banner359

Mehmet Akif Ersoy' tiyatro gösterimiyle anıldı

14 Mart 2016 Pazartesi 16:48 2016-03-14 17:06:00
Mehmet Akif Ersoy' tiyatro gösterimiyle anıldı

 Milli Şairimiz Mehmet Akif Ersoy´un kaleme aldığı o muhteşem eseri olan ve 12 Mart 1921 tarihinde TBMM tarafından kabul edilen İstiklal Marşımızın kabulünün 95. Yılı ve Mehmet Akif Ersoy´u anma törenleri İnegöl´de de gerçekleştirildi.

Nuh Mehmet Küçükçalık Anadolu Lisesi tarafından organize edilen törenlerde duygulu anlar yaşattı.

Nuh Mehmet Küçükçalık Anadolu Lisesi çok amaçlı salonunda gerçekleştirilen törene Kaymakam Ali Akça, Garnizon Komutan Vekili Binbaşı Uğur Baş, Belediye Başkanı Alinur Aktaş, Başsavcı Osman Köse, Milli Eğitim Müdürü Fatih Bilican, bazı okul müdürleri, öğretmenler ve öğrenciler katıldı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşının ardından günün anlam ve önemine binaen konuşma yapan Okulun Edebiyat Öğretmeni Büşra Yavuz, “İstiklal Marşı´nın kabulü ve Mehmet Akif Ersoy´u anma günü her sene 12 Mart´tadır. Milletlerin hayatında geleceklerine yön veren  önemli olaylar kilometre taşı niteliğinde abidevi şahsiyetler vardır. Genç nesillerin iyi yetişmeleri, geleceğe güvenle bakabilmeleri, millet hayatında yeni değerlerin ortaya çıkabilmesi ve milli şuurun ayakta tutabilmek için bunları hatırlamak gerekir. İşte kara günlerimizin göstergesi, kahramanlık destanımız, heybetli kimliğimiz, yurt severlik ve özgürlük aşkımız İSTİKLAL MARŞI ve milletimizin sinesinden çıkarak onun acılarını, umutlarını karşılığını hayal ile yoktur alkış verişim, her ne demişsem görüp de söylemiştim diyerek abideleştiren Mehmet Akif Ersoy´dur. İstiklal Marşı, Türkiye Cumhuriyeti Devleti´nin milli marşıdır. Marşın sözlerini Mehmet Akif Ersoy yazmış, bestesini Zeki Üngör yapmıştır. Türk kurtuluş savaşının en çetin döneminde, bir milli marşa duyulan gereksinmeyi göz önüne alan Milli Eğitim Bakanlığı, 1921 yılında bunun için bir şiir yarışması düzenledi. Yarışmaya 724 şiir gönderildi. Kazanacak şiire para ödülü konduğu için başlangıçta Mehmet Akif katılmak istemedi. Ama milli eğitim bakanı Hamdullah Suphi´nin (Tanrıöver) ısrarı üzerine, ödülsüz olmak şartıyla o da şiirini gönderdi. Yapılan seçim sonunda, Mehmet Akif´in 20 Şubat 1921´de yazdığı ‘Kahraman Ordumuza´ sungusunu taşıyan şiiri 12 Mart 1921 günü büyük çoğunlukla TBMM´nce İstiklal Marşı kabul edildi. Aynı yıl bir de beste yarışması açıldı, ama bir sonuç alınamadı. Bunun üzerine Milli Eğitim Bakanlığı´nca Ali Rıfat Çağatay´ın (1867-1935 ) bestesi uygun görülerek okullara duyuruldu. 1924´ten 1930´a kardeş marş bu beste ile çalındı. O yıl bunun yerine, Cumhurbaşkanlığı orkestrası şefi Zeki Üngör´ün 1922´de hazırladığı bugünkü beste alındı. Mehmet Akif Ersoy, İstiklal Marşı´nda Kurtuluş Savaşı´nın kazanılacağına olan inancını, Türk askerinin yürekliliğine ve özverisine güvenini, Türk ulusunun bağımsızlığa, hakka, yurduna ve dinine bağlılığını dile getirir. Şiirin bütünü, dörtlükler halinde yazılmış kırk bir dizedir. Sonuncu bölük beş dizeden oluşmaktadır” dedi.

YARIŞMALARDA DERECE ALAN ÖĞRENCİLERE ÖDÜL

Konuşmanın ardından Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından liseler arası düzenlenen serbest şiir okuma ve İstiklal Marşının güzel okuma yarışmasında derece alan öğrencilere teşekkür plaketleri takdim edildi. İstiklal Marşının güzel okuma yarışması üçüncüsü Alihan Kaya aldığı ödülü Mehmetçik Vakfına bağışladığını dile getirdi.

İSTİKLAL MARŞI NASIL YAZILDI?

Türk Dili Öğretmeni Çağlar Yurttutmaz tarafından hazırlanan, Okulu Müdürü Müslim Serbest, okulun öğretmenleri ve öğrencilerden oluşan ‘Mehmet Akif Ersoy´ adlı tiyatro izleyicilere duygu dolu anlar yaşattı.

KORKMA SÖNMEZ BU ŞAFAKLARDA YÜZEN AL SANCAK

Programın sonunda tiyatro ekibine çiçek takdim ettikten sonra konuşma yapan Kaymakam Ali Akça, “Mehmet Akif denince aklımıza Çanakkale geliyor, milli mücadele, onurla yazılmış İstiklal marşımızı geliyor. Dün Ankara´da bir bomba patladı. Üniversite sınavına giden öğrencilerimiz ve insanlarımız hakka yürüdü. Bir çok yaralı var. 100 yıl öncesinin ve 100 yıl sonrasının Türkiye´sine bakıyorsunuz; bu topraklarda emelleri, hevesleri olan insanlar aynı adilikle, aynı vahşilikle, aynı vicdansızlıkla emellerini gerçekleştirmek için gayret sarf ediyorlar. Onlara karşı söyleyecek tek bir cümle var; Mehmet Akif´in yazdığı İstiklal marşımızın ilk cümlesi; Korkma sönmez bu şafaklarda yüzen al sancak. Kim ne yaparsa yapsın Anadolu toprakları üzerindeki al sancak her zaman o şafaklarda yüzmeye devam edecektir” dedi.

 

 

Son Güncelleme: 14.03.2016 17:06
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
<