banner359

Konut fiyatları uçuşa geçti!

18 Temmuz 2017 Salı 09:49 2017-07-18 09:54:01
Konut fiyatları uçuşa geçti!

 İnegöl´de konut fiyatlarında ciddi anlamda artış yaşandığını belirten İnegöl Müteahhitler Derneği Başkanı Harun Ergün, artık binaların metrekareleri fiyatlarının 2 bin liraya yaklaştığını belirtti.

İnegöl´de arsa sıkıntısının yaşandığını belirten Dernek Başkanı Harun Ergün, “İnegöl´de konut fiyatlarında ciddi anlamda bir artış var. Bunlar tamamen bireysel arsa fiyatları ve inşaat maliyetleriyle ilgili. İnegöl´de arsa sıkıntısı var. Bölge bölge arsa fiyatlarında daire başına düşen fiyatı 100 bin lirayı buluyor. Konut fiyatlarının artışın ciddi manada etken arazi fiyatlarıdır. Diğer bir etken ise malzeme fiyatlarıdır. İthal ürünlerin girdilerinden kaynaklanan fiyatlar. Demir, çimento ve çeşitli malzemelerin fiyatlarında ciddi bir artış var. Özellikle demirde çok ciddi problem var. Rakamlar 2 bin liranın üzerine çıkmış durumda. İhtiyacın karşılanamaması gibi bir durumda var. İstediğimiz ebatta, istediğimiz demiri bulamıyoruz. Belli kalınlıktaki demirler zor bulunuyor. Bunu nedeni ise, demircilerden yapılan açıklamalara bakıldığında, referandum öncesinde inşaat imalatında talep düşüklüğü olduğu için demirciler daha çok ihracat bağlantıları yaptıklarını söylüyorlar. Bundan dolayı iç piyasaya verilen demir durumunda bir sıkıntı var. Tabii bizim bu konu ile ilgili ciddi manada eleştirilerimiz var. Türkiye demir üreticiliğinde dünya sıralamasında iyi yerlerde ama fabrikalar tam kapasite çalışmıyorlar. Bu konuda bizimde bağlı bulunduğumuz İnşaat Müteahhitleri Konfederasyonu´nun ciddi bir çalışması var. Birazda stokçulukta olabilir bu yönde, hükümetin bu konu ile ilgili bir çalışması da oldu. Bu tam devreye girdiğinde biraz daha iyi olacaktır. Mobilya sektöründe bulunan sünger sıkıntısı, inşaat sektöründe de demir sıkıntısı devam ediyor” dedi.

METREKARE FİYATI 2 BİN LİRAYA YAKLAŞTI

İnegöl´de konut fiyatlarının bölge bölge farklılık gösterdiğini ifade eden Ergün, “Artık binaların metrekareleri 2 bin lira gibi rakamlara yaklaşmış durumda. Satışta da geçen yıla göre bir artış var. İnegöl´de hala kiralık konut bulmak çok zor ve yok denecek kadar az. İnegöl göç alan bir bölge ve göçten kaynaklı bir konut ihtiyacı var. Dolayısıyla rakamlarda buna bağlı olarak arz-talep dengesi ile artıyor. Konutların kira getirilerinde Bursa´ya kıyasladığımızda İnegöl çok düşük. Alıcılar içinde aslında alım yapılabilecek pozisyonda. Gün geçtikte bu fiyatlar aşağı düşmez ve konut fiyatları da artacaktır” diye konuştu.

BÜYÜK ARSALARA İHTİYAÇ VAR

İnşaat sektörünün İnegöl´de en hızlı olduğu yerin Alanyurt ve Kozluca bölgesi olduğunu belirten Harun Ergün, “Yapılaşmaların daha düzgün olduğu bölgeler. Artık insanlar sosyal donatısı olan alanlarda yaşamak istiyorlar. Dolayısıyla büyük arsalara ihtiyaç var ve Kozluca ile Alanyurt bölgesi bu ihtiyacı karşılıyor. Yeni İnegöl´de parsel çalışmaları önceden yapılmış durumda ama biraz kamu yatırımlarının gitmekte geç kaldığı için şuan müteahhitlerin o bölgede inşaat yapma olasılığı biraz daha düşük. Kamu yatırımları hızlı giderse inşaatın oraya kaymasında etkisi olacaktır. 3-5 sene içinde muhtemelen o bölgede bir hareketlilik olacaktır” dedi.

HIZLI BİR KENTSEL DÖNÜŞÜMÜN YAPILMASI LAZIM

İnegöl Belediyesi tarafından inşaat sektörüne hızlı bir şekilde hizmet verildiğini ifade eden Başkan Ergün, “İmar konusu ile ilgili belediyemizin çalışmaları ciddi manada düzene girmiş ve hızlanmış. Bu konuda belediyemize çok teşekkür ediyoruz. İnşaat sektörüne hızlı bir şekilde hizmet veriliyor. Bizim Belediye Başkanımız ile dönem dönem toplantılarımız oluyor. Bu toplantılarda eksik ve aksaklıkları dile getiriyoruz. Mümkün mertebe bu sorunlara cevap vermeye çalışıyorlar. Birde kentsel dönüşüm meselesi var. İnegöl Belediyesi´nin bizzat öncülük ettiği ve biran önce gerçekleştirilmesi gereken kentsel dönüşüm gerçeği var. Bununla ilgili çalışmalar yapıldı ve yapılmaya devam ediliyor. Bizde Müteahhitler Derneği olarak mümkün mertebe katkı sunmaya uğraşıyoruz. İşin ticari boyutundan ziyade, sosyal sorumluluk olarak katkı sunmaya çalışıyoruz. Çünkü insanlar 20-30 yıllık deprem öncesi yapılmış binalarda oturuyor. Bizde konunun tarafı olarak gerek fikir ve bilgilendirme anlamında belediyemiz ile dirsek temaslarımız oluyor. Aşağı yukarı 100 civarında arkadaşımız ile fikir alışverişinde bulunduk. Kentsel dönüşümün İnegöl´de konut problemini karşılamakta faydası olacaktır. Hızlı bir kentsel dönüşümün yapılması lazım. Burada kurumlar kendi üzerine düşen sorumlulukları alacaklar” şeklinde konuştu. 

Son Güncelleme: 18.07.2017 09:54
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
<