banner359

Türkiye'nin Bacıbey'leri Ödüllerini Aldı

10 Şubat 2017 Cuma 18:25 2017-02-10 18:28:12
Türkiye'nin Bacıbey'leri Ödüllerini Aldı

 İnegöl Belediyesi ve Bacıbey Kent Kültürü Derneği işbirliğinde düzenlenen programda Hayme Ana Bacıbey Ödülleri sahiplerini buldu.

Türkiye´de kadınların Milletvekili olarak meclise girdikleri 8 Şubat 1935´te gerçekleşen ilk seçimin yıldönümünde Türkiye´nin ilk çiftçi kadın Milletvekili İnegöllü Şekibe İnsel anısına İnegöl Belediyesi tarafından düzenlenen Türkiye´nin Bacı Beyleri ödüllerine kavuştu.

Hotel Park´ta düzenlenen programa Kaymakam Ali Akça, AK Parti Gaziantep Milletvekili Canan Candemir Çelik, AK Parti Bursa Milletvekili Emine Yavuz Gözgeç, Türkiye´nin eski Bakanları İmren Aykut ve Işılay Saygın, Belediye Başkanı Alinur Aktaş, Başkan Yardımcıları ile davetliler katıldı.

Törenin açılış konuşmasını yapan Bacıbey Kent Kültürü Derneği Başkanı Mutlu Çınar projeden bahsederek, törene katılanlara teşekkür etti.

DEVLET ANADIR

Belediye Başkanı Alinur Aktaş ise, “Türk milletinin prangalarından kurtularak adeta haykırırcasına artık bende buradayım demesine en büyük itici güç olan onurlu kadınlarımıza bir saygı duruşu olarak Hayme Ana Bacıbey Ödülleri her sene farklı bir şehirde sahiplerini buluyor. Böylesi değerli ve anlamlı Hayme Ana Bacıbey Ödülleri; Kadın milletvekillerinin TBMM´ye girişinin 77. Yıl dönümünde; Osmanlı Devletinin Kadın Kurucusu hayme Ana ve Dünyanın ilk Ekonomi Merkezli Kadın Kuruluşu Bacıyan-ı Rum yani Anadolu kadınlar birliği yapılanması adına bir farkındalık projesi olarak, 8 Şubat 2012´de Mutlu Çınar Beyefendi´nin başkanlığını yaptığı Yedinci Şehir Enstitüsü Dumlupınar Üniversitesi Mezunları Derneği öncülüğünde başladı.  Bursa merkezli olarak 2014 yılında Bacıbey Kent Kültürü Derneğinin kuruluşundan sonra; Hayme Ana Bacıbey ödüllerinin 8 Şubat 1935´te meclise giren 17 öncü kadın milletvekilinin isimlerinin yaşatılması adına her yıl bu rol model kadın milletvekillerinden birinin seçim bölgesinde ödüllerin verilmesi ve yerel yönetim iş birliği ile isimlerinin bir tesiste yaşatılması usulü kabul edildi. Hayme Ana Bacıbey Ödülleri bu yeni konseptiyle İlk olarak 17 kadın milletvekili arasında yer alan Satı Kadın anısına 8 Şubat 2016´ da Ankara Kazan´da gerçekleşmişti. Bu yıl Belediyemizin öncülüğünde düzenlenen Hayme Ana Bacıbey Ödülleri ise; Türkiye´nin ilk çiftçi kadın milletvekili olan Ayşe Şekibe insel anısına şehrimizde gerçekleşiyor. Bildiğiniz gibi İnegöl Belediyesi olarak geçen kasım ayında temel atma törenini gerçekleştirdiğimiz Şekibe İnsel Tabiat Çiftliği projesiyle Türkiye´nin ilk çiftçi kadın milletvekilimizin adını yaşatmanın mutluluğunu da yaşıyoruz. 8 Şubat 1935 tarihinde meclise giren 17 kadın milletvekilinden birisi olarak bize böylesi bir gururu yaşatan Şekibe İnsel hanımefendiye ne yapsak az gelir diye düşünüyoruz. Şunu ifade etmek isterim ki kendi alanlarında önemli çalışmalara imza atan ve ülkemizin müreffeh ve güzel yarınlara kavuşması adına gönüllerini ortaya koyan siz değerli hanımefendileri İnegöl´ümüzde ağırlamaktan onur ve kıvanç duyuyoruz. Bugün; 8 Şubat 1935 tarihinden bugüne aynı seçim bölgesinde 4 dönem ve üzeri sandıktan çıkma başarışını gösteren siyasetin duayeni olan kadın milletvekillerimiz ile kendi alanlarında farkındalık oluşturan önemli projelere imza atan yürekli kadınlarımıza ödüllerini takdim ettikten sonra, ustalığın diploması, ruhsatı ehliyeti ve başarılarının simgesi olarak ´Şed´ kuşanma törenini de gerçekleştireceğiz.” Dedi.

