına konuşan Abdullah Turan, ailelerin engelli çocuklarıyla uğraşmalarının yanında, onlara anne-baba şefkati gösterip her şeyi ile ilgilenen öğretmenlere teşekkür etti.

Engelli öğrenci Enes Pala’nın,  ‘Son söz’ adlı şiirini seslendirmesinin ardından, engelli kursunda yapılan Pasta ve 2 gecelik Oylat Tatili, açık artırma usulü ile satışa sunuldu. 500 lira veren hayırsever işadamı Selçuk Teşik pastanın sahibi olurken, 250 lira fiyat biçen Ali Doğru’da iki gecelik Oylat tatilini kazandı. Açık artırmadan temin edilen paranın engelliler yararına kullanılacağı bildirildi.

ENGELSİZ DEFİLE

Osmanlı giysilerinden oluşan defile ise göz kamaştırdı. Giydikleri Osmanlı kıyafetleri ile podyumda yürüyerek mankenlere taş çıkartan 35 engelli öğrenci, beğeni ile alkışlandı. Engelli öğrenci Osman Gültekin’in Kafkas dansı da beğeni ile alkışlandı.

KERMES

Programın ardından sergi salonunda açılışı yapılan kermes gezilerek incelendi. İki gün izlenime açık kalacak olan, kurs öğretmenlerinin hazırladığı ve hayırsever esnaflardan toplanan çeşitli ürünlerin satışa sunulduğu  Kermesten elde edilen gelirin, engelliler yararına kullanılacağı bildirildi.

Son Güncelleme: 04.12.2014 12:59
Anahtar Kelimeler:
3 AralıkInegöl Hem
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
<