banner359

O böceklerin sırrı çözüldü!

11 Nisan 2018 Çarşamba 15:20
O böceklerin sırrı çözüldü!

İnegöl'de el yapımı paraşütle tarlaya atılarak çiftçiyi bezdiren binlerce böceğin cinsi belirlendi. Türkiye Yaban Hayatı Araştırıcısı Ahmet Taşçı, Bakla Zınnı (Tropinota hirta) cinsi böceklerin, meyve ağaçlarına zarar verdiği söyledi.
İnegöl’e bağlı Kulaca mahallesinde ceviz üretimi yapan çiftçi Mustafa Kaplan, ağaçlarını ilaçladığı sırada gökyüzünden önüne düşen poşet içerisinde uçuşmaya başlayan böcekleri fark etti. Binlerce böceği ilaçla etkisiz hale getirip numunelerini topladı. Çaresiz çiftçi, topladığı böcekleri Ziraat Odasına götürerek yardım istemişti.
Türkiye Yaban Hayatı Araştırıcısı Ahmet Taşçı, türü bilinmeyen böcekleri inceleyerek, sonucu açıkladı.
Doğa Bilimcisi Ahmet Taşçı, “Bakla Zınnı (Tropinota hirta) cinsi bir böcektir. Çiçekle beslendikleri için erginler çiçeklenme döneminde görülürler. Erginler meyve ağaçlarının ve diğer bitkilerin çiçek açma zamanında çiçeklerin dişi ve erkek organlarını, genç yaprak hatta tomurcuk ve meyveleri yiyerek büyük zarar verirler. Bunla alakalı ilaçlama çalışması yapılmazsa bu tür böceklerin bulunduğu tarlada ürün alınamaz” dedi.
 ‘BAKLA ZINNI’
Meyve, Bağ, Bazı Orman ve Süs Bitkileri Zararlıları kitabının yazarı Atatürk Üniversitesi, Ziraat Fakültesi Bitki Koruma Bölümü Öğretim Üyesi Dalı Başkanı Prof. Dr. Erol Yıldırım, “Bu tür çok bilinen bir böcek ve bu konuda ben bir öğrencimi çalıştırdım. Çiçek böceği veya bakla zınnı dediğimiz ve bu dönemde çiçekler üzerinde çok yoğun olur ve mücadelesi ise kolaydır. Bence ilaç kullanmaya gerek yok. Erginleri mavi rengi tercih ettiğinden mavi renkli cezbedici tuzaklar kullanılır. Ağaçların altlarına mavi renkli kaplar veya leğenler yerleştirilir ve bu kaplar yarısına kadar su ile doldurulur. Ergin böcekler mavi renge yönelerek kapların içerisindeki suya düşer. Düşen böcekler her gün toplanarak imha edilir.” Dedi.

Anahtar Kelimeler:
InegölInegölhaber
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
<