İnegöl Belediye Meclisinden Radikal Karar!

.

05 Aralık 2014 Cuma 18:46 2014-12-06 10:39:20
İnegöl Belediye Meclisinden Radikal Karar!
Belediye Meclisinin Aralık ayı olağan toplantısında, bir müddetten beri sık sık İnegöl’ün gündemini oluşturan Yaya Kaldırımı İşgalleri konusu da görüşülerek kara bağlandı. Kaldırım işgallerine son verilmesi yönünde alınan karar Şubat 2015 ayından itibaren uygulanmaya başlanacak.

Kaldırım işgalleri ile alakalı yaya yollarının tamamen boşaltılarak, daha önce alınan 40 santim kararının iptaline, yaya yoluna hiçbir ürünün koyulmaması konusunda Çevre ve Sağlık Komisyonunca karar verildiği belirtildi.

Madde ile alakalı bilgilendirme yapan Başkan Alinur Aktaş, konu ile alakalı 10 kişilik komisyon oluşturulduğunu belirterek, “Konu ile alakalı çalışmanın 5 aylık bir hikayesi var. Çok iyi niyetle ve samimiyetle araştırmalar, bilgilendirmeler, anketler yapıldı. Amacımız, birilerinin işine engel olmak değil, 236 bin nüfusu ile Türkiye’de birçok ilden daha önemli potansiyele sahip İnegöl’ümüzün her açıdan güzelleşmesini sağlamaktır. Yaptığımız çalışmalarda şuna şahit olduk; ‘A kişisi yapıyor ben de yapıyorum, o yapmasa ben de yapmam’ lafına o kadar çok rastladık ki, ayrıca  ‘çok yasak olmadığı için biz de yapıyoruz’ diye ilginç söylemlerle karşı karşıya kaldık. ‘Bütün işler bitti de kaldırım işgallerine mi sıra geldi?’ gibi söylemler de var. Bu bizim önemli işlerimizden bir tanesi. Bu sahneler İnegöl’e yakışmıyor.

Kaldırım İşgalleri ile alakalı araştırma yapan Komisyonun Başkanı AK Partili üye Alper Taban ise, bu konuda komisyon olarak bugüne kadar yaptıkları çalışmalardan bahsetti.

