banner359

Tarlalar su altında kaldı

.

07 Nisan 2015 Salı 12:14 2015-04-07 17:48:07
Tarlalar su altında kaldı

Karların erimesi ve dün etkili olan yağış nedeniyle taşan Akçasu deresi patates ve ay çekirdeği tarlalarını vurdu. 300 dönümlük alanı etkileyen olan sel felaketi çiftçileri 1,5 milyon lira zarara uğrattı. Önceki akşam etkisini gösteren yağış ve yükseklerde ki karın erimesiyle debisi yükselen Akçasu deresi taştı. Bursa-Ankara karayolu ile İnegöl Belediyesi Fen İşleri Şantiyesi arasında ki yaklaşık 3 kilometrelik kısımda taşan Akçasu deresi, 300 dönümlük alanda ekili bulunan ay çekirdeği ve patates tarlalarını su içinde bıraktı. Tarlaları su içinde kalan çiftçiler ise, sel felaketinin daha fazla zarar vermemesi için iş makinaları ile önlem almaya çalışıyor.
AKÇASU DERESİNİN ISLAHI ŞART
Sel felaketinin yaşandığı alana giden Ziraat Odası Başkanı Sezai Çelik, çiftçilerin mağdur olduğunu belirterek, “Akçasu deresinin kenarında bulunuyoruz. Bahar aylarında karların ani erimesi ile birlikte bu derenin taştığını biliyoruz. Bunun ıslah edilmesi ile ilgili bir çalışmamız olmuştu. 2001 senesinde gelen selden sonra Bedre deresi ıslah edilmişti. Şimdi o dere taşmıyor. Dağda, ormanlarda kar 2 metreyi buluyor. Lodos ile eriyince sel de geliyor. Akçasu deresinin ıslahı şart. Su taşıyor ve tarlalarımızı su altında bırakıyor. 300 dönüm bir yerde patates ve ay çekirdeğine zarar verdi. Önemli olan bundan sonra buranın ıslahıdır. Geçmişte bu konuda bir takım teşebbüsler olmuş ama artık bu sonuçlanmalıdır. Çiftçi mağdur durumda. Patates pahalı, ay çekirdeği pahalı. 300 dönümde ciddi bir zarar var” dedi.
ZARAR 1,5 MİLYON LİRA
Ziraat Odası Meclis Üyesi ve patates üreticisi Zakir Özonan ise, “Biz bu derenin ıslahı için daha önce Başkanla görüşmüştük. Şu an imza topluyoruz. 60-70 imza topladığımız an Başkanımıza bu imzaları ileteceğiz. Gördüğünüz gibi bu dere Ankara Caddesi ile fen işleri şantiyesi arasını su içinde bırakıyor. Kar olduğunda bu görüntüler ortaya çıkıyor. Çiftçinin zararı büyük. Islah olması gerekiyor. Tohumun kilosu 5 bin TL. 1-1,5 milyon TL zarar var. 2007’de de taşmıştı, 2002’de de taşmıştı. Şantiye su içinde kalmıştı. Bedre ıslah edildi, burası edilmedi. Acilen burasının ıslahını bekliyoruz” şeklinde konuştu.

Son Güncelleme: 07.04.2015 17:48
Anahtar Kelimeler:
InegölZararSelPatates
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
<