banner359

Süt fiyatları tepetaklak

23 Şubat 2016 Salı 10:03 2016-02-23 10:06:10
Süt fiyatları tepetaklak

 İnegöl Süt Üreticileri Birliği Başkanı Şaban Cetizli, süt fiyatlarındaki ani düşüşü değerlendirdi. Türkiye genelinde süt fiyatlarındaki düşüşün İnegöl´e de yansıdığını aktaran Cetizli, “Üretici olmazsa hiç bir şey olmaz” dedi.

İnegöl Süt Üreticileri Birliği Başkanı Şaban Cetizli, “2.5 aydan bu yana süt fiyatları tartıştığımız bir konu. Türkiye´de süt üretimi büyük işletmelere yüklenmeye başlanmış, ufak işletmeler azalmıştır. Dolayısıyla verim artıyor, tüketim ise azalıyor. Ben daha önce tavsiyede bulunmuştum; devletin tüm kurumlarında öğle yemeklerinde süt ürünleri olan yoğurt verilmeli. Buda katkı sağlardı. Süt arzı olunca, vatandaşımızın da süt alışkanlığı olmayınca böyle oluyor. Maalesef yaptığımız çalışmalarla insanları süt içmeye alıştıramadık. Birde Türkiye´deki işletmelerdeki hayvanların aynı zamanlarda doğmasından dolayı süt üretimi artıyor. 4 ay boyunca süt üretimi çok oluyor. Böyle olunca da kış sezonunda da tüketimin az olmasından dolayı depolarda ürün birikmeye başlıyor. Sanayici kendine göre pazarlayamıyorum diyor” dedi.

İHRACAT YOK

Özellikle Ortadoğu´daki savaşlardan dolayı ihracatın düştüğünü ifade eden Cetizli, “Bir şey satamıyoruz, dışarıya pazarlayamıyoruz, yeni pazarlarda bulamıyoruz. Buda bir dert. Dolayısıyla şişkinlik yarattı. Şişkinlik olunca sanayici çareyi süt fiyatlarını düşürmekte buldu. Türkiye genelinde baktığınızda litresi 90 kuruşa süt satılıyor. Bu durumda da ezilen üreticiler oluyor” diye konuştu.

BURSA´DA DA SÜT FİYATLARI DÜŞTÜ

Bursa ve İnegöl´de de süt fiyatlarında düşüş yaşandığını aktaran Şaban Cetizli, “Bursa ve İnegöl´de süt fiyatları oldukça düştü. Litresi 1.15 kuruş olan süt bin 5 kuruşa düştü. Örneğin, tereyağının fiyatı artıyor. Her süt ürününe zam gelmiş. Bir yandan zam yapıyorsun, bir yandan da süt fiyatlarını düşürüyorsun. Bizde burada üretici olarak tepki gösteriyoruz. Olan üreticiye oluyor. Yeme çuval başına destek verilmeli, yem fiyatlarının yukarı tırmanması engellensin” dedi.

YARIN SÜTTE ARARIZ, ETTE ARARIZ

Şaban Cetizli, “Süt düşüyorsa, Bakanlık destek oranını artırmalı. Süt fiyatları böyle düşer, et fiyatları böyle olursa, yarın bu inekler kasaplara gider. Bu sefer sütte ararız, ette ararız. Üretici olmazsa hiç bir şey olmaz. Çiftlikler kapanıyor. Çok vahim durumdayız. İnşallah yakında radikal kararlar alınır” ifadelerini kullandı.

SOĞUK ZİNCİR

Geçtiğimiz yıllarda süte çamaşır sodasının katıldığı ile alakalı haberleri hatırlatan Cetizli, “Bununla alakalı çalışmalar netice verdi ve soğutma tankları konuldu. O gün için veryansın edenler bugün kendileri de tank aldı. İnegöl´de 60 ton süt üretiliyor. Bunun 40 tonundan fazlası soğutma zincirinden geçip vatandaşa ürün olarak geliyor. Soğutulmamış sütün hiçbir şekilde pazarlanmasına müsaade etmeyeceğiz” dedi.

Son Güncelleme: 23.02.2016 10:06
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
<