banner359

İl Tarım ve Orman Müdürü Karaca: 'Vatandaşlar gönül rahatlığıyla ıspanak yiyebilir'

07 Kasım 2019 Perşembe 18:24
İl Tarım ve Orman Müdürü Karaca: 'Vatandaşlar gönül rahatlığıyla ıspanak yiyebilir'

İstanbul İl Tarım ve Orman Müdürü Ahmet Yavuz Karaca, geçtiğimiz günlerde ıspanaktan kaynaklandığı iddia edilen zehirlenme vakalarıyla ilgili çalışmaların tamamlandığını ve vatandaşların artık gönül rahatlığıyla ıspanak yiyebileceklerini söyledi.
İstanbul'da paniğe yol açan zehirlenme vakalarına ilişkin son açıklama, İstanbul İl Tarım ve Orman Müdürü Ahmet Yavuz Karaca'dan geldi. İhlas Haber Ajansı'na konuşan İl Müdürü Karaca, numuneler üzerindeki incelemelerin tamamlandığını ve bilimsel veriler ışığında tüm vatandaşların gönül rahatlığıyla ıspanak yiyebileceklerini kaydetti. Karaca, “Bizim tüm incelemelerimiz bitti. Ispanaktan kaynaklandığı iddia edilen zehirlenme haberleri gelir gelmez, hızlı bir şekilde ıspanakların satın alındığı işletmelerden resmi numuneler, evlerden de yemek numuneleri aldık. Numunelere önce mikrobiyolojik analiz yaptık. Fosseptik karışımı ya da herhangi bir mikrobiyolojik sıkıntı var mıdır. Buradan negatif sonuç çıktı. Aynı anda 620 çeşit pestisit ve herbisit denilen zirai ilaç kalıntısıyla ilgili bunlara da baktık. Bunlarla ilgili de bir problem yaşamadık. Akut zehirlenmeye yol açacak bir bulguya rastlamadık burada da. Zaten akut zehirlenmeye sebep olacak kadar zirai ilaç kullanılmış olsaydı, içerisinde bulunan yabancı otlar kesinlikle olmazdı. Çünkü çiftçimiz zirai ilaçları yabancı otlar için de kullanıyorlar. Gübre kaynaklı olabilir mi diye nitrat nitrit analizlerini yaptık. Orada da negatif sonuç elde ettik. Basında maalesef, donmayı engellemek için antifiriz kullanıldığı söylendi. Bu ihtimali göz ardı etmedik, ona da baktık, orada da negatif sonuç elde ettik. Ağır metaller yönünden baktık, orada da aynı sonucu aldık. Bu incelemeleri yaptığımız sırada İl Sağlık Müdürlüğü ile iletişim halindeydik. İletişimimiz sırasında bize zehirlenme belirtilerinin atropin zehirlenmesiyle bire bir uyumlu olduğu belirtildi. Bunun üzerine, rutinimizde olmamasına rağmen atropinle ilgili bir analiz yaptık. 7 numunemizden 3 tanesinde atropin maddesine rastladık. Bunun nereden kaynaklandığını araştırdığımızda, ıspanağın içerisinde iki çeşit otun olduğunu gördük. Bu otları ayrı, ıspanakları ayrı yaptığımız incelemeler sonucunda, ıspanaklarda atropin ve skopalamin maddesine rastlamazken, bu otlarda yoğun miktarda, insanlarda bu semptomları gösterecek düzeyde bu iki maddeye rastladık. Bunun üzerine tespitimiz de bu yönde oldu” dedi.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
<