banner359

Ukrayna’daki Ahıska Türkleri İnegöl’e geliyor

.

24 Şubat 2015 Salı 18:40 2015-02-25 09:55:48
Ukrayna’daki Ahıska Türkleri İnegöl’e geliyor
Silah ve bomba seslerinin susmadığı Ukrayna’nın Donetsk bölgesinde yaşayan Ahıska Türklerinden dört aile daha bugün İnegöl’e geliyor.

İKİ BİN AHISKALI TEHLİKE ALTINDA

Ukrayna’daki savaşın halen devam ettiğini belirten İnegöl Ahıska Türkleri Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Mehmet Taş, “Ukrayna’da toplamda 13-15 bin arasında Ahıskalı var. Doneks bölgesinde ise toplamda 2 bin Ahıskalı var. Biz daha önce de gündeme getirmiştik, yurt dışındaki Ahıskalılara çifte vatandaşlık verilmesi konusunda girişimlerimiz olmuştu ama herhangi bir ilerleme olmadı. Ukrayna’da savaş çıkmasının ardından Ahıskalılara zarar gelmemesi için hükümetimizin müdahil olmasını istedik ancak olmadı. Çünkü, Türk vatandaşlıkları yok. Bu nedenle oradaki Ahıskalılar zaten çıkış yapamıyor. Kaçak yollarla başka ülkeye geçip, oradan geliyorlar” dedi.

SAVAŞTA KARDEŞ KARDEŞİ VURUYOR

Hem Rusya hem de Ukrayna saflarında Ahıskalıların savaştırıldığını ifade eden Mehmet Taş, “Savaşta kardeş kardeşi vuruyor. Türk Türk’ü vuruyor. Müslüman Müslüman’ı vuruyor. Kardeşi kardeşe vurdurma diye buna denir işte. Bizim isteğimiz, Ahıska Türklerine Türk vatandaşlığı verilmesi. Ülke dışında yaklaşık 600 bin Ahıskalı var. Zaten vatandaşlık çıksa, bu sayının en fazla 10 bini gelir. Gerisi zaten hali vakti yerinde insanlar” diye konuştu.

AHISKALILAR KAN AĞLIYOR

En son 20 kişiden oluşan dört ailenin daha İnegöl’e geleceğini bildiren Mehmet Taş, “Savaş nedeniyle Doneks bölgesinde bulunan Ahıskalılar belki de 20 gün yol yürüyerek Ukrayna’yı terk edip, başka ülkelerden Türkiye’ye gelebiliyor. Şu anda Doneks bölgesindeki Ahıskalılar kan ağlıyor. Bundan birkaç ay önce 10 Ahıskalının evine bomba düştü. Evlerin satamıyorlar. Buraya gelmek için çileler çekiyorlar. Şu anda 4 aileden oluşan 20 kişi yolda geliyor. Gelen Ahıskalıların Alanyurt’ta ve Akhisar’da akrabaları var. Biz dernek olarak onlara otobüs tahsis ettik. İstanbul’dan alıp İnegöl’e getireceğiz. Burada onlar için iş bakacağız. Yakınları da onlar için ev bakacaklar” dedi.

BİRLİK OLMAMIZ GEREKİYOR

İnegöl Ahıska Türkleri Kültür ve Dayanışma Derneğinin Türkiye genelindeki en aktif Ahıska Derneği olduğunu ifade eden Taş, “Bursa’da 12 Ahıska Deneği var ama aralarında birlik yok. Biz Efkan Ala ile görüştükten sonra Ahıska Dernekleri olarak, bu konu üzerinde baskı oluşturmak için birlik olmamız gerektiğini İnegöl Ahıska Derneği olarak söyledik. Ama inanın bu konunun üzerine giden bir bizim derneğimiz oldu. Bu nedenle bizler çok üzülüyoruz. Ama bu konuda dernek olarak elimizden geleni yapıyoruz ve yapmaya da devam edeceğiz” diye konuştu.

GENÇLERDEN ÜMİTLİYİZ

İnegöl Ahıska Türkleri Kültür ve Dayanışma Derneği Gençlik Kolları’nın çok aktif olduğunu belirten Mehmet Taş, “Gençlerden çok ümitliyiz. Gerçekten yaptıkları etkinliklerde, hatta geçenlerde düzenlemiş oldukları gecede katılımcılara unutulmaz anlar yaşattılar. Biz bayrağı emin ellere bırakacağımızın farkındayız. Gençlerimizin özverili çalışmaları bizleri mutlu ediyor” şeklinde konuştu.

Son Güncelleme: 25.02.2015 09:55
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
<