Ziraat Odası Başkanlarından OSB Tepkisi

29 Nisan 2024 Pazartesi 17:14
Ziraat Odası Başkanlarından OSB Tepkisi

Kestel’e bağlı Soğuksu Mahallesine yapılmak istenen Soğuksu İleri Teknoloji Organize Sanayi Bölgesi yeniden gündemde geldi. Yenişehir ve İnegöl Ziraat Odası Başkanları ile mahalle muhtarları bölgede açıklama yaparak, duruma tepki gösterdiler.

Bölgedeki mahalle muhtarlarıyla ve Yenişehir Ziraat Odası Başkanı Sadi Aktaş’ın katılımıyla Soğuksu İleri Teknoloji Organize Sanayi Bölgesinde bir açıklama yapan İnegöl Ziraat Odası Başkanı Sezai Çelik, “  “Değerli Basın Mensubu Arkadaşlar, bugün burada bulunmamızın nedeni bildiğiniz üzere uzun zamandır kamuoyunu meşgul eden Soğuksu Köyü’nde yapılması düşünülen ileri teknoloji organize sanayiyle ilgili. Arkamızda gördüğünüz gibi tel örgüyle çevrilmiş. Bu öteden beri bizim kulağımıza geliyordu. Fakat Eski Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş’ın da direnmesiyle bugünlere geldi. Seçim sürecinden sonra ne olduysa Bakanlık tarafından hemen bir an önce bitirilip burası kamulaştırılmış, inşaat halinde, makineleştirilmiş hale getirilmiş durumda. Bizler fabrikalara karşı değiliz. Fabrikaların uygun olması gereken yerlere yapılması fikrinden yanayız.

banner380

Yenişehir Ziraat Odası Başkanı Sadi Aktaş ise, “Ben de İnegöl Ziraat Odası Başkanı’ma teşekkür ediyorum. Tabi ki ülke nüfusunun 85 milyonu bulduğu bu günlerde nüfusun 100 milyonun üzerine çıkacakları hesaplanırken, İnegöl ve Yenişehir’in tarım arazileri dünyanın 25 ülkesine sebze ve meyve ihraç ediyor. Bu ürünler geleceğe yönelik verimliliği daha da nasıl artırırız derken böyle bir sanayinin ovanın ortasında bulunması bizleri ve bizim temsil ettiğimiz çiftçileri tedirgin etmektedir. Ülkede sanayi ne kadar lazımsa tarım toprakları lazım. Sabah akşam karnınızı şu gördüğünüz ürünlerle doyuruyorsunuz. Kimsenin yaptığı sanayiye karşı değiliz. Biz Ziraat Odası arkadaşlarımızla konuşuyoruz. Keşkeler olsa da bundan 20 yıl önce yapılan sanayiler kırsal kesimlere kurulsaydı da ovalara kurulmasaydı dediğimiz günlerde bu güzelim ovaya böyle bir sanayinin kurulması bundan 20 yıl sonra da bu sanayinin burada bu güzel topraklarda büyümesiyle ülke nüfusunun gıdasının kısıtlanacağı doğrultusunda açıklama yapıyoruz. Ben diyorum arkadaşlarla birlikte burada tarlanın dönümü 20 bin lirayken 100 bin liraya kooperatif kurulup alınmış. Bu tel örgünün içerisinde 6 ay sonra inşaat başlarsa dönümünü 2 milyona alamayacaklar. 100 bin lirayı çok gören çiftçilerimiz o 100 bin liranın hepsini toplasın 50 dönüm satılsa, 50 dönüm parasıyla 5 dönüm alamayacaklar. Biz Yenişehir’de de , Karacabey’de de görüyoruz. Biz bunun bu topraklara zarar vermesine Ziraat Odaları İl Koordinasyonu olarak bölge çiftçisi, muhtarlarımız adına karşıyız diyoruz. Sayın Mustafa Bozbey başkanımıza da kendisini de bilgilendirdik. Bu konu daha evvel başlamış. Alinur Başkan seçim üssü inşaat başlamasın diye bu konuyu seçim sonrasına kalsın demiş. Bunla ilgili Başkan Bozbey inceleme yapıyor, sonucu için basın açıklaması yapacaklar.”
“TÜRKİYE’NİN GELECEĞİNE, GIDASINA, ÜRETİMİNE ZARAR VERİYOR”
Aktaş açıklamasını şöyle sürdürdü;
“Ben aynı zamanda 17 ilçenin 14 ziraat odası başkanının temsilcisi olarak; Bursa Valiliği toprak koruma kurumunda görev alıyorum. Bizim İnegöl‘de ve diğer ilçelerde herhangi bir çiftçimizin arazisine bağ evi, buzhane yapacaksa ben değerli başkanlarım arıyorum bilgilendiriyorum. O köyde böyle bir inşaat talebi vardır, siz ne diyorsunuz uygun mudur? diye soruyoruz. Uygunsa bölgeye komisyonda biz uygundur diye sayın valimize ve komisyona bilgi veriyoruz. Bunu yapan çiftçimiz, binlerce meyvesi olan üreticimiz bir soğuk hava deposu yaparken bu kurumun görüşünü alıp;o kurulunun görüşünden sonra bakanlık olurunu alıyorsa, bu tür kooperatiflerin yapı kooperatifi adı altında konut kooperatifi kuraraktan bu kurula hiç görüş istemeden özel izinler alaraktan güzelim topraklara Türkiye’nin her yerinde bizde değil bunu inşaatlar yapıyorsalar bunlar Türkiye’nin geleceğine, gıdasına, üretimine zarar veriyor demektir. O yüzden biz de Bursa valimize, yetkililere sesleniyoruz. Bu tür sanayinin tabii ki kırsala yapılsa bizim güzel üretim alanlarımıza kimse zarar vermesin diyorum, ilgililerden duyarlı olacaklarını düşünüyorum. Bununla ilgili bir çalışma yapsınlar istiyorum, hepinize teşekkür ederim. Şu anda gördüğünüz alan 800 dönüm civarında olduğunu duyduk. Tabi ki burada Milli Emlak‘tan alınmış. Şu an tabii bu yetmemiş köylülerin özel mülkü olan yerleri 20 bin liralık bir değeri olan bir toprağın tel örgü içinde kaldığı için 100 bin liralara 80 bin liralara satılmış. Tel örgü içerisinde kalan çiftçilerimiz bu paradan memnun kalmış. Tabi ki bu paralar tel örgü içerisinde inşaat başlayınca ufak paralar olarak kalacak. Mesele para değil tekrar söylüyorum sanayiye hiçbir ziraat odası başkanım karşı değil hiçbir üretici karşı değil ama bu sanayinin bu üretim alanına zarar vermesinden korktuğumuz için biz bugün buradayız.”

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
<