BACIBEY UNVANINI FAZLASIYLA HAK EDİYORLAR

Aktaş konuşmasını şöyle sürdürdü; “Şanlı geçmişimizin her döneminde dik duruşlarıyla çevrelerini etkileyen, söylemleriyle ve hareketleriyle milyonlara örnek olan kadınlarımız 800 yıllık ahilik anlayışı içerisinde özgün bir yere sahip olan Anadolu Bacıları teşkilatının lider kadını için kullanılan Bacıbey unvanını fazlasıyla hak ediyorlar. Karşılıksız sevginin, sonsuz hoşgörünün, emeğin ve sabrın ne demek olduğunu kendilerinden öğrendiğimiz, kadim tarihimizin geçmişten bugüne izler bırakmasında ve geleceğe yön vermesinde en büyük role sahip, gerektiğinde bu ülkeye kanını, canını veren fedakar, vefakar ve cefakar yiğit kadınlarımızı, huzurlarınızda şükranla ve minnetle anıyoruz. Ruhları şad, mekanları cennet olsun. Son olarak milletçe sınandığımız bu günlerde birlik ve beraberliğimizin perçinlenerek, tek vücut olarak büyüyen Türkiye´nin geleceğe umutla bakması dileğiyle, bir milletin yeniden doğuşuna rehberlik eden Hayme Analarımızı ağırladığımız ve Şekibe İnsel anısına düzenlediğimiz Hayme Ana Bacıbey Ödül Töreninin, her alanda dünya ölçeğinde atılımlar yaparak artık bende bu arenada varım diyen ülkemizin güzel insanlarına yol göstermesi temennisiyle, bu anlamlı ve özel programa katılarak bizleri onurlandıran siz değerli misafirlerimizi en içten kalbi duygularımla selamlıyor, saygılarımı sunuyorum.”.

BİZE GÜÇ VERMEKTEDİR

AK Parti Bursa Milletvekili Emine Yavuz Gözgeç´de, “Bizim ülkemizde kadın-erkek insan olarak değerlidir. 1935´den sonra meclisteki kadın sayımız 18 oldu. bu gün itibariyle 81 kadın milletvekilimiz var. Bu sayının daha da artırılması gerekir. kadın-erkek fırsat eşitliğini sağlamak için kadın-erkek fırsat eşitlik komisyonu kurulmuştur. Önemli çalışmalara imza attık. Tarım sektöründe çalışanların sayısını kadınlarımız oluşturmaktadır. Kadın girişimcilerin desteklenmesi için krediler ve desteklemeler verilmiştir. Her alanda yapılan çalışmalar bize güç vermektedir. Programı hayata geçirenleri kutluyorum” dedi.

KADINIYLA ERKEĞİYLE HEPİMİZ İNSANIZ

Kaymakam Ali Akça ise, “Kadınıyla erkeğiyle hepimiz insanız. Kadın-erkek farkı yoktur. Hakkın ve adalet tesis edildiği bir dünyaya erişmek ümidiyle” dedi.

ŞED KUŞANDILAR

Türkiye´nin ilk seçilmiş kadın bakanı ve 5 ayrı hükümette görev yapmış olan İmren Aykut ve 4 kez bakanlık görevi yapmış olan Işılay Saygın, 4 dönem ve üzeri Milletvekilliği yapan şu anki AK Parti Gaziantep Milletvekili Canan Candemir Çelik ile TRT Kadın Kahramanlar Dizisi adına TRT İnegöl Temsilcisi Yakup Diricanlı, Türkiye Türk Dünyası Yörük Türkmen Birliği Bacıbey Teşkilatı Başkanı Ayşe Yavuz, Bacıyan-ı Meram Projesini hayata geçiren Konya´nın Meram İlçesi Belediye Başkanı Fatma Toru, 5 dönemdir muhtarlık yapan Gemlik İlçesi Halitpaşa Mahallesi Muhtarı Sevim Koçdemir ve Yenişehir ilçesi Ulucami Mahallesi Muhtarı Yurdanur Ülker bacıbeylerin giysilerinden olan Şed kuşanması yapılarak, Bacıbey çinileri hediye edildi.

TAKDİRE ŞAYAN

Törende konuşan Türkiye´nin ilk seçilmiş kadın bakanı ve 5 ayrı hükümette görev yapmış olan İmren Aykut, “Belediye başkanımıza teşekkür ediyorum. Bu bir vefa toplantısıdır. Önemli çalışmalar yapmış olan bir kadını unutmamak ve onu bu tür programlarla yaşatmak güzel bir şey. Erkeğin kadınlar için böyle önemli bir projeye imza atması gerçekten takdire şayan. Bu projenin devamını diliyorum.” Dedi.

BÜYÜK BİR GURUR

4 kez bakanlık görevi yapmış olan Işılay Saygın´da, projenin hayata geçirilmesinde emeği geçenleri kutlayarak, “Büyük bir gurur. Türkiye´ye örnek olmasını diliyorum” dedi.

Ödüle layık görülen AK Parti Gaziantep Milletvekili Canan Candemir Çelik´de, “Kadının siyasette yer almasında çok önemli bir farkındalık oluşan programı hayata geçirenleri kutluyorum.” Dedi.

Törenin sonunda Bacıbey´ler pasta keserek kutladılar.

Son Güncelleme: 10.02.2017 18:28
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
<