40 SANTİM KARARI KALDIRILDI

“Önemli bir kararın arifesindeyiz” diyen Taban, “Gerçekten belli başlı kazanılmış alışkanlıklarımız var. Bunlar daha ziyade kasaba kültüründen, kent kültürüne geçişte görülen alışkanlıklarımız. Bunlar kesinlikle vazgeçilemez ve değiştirilmez unsurlar değildir. Bu değişiklikler toplumun faydasına olacaksa, yeni kuralların konulması yada geliştirilmesi her zaman için uygundur ve bunda bir beis yoktur. Şehrimiz gelişiyor, büyüyor ve ihtiyaçlarımız artıyor. Bu gelişmelere paralel olarak da, şehrin ihtiyaçlarını karşılamak bizlerin vazifesidir. Dolayısı ile amacımız esnafımızın işlerini sıkıntıya sokmak değil, eşit şartlarda rekabeti sağlanmak. Kentlilik ve şehircilik bilicinin oluşturulmasını istiyoruz. Komisyon üyelerimiz ile beraber, komisyon öncesinde Zabıta Müdürümüz ile birlikte yaptığımız rutin çalışmalarda, bazı tespitlerimiz vardı ama daha sonrasında Çevre Sağlık Komisyonumuz bir öneri sundular. Bu meclise sunuldu. Daha sonra Çevre ve Sağlık Komisyonu kendi çalışmalarını yaparken zabıta ile detayları paylaştık. Bir şehre yakışmayacak, bugünkü şartlarda kabul görmeyen, bu günden sonra kurallar konularak, kurallara riayet edilerek kaldırılması gereken konulardır. Dolayısı ile komisyon toplantıları neticesinde yaşanan süreçte de komisyonumuzu genişletme kararı alarak sayıyı 5’te 10’a çıkarmıştık. Daha detaylı çalışmalar oldu. Komisyon olarak; bu konuda var olan, örnek olan yerleri inceleme kararı aldık. Bu noktada Denizli şehrini gezme, gidip yerinde görme kararı aldık ve ziyaretlerde bulunduk. Çok olumlu manada ziyaret oldu. Gerçekten orası da kasaba kültüründen kent kültürüne doğru geçişte bu sıkıntıları yaşamış ama özellikle o günkü siyasi irade bu konuda çok sağlam bir duruş sergileyerek, bugün hedeflerine varmışlar. Bundan sonraki süreçte şehirde birlikte yaşanabilir alan ve alanlar oluşturulmuş. Tekrar buraya döndüğümüzde, Esnaf Odaları Başkanlarımızı toplayarak, kendilerinin görüş ve fikirlerini aldık. Bu arada İnegöl Kent Konseyimizin de bu konuda çalışması oldu. Onların Kadınlar Çalışma grubunun tespitlerini paylaşması ve kamuoyunda bu algının oluşması, bizim çalışmalarımıza güç verdi. Bu halkımız arasında bir farkındalık oluşturdu. 40 santimlik kararın devamı konusunda görüşler belirtildi ama alınacak karara destek vereceklerini ifade ettiler. Bizler de billboardlarda bu çalışmamızı kamuoyuna bildirmek konusunda afişler uyguladık. Geçmişte alınmış olan 40 santimlik kararın kaldırılarak, bundan sonraki süreçte hiçbir amaçla ürünlerin kaldırımlarda teşhir edilmemesi, motor, bisiklet gibi araçların koyulmaması konusunda karar alındı. Bu karar sürecinde herkes toplantılara katıldı ve oy birliği ile bu karar alındı. Almış olduğumuz karara, esnafımızın da destek vereceğini ümit ediyoruz. Amacımız, esnafımızın işini sekteye uğratmak değil, onların günün gelişen koşullarında daha iyi çalışmalarını ve bu sürece destek vermelerini istiyoruz. Bu çalışmanın iyi bir şekilde sonuçlanacağını temenni ediyoruz” dedi.

21 MAHALLE DE UYGULANACAK

Taban, bu uygulamanın 21 merkez mahalledeki cadde ve sokaklarda uygulanacağını sözlerine ekledi.

KARARLI DURUŞ SERGİLENMELİ

Başkan Aktaş ise, “Bununla alakalı kararlı bir duruş sergilenmesi gerektiği gibi, istikamet gösterilmesi de gerekiyor. Bizim caddelerimiz, sokaklarımız dar değil. Biz sadece İnegöl’ü kendi yaptığımız uygulamalarla çirkinleştiriyoruz, güzelliğini bozuyoruz, daraltıyoruz veya işgal edilir hale getiriyoruz” şeklinde konuştu.

PARK ALANLARININ ARTIRILMASINI ÜMİT EDİYORUZ

Söz alan MHPli üye İsmail Karaman’da, “Çalışmayı, MHP grubu olarak  olumlu buluyoruz. Arkadaşları takdir ediyoruz. Gelişen ve büyüyen İnegöl’ümüzde trafiğe kapalı ticaret merkezlerinin veya bazı merkezlerin trafiğe kapalı hale gelmesinin zaruri hale geldiğini görüyoruz. Yapılan bu çalışma, gelecekte yapılabilecek bazı düzenlemelerin de yapılması noktasında yardımcı olacaktır. Emeği geçenle teşekkür ediyorum. Alınan kararlar içerisinde bir eksiklik de var. Bu zamanla rayına oturacaktır ama dikkat edilmesi konusunda bisiklet, motosiklet, araba gibi vasıtaların yaya yolu üzerine bırakılmaması noktasında eksiklik var. Bisiklet bırakma noktasında bir eksiklik var. Bununla ilgili de ilgili arkadaşlar bir çalışma yaparlarsa, özellikle bisikletin çok olduğu İnegöl’de bisiklet ve motosikletleri park edecekleri alanların arttırılmasını istiyoruz” ifadelerini kullandı.

