banner359

İnegöl'de okuma yazma seferberliğine büyük ilgi

26 Mart 2018 Pazartesi 10:18
İnegöl'de okuma yazma seferberliğine büyük ilgi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve eşi Emine Erdoğan´ın himayelerinde Türkiye genelinde olduğu gibi İnegöl´de de başlatılan “Okuryazarlık Seferberliğine” yaklaşık bin kişi katıldı. 20 günde okuma-yazmayı söken kursiyerler Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan´ın adını ve soyadını tahtaya yazıp teşekkür ettiler.

Türkiye genelinde 2008´de 4 milyon 863 bin 414 kişiyle yüzde 9,24 olan okuma yazma bilmeyenlerin oranı “Ana-Kız Okuldayız” kampanyası sonucunda 2012 yılında 2 milyon 784 bin 257 kişiyle yüzde 4,93 oranına düştü. İnegöl´de ise okuma yazma oranının yüzde 3.5´lerde olduğu öğrenildi. İnegöl´de okuma yazma bilmeyen yaklaşık 7 bin kişinin eğitimi için düğmeye basılmıştı. Türkiye´de olduğu gibi İnegöl´de de okur-yazar oranını artırmak için Kaymakam Ali Akça başkanlığında kurulan İlçe Seferberlik Yürütme Kurulu tarafından başlatılan kampanyaya yaklaşık bin kişi katıldı.

CUMHURBAŞKANINA TEŞEKKÜR

Eğitimlere katılan kursiyerler, bu eğitim programını düzenleyen başta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve eşi Emine Erdoğan olmak üzere İnegöl Kaymakamı Ali Akça ve eğitimcilere teşekkür ettiler. Öğretmenler, muhtarlar ve cami imamları tarafından İnegöl´ün her köşesinde duyurulan seferberliğin eğitimleri 5 Mart´ta başladı. İnegöl Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğünce verilen kurslara katılanların büyük çoğunluğunu kadınlar oluşturuyor.

87 KURS AÇILDI

5 Mart´tan itibaren İnegöl´ün kırsal mahalleleri de dahil olmak üzere 80 kurs merkezinde 87 kurs açıldı. Açılan 87 kursa toplam 969 kişi başvuru yaparak eğitimlere başladı. Kursa katılan 969 kişinin 883´i kadın kursiyerlerden oluşurken, sadece 86´sı erkek.

OKUR YAZARLIK BELGESİ VERİLECEK

11 Mayıs 2018´de sona erecek kursu başarıyla tamamlayanlara “Okur Yazarlık Belge”leri törenle verilecek. Huzur mahallesi ilkokulunda eğitim gören 15 kadın, okuma-yazma eğitiminin düzenlenmesinden dolayı mutlu olduklarını, yıllar sonra okuma yazma bilmenin kendilerini heyecanlandırdığını söylediler.

ÇOCUKLARIYLA GELİYORLAR

İnegöl´de açılan kurslara, evde bırakamayacakları için çocuklarını da alıp gelen kadın kursiyerler hem eğleniyor hem de öğreniyorlar. 20 günlük eğitim sonucunda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan´ın ismini ve soy ismini yazan kursiyerlerden 33 yaşındaki Hanımşah Ant, okuma ve yazmanın mutluluğunu yaşadığını ifade etti.

KURSTA HER ŞEYİ ÖĞRENİYORUZ

Eğitimin çok güzel olduğunu ifade eden kursiyer Hanımşah Ant, “Bu eğitim için öncelikle Cumhurbaşkanımıza teşekkür ediyorum. Okuma yazma bilmiyorken zorluk çekiyordum. Doktora, eczaneye veya resmi kurumlara giderken en azından ne yazılacağını biliyoruz. Okuma yazmamız olmadığı için eve gelen zarfın üzerinde ne yazdığını bilmeyerek bazen imzalıyorduk. Bazen bilmediğimiz evrakları imzalıyorduk, başımıza iş alıyorduk. Şu anda bu kursta her şeyi öğreniyoruz” dedi.

İLK DEFA OKULA GELİYORUM

33 yaşında olduğunu ve ilk defa okula geldiğinin altını çizen Ant, “Hiç okul yüzü görmedim. İnşallah bundan sonra Cumhurbaşkanımızın sayesinde okuma yazmamızı tam olarak öğreneceğiz Allah´ın izniyle. Çocuklarımızı okula gönderirken, bize çocuklarımız öğretmeye çalışıyorlardı ama başarılı olamıyorlardı. Evde bırakamadığımız zaman çocuklarımızla da geliyoruz kurslara. Eşim de büyük destek verdi; git oku öğren dedi. Büyük oğlum 10 yaşında, o bile ‘anne git öğren, ben kardeşime bakarım´ diyor” diye konuştu.

KURSA GELDİKTEN SONRA KİTAP OKUMAYA BAŞLADIM

Hanımşah Ant, “Bir kuruma gittiğimde ismimi yazabileyim, evimin adresini, T.C. numaramı yazabileyim istiyorum. Kursa geldikten sonra kitap okumaya başladım” dedi. 

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
<