banner359

İnegöllü gençlerin hedefi büyük

11 Aralık 2018 Salı 10:15
İnegöllü gençlerin hedefi büyük

3 yıl önce babalarından öğrendikleri tarifle doğal sirke üretmeye başlayan 2 kardeş, ürettikleri sirkenin patentini alacak.

3 yıl önce babası öğretmen Ali Yoran’ın ailesine yetecek kadar kullanması amacıyla doğal elma sirke üretimini yaptığını gören çocukları 13 yaşındaki Abdullah Kerem Yoran ve 10 yaşındaki Erdem Yoran kolları sıvayarak sirke üretimine başladılar.500 litre sirke üreten gençler, doğal sirkenin patentini almak marka tescile başvurmayı hedefliyorlar. Patentini aldıktan sonra seri üretime geçecek olan genç beyinlerin en büyük hedefi fabrika kurmak. İnegöl’ün Karakadı mahallesindeki köy evlerine hafta sonu giden iki kardeş, burada ağaçlarından topladıkları elmaları sirkeye dönüştürüyorlar. Kardeşler, elmaları toplayıp temizleyerek doldurdukları bidonlarda 40 gün bekleterek sirke elde ediyorlar. Ürettikleri sirkenin patentini almayı hedefleyen gençler ise, kentte bulunmayan doğal Sirke fabrikasını kurmanın hayalini kuruyorlar.

KARDEŞİMLE BİRLİKTE SİRKE YAPIMINI ÖĞRENDİK

13 yaşındaki Abdullah Kerem Yoran, “Yaklaşık 3 yıl önce babamın sirke yaptığını gördüm. Bende merak edip babamdan sirke yapmayı öğrendim. Kardeşimle birlikte sirke yapımını öğrendik. Öğrenince kardeşimle birlikte sirke yapmaya başladık. Sirke yapımından bahsedersek; öncelikle elmalarımızı ağaçlardan topluyoruz ve güzelce sirkeli suda temizliyoruz. Elmalarımızı doğrayıp bidonlara dolduruyoruz. Sirke anası denilen mayamızı koyuyoruz. Üstünü hava alacak şekilde kapatıyoruz” dedi.

40 GÜN BEKLİYOR VE…

Yapılan işlemlerin ardından beklemeye alındığını ifade eden Yoran, “Yaklaşık 40 gün sonra sirkemiz oluyor. Oluşan sıvıyı elma parçalarından ayırmak için süzüyoruz. Süzülen sıvı sirke oluyor. Sirkelerimizi komşularımıza, yakınlarımıza ikram ediyoruz” ifadelerini kullandı.

PATENT ALACAĞIZ

İleri ki yıllarda sirkenin patentini alacaklarını kaydeden Yoran, “Kendimize özel olan bu ürünün patentini almayı hedefliyoruz” dedi.

SİRKENİN FAYDALARI

Sirkenin faydalarını aktaran Yoran, “Boğaz enfeksiyonlarına iyi geliyor. Bağırsaklardaki kirleri temizliyor. Çamaşır makinesine atıldığında yumuşatıcı olarak kullanılıyor. Kirleri de söküp atıyor. Banyo, mutfak gibi inatçı kirleri söküp atıyor. Araba camlarının temizlenmesini sağlıyor. Halılardaki lekeleri de temizliyor. Sirke birçok derde devadır. Biz doğal olandan doğalını seçiyoruz” diye konuştu. PEYGAMBERİMİZ ÖNERMİŞ

Peygamberimiz S.A.V.’in de sirke kullandığını ifade eden Yoran, “Peygamber efendimiz hadisinde; eğer insanlar sirkenin değerini bilseydi, evlerinden hiç eksik etmezlerdi. Peygamberimiz; sirkeyi ekmeği bandırarak yermiş. O kadar güzel bir ürün” dedi.

PAYLAŞIYORLAR

10 yaşındaki Erdem Yoran ise, “Bende ağabeyime yardım ediyorum. Birlikte sirke üretimi yapıyoruz. Bazen ikram ettiğimiz komşularımız bize harçlık veriyor ve ağabeyimle paylaşıyorum” dedi.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
<