PARKLANMA YERLERİ TESPİT EDİLİYOR

Tekrar söz alan AK Parti üye Alper Taban, “Trafikte hem yaya trafiğinin hem de araç trafiğinin yoğun olduğu bölgelerde, ‘Kaldırımların üzerinde bisiklet, motosiklet gibi parklanmaların yoğun olduğu alanlarda, önce tespit yapalım sonra vatandaşa, ‘buraya koyma’ dediğimizde, ‘şuralara koyabilirsiniz’ diye alternatif üretebilmek istedik. Bu uygulamayı sürdürüyoruz, paylaşacağız. Şuanda bu yerler tespit ediliyor ve parklanmaların yapılabilmesi için, fen işleri müdürlüğümüze de gerekli bilgileri aktararak bunu destekleyeceğiz. ‘Buraya koymayın’ derken de, alternatif olarak ‘buralara koyabilirsiniz’ diyeceğiz” şeklinde konuştu.

2 ŞUBAT’TA BAŞLIYOR

Başkan Alinur Aktaş, “Hedef tarih 2 Şubat 2015’tir. 2 Şubat 2015 tarihinden itibaren ilçemizde böyle bir manzarayı görmeyi arzu etmiyoruz. Sivil toplum kuruluşlarımızın bu konu ile alakalı kendi üyeleri ile istişareler yapmalarını ve uygulamayı başarılı bir şekilde hayata geçirdiğimiz takdirde, şehrin kaldırımlarının nasıl genişlediğini hep beraber göreceğiz” dedi.

KALDIRIM İŞGALLERİ İLE ALAKALI ALINAN 18 KURAL

Komisyonunun aldığı kararlar ise şöyle sıralandı; “Yaya yollarında teşhir amaçlı 40 santim müsaade kuralının 21 merkez mahallenin tüm cadde ve sokaklarında, yeni mahalleler hariç iptal edilerek, yaya yolu üzerine hiçbir şekilde ürün veya malzeme çıkarılmaması. Trafiğe açık veya kapalı alan aranmaksızın sokak ve caddelerde, yaya yolu üzerine reklam, satış ve teşhir veya herhangi bir nedenle ürün ve malzeme çıkarılmayacaktır. Reklam amaçlı flama, bayrak, benzeri tüm malzemeler yaya yoluna koyulmayacaktır. Dondurma veya meşrubat dolabı, stant gibi unsurlar işyeri sınırına çekilecek, kendi sınırı dışına taşmayacaktır. Paspas, süpürge, çöp kutusu, duba gibi malzemeler her ne amaçla olursa olsun, yaya yolu üzerine konulmayacaktır. Bisiklet, motosiklet araba gibi motorlu motorsuz taşıtlar yaya yoluna üzerine koyulmayacak, onlar için tasarlanan park yerlerine koyulacaktır. Herhangi bir işyerine gelen mallar, yaya yolu üzerinde bekletilmeyecek. İşyeri içine alınacaktır. Yaya yolunda yaya geçişlerini zorlaştıran, dubalar daha uygun yerlere nakledilecektir. İşyeri önüne veya kaldırımın herhangi bir kısmına masa, sandalye, tabure gibi malzemeler, gölgelendirme amaçlı şemsiyeler koyulmayacaktır. Market alışveriş arabaları işyeri içine alınacak, yaya yolu üzerine koyulmayacaktır. Geri dönüşüm malzemeler yaya yoluna çıkarılmayacak. Kaldırım üzerinde yaya yolunu engelleyen diğer kamu kurum ve kuruluşlarının trafo, pano gibi unsurların daha uygun yere alınması için söz konusu kurum ve kuruluşlara tebligatı sağlanacaktır. İşyeri önünde yapılan sundurmalara, herhangi bir eşya asılmayacaktır. Ancak özel günlerde bayramlarda ve ramazan aylarında, belediyeden izin alınarak müsaadesi sağlanacaktır. Tüm bu alınan kararlara riayet etmeyenler hakkında her türlü yasal işlem uygulanacaktır. Alınan bu kararlar 2 Şubat 2015 tarihinden itibaren geçerli olacaktır”.

Konuşmaların ardından kaldırım işgali ile ilgili alınan kararların, 2 Şubat 2015 tarihinde uygulamaya alınması konusu oylanarak, Belediye Meclisi üyelerinin oy birliği ile kabul edildi.

Son Güncelleme: 06.12.2014 10:39
Anahtar Kelimeler:
InegölKaldırımIşgal
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
<