Kaldırım İşgal Kararını Esnafa Sorduk

.

08 Aralık 2014 Pazartesi 21:05 2014-12-08 21:23:47
Kaldırım İşgal Kararını Esnafa Sorduk

 

40 santim kuralının tamamen ortadan kalktığı trafiğe kapalı ve açık alanlar da dahil olmak üzere İnegöl’ün 21 merkez mahallesindeki cadde ve sokaklarda 2 Şubat 2015 tarihinde uygulamaya alınacak olan Kaldırım İşgali uygulamasına esnafa sorduk. Trafik akışına kapalı olan ayakkabıcılar ve sarraflar çarşısındaki esnaflar uygulamaya tepki gösterirken, bazı cadde ve sokaklarda esnaflar uygulamanın doğru olduğunu söylediler. Uygulama ile işyeri cirolarının azalacağını düşünen bazı esnaflar, uygulamanın esnafa sorulmadan hayata geçirildiğini söyledi.
Mahmutesatbey caddesinde faaliyet gösteren Mini market sahibi Mehmet Emin Ay, “Bu uygulama esnafın aleyhine olduğu gibi belediyenin de aleyhine olur. Satışlar az olduğu zaman esnafın vergisi de az olur. Dondurma dolapları dışarıda olması gerekir. 40 santim uygulamasının kalkmaması gerekirdi. 40 santim uygulaması yayalara zarar vermez. Esnaf olarak memnun değiliz.” Dedi.
MECBUREN UYACAĞIZ
Mahmutesatbey caddesi esnafı Ucuzluk Pazarı sahibi Menduh Şentürk ise, “Belediyemiz ne karar almışsa uyarız. Mecburen uyacağız. Tabi uygulama bizim işlerimizi de olumsuz etkileyecek. Ama karar alınmışsa uyacağız” dedi.
ÖNCE SİGARA YASAĞI SONRA KALDIRIM İŞGALİ
Kahvehane sahibi İsmet Atak, “Önceden kapalı alanlarda sigara içme yasağı getirildi. Bu seferde müşterilerimiz kapının önünde sigara içmeye başladılar. Mecburen dışarıya masaları çıkarmak durumunda kaldık. Kaldırım işgali uygulaması da gelirse müşteri sayımızda daha da azalacak. İşlerimiz daha kötüye gidecek. Biz nasıl para kazanacağız” dedi.
GÜZEL BİR UYGULAMA
Ahmet Akyollu Caddesi üzerinde faaliyet gösteren giyim mağazası yetkilisi Zafer Güney, “Bence güzel bir uygulama. Bazı caddelerde kahvehane masaları, mağazaların ürünleri yüzünden kaldırımlardan geçemiyoruz. Biz de bu uygulamaya uyacağız. Esnafın uygulamaya uyacağını zannetmiyorum. Bizde ürünlerimizi işyerinin önüne çıkarmaya meraklı değiliz. Ürünlerimiz dışarıda zarar görüyor zaten. O nedenle içerde olması da güzel. Diğer esnaflar ne der bilemem ama güzel bir uygulama” dedi.
TEKRAR GÖZDEN GEÇİRİN
Kültür sarayı mevkiinde faaliyet gösteren Çantacı Sedat Ayasava, “Esnafa sorulmadan alınan bir karar. Türkiye genelinde kapalı alanlarda sigara içme yasağı başladı. Bu sefer bütün millet dışarıda sigara içmeye başladı. Bir nevi devlet sigara içme olayını dışarıya teşvik etti. Biz esnaflarda da haddini aşanlar var. fırsat bilip kaldırımın tamamını işgal edenler var. Bunlara karşı yapılan uygulama doğru. Ama biz kaç yıldır 40 santim sınırını aşmıyoruz. Dışarıya ürün koyamazsam, işyerime ürünlerim sığmıyor. Bizi baya etkileyeceğiz. Baş edemedik diyorlar. Siz İnegöl’ün idaresini sağlayanlarsınız. Nasıl baş edemezsin. Kontrol et. Uygula. Kimse 40 santim sınırını aşmasın. Yaptırım uygulanmadı bu zamana kadar. 40 santimi ayrım yapmaksızın uygulayabilirlerdi. Marketleri görüyoruz. Hadlerini aştılar. Sıfır tolerans ağır bir karar. Denizli örneği verildi. Denizli nere İnegöl nere? Kahvelerin önünden geçemiyoruz. Kesinlikle haklılar. Ama kurunun yanında yaşta yanıyor. Bence bu uygulamanın tekrar gözden geçirilmesi gerekiyor.” Dedi.
YİNE AYNI TAS AYNI HAMAM OLUR
Giysi mağazası sahibi Sait Akçay, “Geç kalınmış bir karar. Başta alınması gerekirdi. 40 santim sınırı koydular. Ama o sırını aşan çok oldu. Sınırın aşılması sonucunda yayalar zor durumda kalıyordu. Bunun uygulanacağını sanmıyorum. Kimse buna uymaz. Ben şimdiden uygulamaya başladım. Ben uyarım ama başkası uymaz. 2 Şubat’ta denetime başlar. Bir süre sıkı tutarlar. Daha sonra bu uygulama gevşer. Devam eder gider. Uygulansa iyi olur. Ama uygulanamaz. Esnaflar birbirini örnek gösteriyor. Ben yaptım o niye yapmadı gibi örnekler var. Biri uymazsa kimse uymaz. Uygulama başlar ardından yine aynı tas aynı hamam olur” şeklinde konuştu.
CİROMUZ DÜŞER
Pastane yetkilisi Serkan Kavak, uygulanması halinde cirolarında yüzde 25 oranında düşüş yaşanacağını belirterek, “Dükkanımın önüne masa koymazsam, ürünlerimi satamam. Dükkanımın içinde masaları koyacağım yer yok. Eğer bu uygulanırsa, ciddi sıkıntılar çekeriz. Dükkanı kapatıp gitmek durumunda kalabiliriz” dedi.
SARRAFLAR ÇARŞISI ESNAFI DERTLİ
Sarraflar çarşısında faaliyet gösteren ayakkabı satış noktası sahibi  Naci Cevher, ana caddelerde uygulamanın doğru olduğunu fakat kapalı çarşıda bunun uygulanmasının yanlış olacağını söyleyerek, “Tamamen sıfır tolerans değil de belli bir miktar esnafın dükkan önüne ürünlerini çıkartmasında sakınca olacağını zannetmiyorum. İnegöl halkı ürünleri dışarıda görmediği sürece dükkanın içerisine girmiyor. Bu uygulama ufak esnafa haksızlıktır. Çarşıdır burası. Bu tür yerler de ürünler dışarıda sergilenir. Bu uygulamaya esnafın ve İnegöl halkının alışması çok zor. Satışlarımızı olumsuz etkiler. Trafiğe kapalı alanlarda bu uygulamanın yapılması yanlış. Belediye meclisinde esnaftan biri olmadığı için esnafın halini bilende yok. ” Dedi.
ZATEN ZOR DURUYORUZ AYAKTA
Sarraflar çarşısındaki tatlı ürünleri satış yeri sahibi Necdet Şentürk,   “Esnaf mağdur olur. Burası trafiğe kapalı alan. Uygulanmaması lazım. Uygulanırsa olumsuz etkilenen esnaf işyerlerini kapatır. Zaten zor duruyoruz ayakta.” Dedi.
İTİRAZ EDİYORUZ
Sarraflar çarşısında faaliyet gösteren ayakkabıcı Baran Yücel, “Esnafa sorulmadan böyle bir uygulama yapıldı. Yapıcı olmak gerekiyor. Esnaf kale alınmadı. Bu uygulama yapılmadan önce esnaflara sorulduğu söylendi. Fakat bize sorulmadı. Bu uygulamaya itiraz ediyoruz. Burası kapalı çarşı mantığında hizmet veriyor. Trafiğe de kapalı. Burada yayalara zarar verecek durumda esnaflar işyerleri önlerine ürünlerini koymuyor. Bu konudaki itirazımızı belediyeye yapacağız” dedi.
Sarraflar çarşısındaki ayakkabıcı Yunus Ay, “Bu uygulamayı yapanlar, İstanbul’daki kapalı çarşıyı, Beyazıt meydanını incelediler mi? Orada bu şekilde bir uygulama yok. böyle bir şey olamaz. Denizli yerine İstanbul’u incelesinler. O kadar çok proje ve sorun var ki, onlarla ilgilensinler. Park sorununu halletsinler önce. Ondan sonra kaldırım işgaline baksınlar. Ayrıca burası trafiğe kapalı alan. Burası kapalı çarşı mantığıyla hizmet veriyor. Burada yayalara zarar verecek bir durum söz konusu olamaz. Basit şeylerle uğraşmasınlar. Ana caddeler de uygulanması doğru ama burada uygulanması yanlış” şeklinde konuştu.

Son Güncelleme: 08.12.2014 21:23
Anahtar Kelimeler:
InegölKaldırımIşgal
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
<